Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Muammer Yaşar

Paşalar Politikası yazarı
Yazar
7.3/10
4 Kişi
15
Okunma
0
Beğeni
1.517
Görüntülenme

Muammer Yaşar Gönderileri

Muammer Yaşar kitaplarını, Muammer Yaşar sözleri ve alıntılarını, Muammer Yaşar yazarlarını, Muammer Yaşar yorumları ve incelemelerini 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
6 Temmuz 1983 Çarşamba: Emin Çölaşan isminde bir gazeteci geldi. Hüsamettin Cindoruk'un yeğeni imiş. Sakallı bir adam. Elinde bir fotoğraf makinesi var. Süleyman Genç tanıyor, "Ooo Hoş geldin" diyorlar. Zayıf bir Bey.. Bizimle konuşuyor. Gollda Meir'i seyrettik bu akşam. Bir enteresan hadise. Dava insanlara hiçbir şeyden yılmıyor.
Sayfa 81 - Tekin YayıneviKitabı okudu
30 Haziran 1983 Çarşamba: Mustafa Üstündağ bir trafik kazasında ölmüş. Hepimiz üzülüyoruz... Halk Partili arkadaşlar Ramazan dolayısıyla içkilerini bizim yanımızda içmemeye itina gösteriyorlar. Bu, Ramazana ve bizim oruçlu olmamıza gösterdikleri bir saygı...
Sayfa 80 - Tekin YayıneviKitabı okudu
Reklam
"... Elin manası nedir? Size izah edeyim: Seçime gittiği zaman vatandaş, mühürü alacak evet yerine basacak ya, o demirden yapılmış. Demiri ele bas, Demirel olsun. Onun için el işareti aldılar. Acaba bizi bu kadar saf mı zannediyorlar? bunları Anlamayacak kadar."
Sayfa 36 - Tekin YayıneviKitabı okudu
Milli Güvenlik Konseyi 31 Mayıs 1983 günü Türkiye radyolarında ve televizyonlarında tekrarlanan kararında Çanakkale'ye giderek zincir bozan askeri tesislerinde gözaltına alınacak olanların listesini şöyle tespit etmişti: Adalet partisinden: 1-Süleyman Demirel 2-Ali nail'i Erdem 3 -Ekrem Ceyhun 4- Sadettin Bilgiç 5 -Nahit Menteşe 6-Yiğit Köker 7- İhsan Sabri Çağlayangil Cumhuriyet Halk Partisi'nden: 1- Sırrı Atalay 2- Metin Tüzün 3- Celal Doğan 4-Deniz Baykal 5- Ferhat Aslantaş 6-Süleyman Genç 7- Yüksel çakmur Büyük Türkiye Partisinden 1- Hüsamettin Cindoruk 2- Mehmet Gölhan On altı kişiden oluşan Zincirbozan heyeti üyeleri Gölhan ve Cindoruk dışında eski parlamenterdi...
Sayfa 32 - Tekin YayıneviKitabı okudu
Evren, 27 Mayıs'ta halkın CHP'li ve DP'li diye ikiye ay­rıldığını, askerlerin DP'lilere hoş olmayan davranışlarda bulunduğunu, halkın bunu tasvip etmediğini çok iyi bili­yordu. Devlet gücü eline geçince Celal Bayar'ın itibarını ia­de ederek hem eski kırgınlıkları ortadan kaldırmak hem de eski DP'lilerin ve onların devamı olan AP'lilerin gön­lünü kazanmak istedi. Kenan Paşa ve Paşaların da seç­menin oyuna ihtiyaçları vardı. Zemini böyle hazırlamadan yeni Anayasayı nasıl halk oyuna sunup kabul ettirebile­ceklerdi?
Sayfa 97 - Tekin YayıneviKitabı okudu
