Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Müfide Pekin

Müfide PekinMübadele Öyküleri yazarı
Yazar
Çevirmen
Editör
8.7/10
3 Kişi
9
Okunma
1
Beğeni
1.339
Görüntülenme

Hakkında

Okurlar

1 okur beğendi.
9 okur okudu.
3 okur okuyacak.
Reklam

Editörlük Yaptığı Kitaplar

Tümünü Gör

Sözler ve Alıntılar

Tümünü Gör
Reklam
Oysa terk edilen evlerde, bırakılan sokaklarda yığınla anı vardı... Ve ölmüşlerimiz . . . Onları bu topraklarda bırakıp gitmek, "her şeyimizi" burada bırakmak demek değil miydi aslında?
Sayfa 153 - Lozan Mübadilleri VakfıKitabı okudu
"Siz ki yazar hanım, bu alanda tahsil görmüşsünüz , söyleyin bana ; güle başka bir isim verseniz gül farklı mı kokar? "
Bendekileri anlatamayacak kadar, kimselerce anlaşılmayacak kadar dışındayım bu coğrafyanın işte bugün.
Sayfa 155 - Lozan Mübadilleri VakfıKitabı okudu
Zaman, en mahir hırsızdır
"Yılların ardından, yaşanan onca acıya rağmen her şey birbirine ka­rışıyor hala . Yeniden bir şans verilse bile gücün tükenmiş. Yanıp tutuşsa da yürek için için, toprağından sökülen ağaç kök salmaz artık. Gitsen bile, aynı göğü bulamazsın, aynı denizi, aynı sevgiliyi ... Gitmek sevin­dirir seni belki bir nisan akşamında, telaşlı çırpınışlarla. Korkutur ka­vuşmalar kavuşmamalar. Yaşadım dersin, gördüm göreceğimi, şimdi vuslat zamanıdır. Ama bilirsin ki, iki kere ölünmez. Zaman en mahir hır­sızdır, çalar seni senden bile. Ne öfken öfkeye benzer şimdi, ne sevdan sevdaya. Hasret, kıvamındadır artık, elini uzatsan memleket. Gidemez­sin ... "
Sayfa 29 - Lozan Mübadilleri VakfıKitabı okudu
İyi ama, kayıp zamanı ve onun beraberinde silikleştirdiği izleri, çehre değiştirmiş, tanınmaz hale gelmiş mekanları dile aktarmak ne kadar olasıydı? Hele de zihninize kazınmış, gerçekte size ait olmayan, ama burukluğunu tüm ömrünüz boyunca miras olarak içinizde taşıdığınız bir çocukluk sonunun yetim yüzünü hangi sözcüklere yükleyip sunabilirdiniz karşınızdakine?
Sayfa 148 - Lozan Mübadilleri VakfıKitabı okudu
Reklam
Henüz kayıt yok

Yorumlar ve İncelemeler

Tümünü Gör
296 syf.
9/10 puan verdi
·
Beğendi
·
3 günde okudu
Lozan Anlaşmasına ek olarak nüfus mübadelesinin zorunlu yapılmasına karar verilmişti. Anadolu'nun her yanındaki Rum asıllı Türkler ile Yunanistan topraklarında yaşayan Müslümanların karşılıklı olarak değişimi söz konusuydu. İstanbul Rumları ve Batı Trakya Türkleri anlaşmanın istisnasıydı. Antlaşmaya Türk ibaresi yerine Müslüman yazdıran Yunanistan hükümeti, Çingeneler de dahil olmak üzere tüm Müslümanları mübadeleye dahil etmişti. Güz aylarında başlayacak mübadelenin, kış bitmeden de tamamlanması planlanmıştır. Fakat organizasyondaki eksiklikler insanları zora sokmuştu maalesef. Birçok tüccar yasak olmasına aldırmadan mübadillerin mallarını değerlerinin çok altında bedeller ödeyerek satın alıyordu. Mübadiller canları ile malları arasında bir tercih yapma zorunluluğunda kalmıştı. Verem, sıtma, su çiçeği gibi hastalıkların kol gezdiği bir dönemde acılar içinde yolculuk başlıyordu Kafilelerdeki yaşlılar, çocuklar başta olmak üzere insanlar aç ve perişan bir haldeydi. İşte bu dönemi, yolculuğu ve sonrasında yaşananları içinde barındıran 24 hikaye var kitapta. Benim de çocukluğumda, aile büyüklerimden dinlediğim benzer anılar sebebiyle olsa gerek derinden etkilenerek okudum. Çok güzel olanları da çoğunluğu oluşturuyordu. Zaten bütün göç hikayeleri hüzünlü değil midir? Kitap pek bilinmediği için birkaç satır eklemek istedim. Tavsiye ederim ilgi alanında olanlar seveceklerdir.
Mübadele Öyküleri
Mübadele ÖyküleriMüfide Pekin · Lozan Mübadilleri Vakfı (LMV) · 20099 okunma
296 syf.
·
Puan vermedi
·
25 günde okudu
Kitap İçeriği Hakkında
Kitaptaki öyküleri gerçek mübadillerle görüşülerek yazılan öyküler olarak düşünerek almıştım ama ne yazık ki öyle değilmiş, bu nedenle biraz fazla hayal kırıklığı yarattı. Mübadeleyle ilgili çok kitap okumuştum ve çoğu dokunaklıydı ama bu öyküler o izi bırakmadı.
Mübadele Öyküleri
Mübadele ÖyküleriMüfide Pekin · Lozan Mübadilleri Vakfı (LMV) · 20099 okunma