Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Muhammed bin Hasan eş-Şeybanî

Muhammed bin Hasan eş-Şeybanîİslam İktisatında Helal Kazancın İlkeleri yazarı
Yazar
0.0/10
0 Kişi
12
Okunma
2
Beğeni
255
Görüntülenme

Hakkında

Muhammed bin Hasan eş-Şeybanî (749 - 805), Hanefi mezhebinin Ebu Hanife'den sonraki en ünlü iki bilgininden birisidir. Ebu Yusuf ile beraber Hanefi mezbenin esaslarının kayda geçirilmesinde büyük emeği geçmiştir. Mevaliden olan fakih Şam'da doğmuş o zamanların bilim merkezi olan Kufe'ye yerleşmiştir. Küçük yaşlardan itibaren Ebu Hanife'nin ders halkasına katılmıştır. 767'de hocası öldüğünde on sekiz yaşında olan İmam Muhammed'in eğitimini Ebu Yusuf tamamlandı. Zamanın ünlü ilim merkezlerine yolculuklar yaptı. Medine'de Malik Bin Enes'[1]'ten üç yıl süreyle ilim tahsil etti. Kufe'ye döndüğünde eğitimini tamamlamış bulunuyordu. Derslerini pek çok öğrenci takip etmeye başladı. Öğrencilerinden Esed bin Furat Kuzey Afrikalıydı ve eğitiminden sonra Hanefi mezhebinin bu kıtada yayılmasına büyük hizmetler yapmıştır. İmam Şafii dahi ondan etkilenmiştir. Yaşadığı dönem Abbasi hanedanının hüküm sürdüğü döneme denk gelir. Hocası gibi siyasi otoriteye boyun eğmemiş mücadelesini daha çok fikri alanda yapmayı tercih etmiştir. Harun Reşid'in kadılık görevini reddetmesi üzerine iki ay hapis yatmış, daha sonra bu görevi kabul ederek Rakka kadılığına atanmıştır. Yahya bin Abdullah'ın Abbasi isyanına karşı halifeye menfi yönde tavır almış ve dönemin siyasi otoritesi tarafından göz hapsine alınmıştır. Görevinden azledildi ve Bağdat'ta ikamet etmeye başladı. İleride otoriteyle arası düzelmiş fakat Abbasiler onu ülkenin en uzak bölgesi olan Horasan'a kadı olarak atadı. Bu görevi esnasında Rey şehrinde vefat etti. Ölümünden sonra ona en büyük sıkıntıları yaşatan halife Harun Reşid 'Bugün Arapça ve fıkıh defnedildi' deme cüretini gösterebilmiştir. Hanefi mezhebinde genelde hocası Ebu Hanife'nin yolunu izlemekle birlikte bu mezhebin olaylara bakışında yeni bir çığır açtığı da göz ardı edilmemelidir. Hatta bazı İslam alimleri onun Hanefiyye'den ayrı bir müçtehit olduğu kanısındadırlar. İmam Yusufla beraber ikisine 'imameyn' denilir ve ittifak ettikleri görüşler mezhebin neredeyse tartışmasız görüşü gibi kabul edilir. Irak ve Horasan ekollerinin her ikisine de hakim olduğu için bu iki ekol arasında bir dengeleyici görüşleri vardır.
Unvan:
el-İmam
Doğum:
Kufe, Irak, 749
Ölüm:
Rey, İran, 805

Okurlar

2 okur beğendi.
12 okur okudu.
1 okur okuyor.
8 okur okuyacak.
Reklam

Sözler ve Alıntılar

Tümünü Gör
Sahâbeden Ebu Zer el-Gıfâri demiştir ki: “Yalnızlık,kötü arkadaş (la birlikte olmaktan) hayırlıdır. Sâlih arkadaşla birlikte olmak da yalnız kalmaktan hayırlıdır. Hayrı söylemek sükût etmekten, sükût etmek de şerri söylemekten hayırlıdır."
Reklam
Ya âlim ol, ya talebe ol, ya dinleyenlerden ol yahut bunları sevenlerden ol, beşincisi olma helak olursun.
El-Camiu’s-Sağir
El-Camiu’s-Sağir

Yorumlar ve İncelemeler

Tümünü Gör
272 syf.
·
Puan vermedi
İslam dininde çalışarak hakkıyla kazanç elde etmek emredilmiştir. Kazancın, sadakanın, rızkın dinimizde önemi ve yerini anlatan kitap haram yollara bulaşmadan helal yolla kazanılan her şeyin dinimizde yeri olduğunu anlatıyor. Kazancımız gerektiği kadarını harcayıp sadaka vermenin önemini bizlere tekrar hatırlatarak fazla malın israf olduğunu, gözümüzün doymasını ve paylaşmanın önemini vurguluyor. Günümüzde birçok insanın ihtiyaçtan fazla eşyası olduğunu ama hala almaya devam ederek israf ettiğini biliyoruz. Aslında kazancımızın bir kısmını sadaka versek hem bizim kalbimiz mutlulukla dolacak hemde karşımızdakinin mutluluğuna vesile olacağız. Dinimizde kazanmanın önemini en ince detaylarına kadar anlatan kitabı tavsiye ederim.
İslam İktisatında Helal Kazancın İlkeleri
İslam İktisatında Helal Kazancın İlkeleriMuhammed bin Hasan eş-Şeybanî · Takdim Yayınları · 20228 okunma