1981 yılı, Atatürk'ün yüzüncü doğum yıldönümü do­layısıyla Atatürk yılı ilan edilmişti. Askerler, 12 Eylül ha­rekatını bir anlamda «Atatürkçülüğe dönüş» olarak de­ğerlendiriyorlardı. Bu yüzden yüzüncü yılı Atatürkçülüğün anlatılması için fırsat saydılar. Törenler, toplantılar yapıl­dı. Devlet Başkanı Kenan Evren, askerlerin 27 Mayıs sabahı süngü gücü ile düşürdükleri eski Cumhurbaşkanı Ce­lal Bayar'ı törenlere davet etti. Bayar Ankara'ya geldi, yir­mi yıldan sonra ilk kez devlet katında kendisine saygı gös­terildi. Devlet Başkanı Evren'le eski Cumhurbaşkanı Bayar yanyana resim çektirdiler. Görüntüleri televizyonda yayın­landı. Eski Cumhurbaşkanı'na itibarı iade edildi. Kenan Evren o yılın Mart ayında 27 Mayıs'ı bayram olmaktan çı­kardı. Celal Bayar bu olaya çok sevindi. Yıllarca beklemiş nihayet muradına ermişti. Celal Bayar'a gösterilen ola­ğanüstü itibar ve 27 Mayıs bayramının kaldırılması Bayar yönünden çok önemli idi.
Sayfa 96 - Tekin YayıneviKitabı okudu
Reklam
Oran'a gidip Ecevit'e durumu nasıl değerlendirdiğini sordum. CHP'nin eski lideri askerlerin tutumlarını şöyle görü­yordu: «Askerler savaşırken taarruz ederler, bir miktar giderler, sonra durup durumlarına bakarlar, toparlanır tekrar taarruz ederler. Bunu siyasette uyguluyorlar. İlerliyorlar, durup bakıyorlar. Bir engel görmedikleri için tekrar ilerliyorlar. Sayın Demirel'le birlikte direnç gösterebilseydik askerlerin ilerlemesini önleyebilirdik.»
Sayfa 81 - Tekin YayıneviKitabı okudu
1981 yılının bahar aylarında AP ve CHP'de hissedilen kı­pırdanmalar üzerine ünlü 52 sayılı bildiri yayınlandı. Bu bildiri ile politikacıların demeç vermeleri, yazı yaz­maları yasaklandı. Arayış Dergisini çıkararak gazeteciliğe döndüğünü söyleyen Bülent Ecevit'in de işi zorlaştı. Bir süre sonra Ecevit dergiden ayrılmak zorunda kaldı. Ece­vit'siz Arayış'ın ömrü uzun sürmedi.
Sayfa 73 - Tekin YayıneviKitabı okudu
Paşalar politikasının iki önemli aşaması vardı. Bir ko­ruma ve düzenleme aşaması. İki, geçiş dönemi. Koruma ve düzenleme aşamasında başta Anayasa ol­mak üzere tüm gerekli yasal düzenlemeler yapılacak. Tür­kiye'yi 12 Eylül'e getiren tehlikeler ortadan kaldırılacak, gerekli «temizlik» yapılacaktı. Sonra, gerçekleştirilen ko­ruma ve düzenleme zemininde seçime gidilecekti.Bu iki aşamada da askerler siyaset adamları ile per­denin arkasında çatıştılar. Bu çatışmada perdenin önün­de sürekli kalan kişi Orgeneral Kenan Evren'di.
Sayfa 56 - Tekin YayıneviKitabı okudu
Orgeneral Evren, 30 Eylül günü Harp Okulunda yap­tığı konuşmada subay adaylarına seslenerek şunları söy­ledi: «- Sakın ola ki politikaya bulaşmayın... Bizim yap­tığımız bu harekatı kendinize misal alarak sakın ola ki politikanın içine atılmayın... Dikkat ederseniz, beş kişilik bir emir komuta kademesiyle işleri yürütüyoruz. Bizim al­tımızdaki kademelere bulaştırmamak için de her türlü çabayı ­sarf ediyoruz. Şuna kararlıyız ki en kısa zamanda memleketimizi hakiki demokratik kaideler üstüne oturttuktan sonra görevimizin başına döneceğiz.»
Sayfa 53 - Tekin YayıneviKitabı okudu
15 öğeden 1 ile 10 arasındakiler gösteriliyor.