Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Miri Shefer-Mossensohn

Miri Shefer-MossensohnOsmanlı'da Bilim yazarı
Yazar
8.2/10
18 Kişi
56
Okunma
4
Beğeni
743
Görüntülenme

Hakkında

Tel Aviv Üniversitesi Ortadoğu ve Afrika Tarihi Bölümü Kıdemli Öğretim Görevlisi ve Başkan Yardımcısıyım. Üç tarihi araştırma alanını birleştiriyorum: Osmanlı İmparatorluğu, Müslüman ilaçlar ve çevre tarihi. Nihai amacım, Türkçe ve Arapça konuşan dünyalardaki sosyal ve kültürel gerçekleri ortaya çıkarmaktır. TAU'daki Orta Doğu ve Afrika Tarihi Bölümü Başkanlığı görevini yapıyorum. Bölümün akademik ve idari gereklilikleri içindeki sorunları çözmeye çalışıyorum ve öğrencilerin çalışmalarından en iyi şekilde entelektüel ve sosyal deneyimler olarak yararlanmalarına yardımcı oluyorum. İki Prenses Ella ve Daphna'nın gururlu bir annesiyim. Onlarla ve kocamla kebap eti ve Türk müziğine olan sevgimi paylaşıyorum.
Unvan:
Akademisyen, Osmanlı Kültürü Yazarı

Okurlar

4 okur beğendi.
56 okur okudu.
1 okur okuyor.
61 okur okuyacak.
2 okur yarım bıraktı.
Reklam

Sözler ve Alıntılar

Tümünü Gör
Her toplum kendinden önce yaşamış toplumun omuzlarında yükselir.
Reklam
Atatürk’ün eğitim aldığı ve Kapanan Sabetayist okulu
Aile içindeki problem çözülmüş olsa da gerilim henüz bitmemişti. Şemsi Efendi Okulu Selanik’te büyük eleştirilere maruz kalmıştı. Okul, öğrencilerine Batı yöntemiyle Batılı bir eğitim vereceği konusunda açık davranıyordu. Okul ortamına katı bir disiplin hakimdi. Personel ve öğrenciler birbirlerine asker selamı vermek de dahil askeri görgü kurallarını uyguluyordu. Müslüman cemaat içindeki gelenekçiler okula ve okulun sembolize ettiği değerlere karşı çıkıyordu. Okul tesadüfen, Selanik’te eğitim devrimini gerçekleştiren Müslüman-Sabetayist bir cemaat olan Dönmelere aitti. Okulun bu mezhebe ait olması okula karşı muhalefeti kayda değer biçimde etkilemişti. Okulun ilk yıllarında (ara sıra şiddet içeren) toplantılar ve eylemler gerçekleşmiş, bunlar okulun kısa süreliğine kapanmasına sebep olmuştu.
Sayfa 105
Gazi M.Kemal Atatürk ve Selanik
Mustafa 1881 yılında Selanik’in Müslüman Türk mahallesinde yaşayan aşağı-orta sınıf bir ailede doğmuştu. Her ne kadar askeri ve siyasi kariyeri ayrıntılarıyla belgelenmiş olsa da, hem ebeveynleri hem de kişiliğini oluşturan ve hâlâ tam olarak bilinmeyen ilk yılları önemli ölçüde belirsizliğini koruyor. Osmanlı Selanik’i o zamanlar dini, etnik ve dilsel açıdan çeşitli cemaatleri barındıran kozmopolit ve müreffeh bir kentti. Yahudiler (nüfusunun neredeyse yarısı), Müslümanlar (ikinci büyük cemaat) ve Yunanistan, Ermenistan ve çeşitli Balkan toplumlarından gelen Hristiyanlar yaşıyordu.
Sayfa 104
Maliyede şifreli yazı tipi
Osmanlı katipleri mali meseleler için yalnızca ilgili dairelerde görevli kişiler tarafından bilinen gizli bir yazı tipi kullanırdı. Siyakat adındaki bu yazı biçimi Osmanlılar’a Anadolu Selçukluları’ndan kalmıştı.
Sayfa 118
Henüz kayıt yok

Yorumlar ve İncelemeler

Tümünü Gör
Reklam
313 syf.
7/10 puan verdi
·
5 günde okudu
Kitabın alt başlığı Tedavi ve tıbbı kurumlar olsa da bu iddiasını pek yerine getirememiş. Genel hatlarıyla güzel bir akademik çalışma, roman gibi değerlendiremiyorum. Lakin medresenin ne olduğu, hediyeleşme kültürü, vakıf sistemi ve osmanlıca nın ne olduğuna dair çok çok geniş açıklamalar var. Bu bir İngiliz vb insanlar için iyi bir çalısma lakin ben okurken çok sıkıldım. Konudan konuya bağlantısız bir şekilde atlanılmış. Mesela veba2nın tedavisiyle ilgili bilgi vermek yerine, vebanın insanların sosyal yaşantısını nasıl etkilediğine dair bilgiler var. Benim başlığa aldanma sebebim de buydu. İnsanlar vebaya yakalandığında nasıl tedavi oluyorlardı, hangi araç gereç ve ilaçlar kullanılıyordu? Bunu vermek yerine, insanların karadeniz vb bölgelere kaçıştığını yazmış. Bunun yanında aydınlatıcı bilgiler tabii ki var. Lakin ben pek istediğimi alamadım.
Osmanlı Tıbbı
Osmanlı TıbbıMiri Shefer-Mossensohn · Kitap Yayınevi · 20147 okunma
316 syf.
9/10 puan verdi
Kaynakçası sağlam kitap
Merhaba okurlar, Başlangıçta kitaba ısınmakta zorlanabilirsiniz ama çabuk pes etmemek gerek. Bu kitap birçok alanda detay verebilen ve okurkende sıkmayan, arada küçük olay örgüleri ile öykü tadını da alabileceğiniz güzel bir akademik çalışma. Yazarın ciddi emek verdiği çok belli oluyor. Akademik ağırlıklı görünse de gözünüz pek korkmasın. Aşırı bilgi içerdiğinden uzun soluklu olarak okunması tavsiye edilir. Paylaşmak istediğim fakat uzun metin olduklarından paylaşamadığım zamanlar oldu. En çok Alıntı yapmak istediğim kitaplardan bir tanesidir. Kalın sağlıcakla
Osmanlı'da Bilim
Osmanlı'da BilimMiri Shefer-Mossensohn · İş Bankası Kültür Yayınları · 201949 okunma
316 syf.
1/10 puan verdi
·
Beğendi
·
7 günde okudu
Bence para harcamayin
Ben şahsen büyük beklentilerle aldığım bu kitap beni büyük hayal kırıklığına uğrattı. Dili anlatimi hiç anlaşılır degildiyebilirim. Dağınık ve karman çorman diyebilirim
Osmanlı'da Bilim
Osmanlı'da BilimMiri Shefer-Mossensohn · İş Bankası Kültür Yayınları · 201949 okunma