Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Muhammed Davudi

10.0/10
1 Kişi
3
Okunma
0
Beğeni
238
Görüntülenme

Hakkında

Hayatı hakkında kaynaklarda yeterli bilgi yoktur. Kahire’de yetiştiği, Süyûtî’nin tanınmış talebeleri arasında yer aldığı ve ömrünü burada geçirdiği anlaşılmaktadır. Zamanın önde gelen muhaddislerinden sayılan ve fıkıh açısından Şâfiî mezhebine mensup olan Dâvûdî’nin Mâlikî olduğu da ileri sürülmüştür. Hocası Süyûtî’nin hayatı hakkında yazdığı bir kitabın kapağına düşülen kayda göre Dâvûdî’nin 28 Şevval 945’te (19 Mart 1539) vefat ettiği ve Nasr Kapısı dışında (Kahire) bulunan Fîrûz Mezarlığı’na defnedildiği anlaşılmakta ise de İbn Tolun Muhammed b. Ali’nin 947 (1540) yılı olayları arasında 18 Rebîülâhir (22 Ağustos) günü Şam Camii’nde Dâvûdî için gıyabî cenaze namazı kılındığını zikrettiği ve bu iki tarih arasında on beş aydan fazla bir süre bulunduğu dikkate alınırsa bu tesbiti ihtiyatla karşılamak gerekmektedir. Nitekim bu tarihin 946 olduğu, 945 şeklindeki kaydın sehiv eseri olduğu da ileri sürülmüştür (Gazzî, s. 72-73). Dâvûdî’nin en önemli eseri Ṭabaḳātü’l-müfessirîn’idir. Kaynakların belirttiğine göre hocası Süyûtî, ashaptan itibaren bütün müfessirlerin biyografilerini içine alacak bir kitap yazmaya başlamış, fakat tamamlayamamıştır. 136 müfessirin hayatını ihtiva eden bu çalışmayı Dâvûdî temize çekmiş, daha sonra da hocasının sonuçlandıramadığı işi kendisi ele alarak bu eserini telif etmiştir. 704 müfessirin biyografisine yer verilen eserin tertibinde alfabetik sıra gözetilmiş, müfessirlerin hayatları hakkında kısa bilgi verilirken eserleri ve ilmî yönleri daha geniş şekilde ele alınmıştır. Eserde biyografiler incelenirken faydalanılan kaynak ve müelliflerin adlarına da işaret edilmiştir. Ṭabaḳātü’l-müfessirîn Ali Muhammed Ömer’in tahkikiyle neşredilmiştir (I-II, Kahire 1392/1972). Dâvûdî’nin, hocası Süyûtî’nin hayatına dair geniş bir eser telif ettiği ve Tâceddin İbnü’s-Sübkî’nin (ö. 771/1370) Ṭabaḳātü’ş-Şâfiʿiyyeti’l-kübrâ adlı eserine bir zeyil yazdığı da kaynaklarda zikredilmektedir. Brockelmann her ne kadar onun el-İtḥâf bi-temyîzi mâ tebiʿa fîhi’l-Beyżâvî ṣâḥibe’l-Keşşâf adlı bir risâlesinin bulunduğunu zikretmekte ise de (GAL Suppl., I, 741) Süleymaniye (Yenicami, nr. 1182, vr. 7b-10b) ve Köprülü (nr. 7, vr. 1a-6a) kütüphanelerinde mevcut yazma nüshalarının üzerinde yapılan incelemeden, eserin Süyûtî’nin talebelerinden Ebû Abdullah Muhammed b. Yûsuf eş-Şâmî’ye ait olduğu anlaşılmıştır. Nitekim Kâtib Çelebi ve Kettânî de bu risâleyi Muhammed b. Yûsuf eş-Şâmî’ye nisbet etmektedirler (Keşfü’ẓ-ẓunûn, I, 193; er-Risâletü’l-müsteṭrafe, s. 199).
Tam adı:
Şemsüddîn Muhammed b. Alî b. Ahmed el-Mısrî ed-Dâvûdî
Unvan:
Ṭabaḳātü’l-müfessirîn adlı eseriyle tanınan âlim

Okurlar

3 okur okudu.
5 okur okuyacak.
Reklam

Sözler ve Alıntılar

Tümünü Gör
“mümin, (Allah’a) korkusu ve ümidi olmazsa mümin olamaz.”
Sayfa 104 - El-Mustafa YayınlarıKitabı okudu
“Allah yolunda kınayıcıların kınamasından korkmayınız.”
Sayfa 90 - El-Mustafa YayınlarıKitabı okudu
Reklam
Allah Resulünün (s.a.v) hudbesi
“Ey insanlar, sanki ölüm başkalarına yazılmış ve hak başkalarına vacip olmuş ve sanki ölüler çok yakında yanımıza dönecek yolculardır ve dönüş nişaneleri kabirleridir. Sanki onlardan sonra ölümsüzmüşüz gibi miraslarını yiyoruz. Tüm ibret kaynaklarını unutmuşuz ve tüm zorluk ve kıtlıklardan âmândayız. ne mutlu onlara ki günahtan başka elde ettikleri her şeyi bağışlarlar, fakihlerle ve bilginlerle otururlar ve miskinlerle ve zayıflarla gidiş gelişleri vardır. ne mutlu ona ki nefsi zelil, yaratılışı iyi, bâtını da salihtir ve kimseye şerri dokunmaz. ne mutlu ona ki malının fazlasını bağışlar, sözün fazlasını konuşmaz, sünnetlere amel eder ve bid’atlerden uzak durur.”
Sayfa 137 - El-Mustafa YayınlarıKitabı okudu
Amelin ve âmilin niyetinin salih olması esasına göre ahlâkî eğitimin hedefine ulaşması için hem insanın zâhiri lâyık olmayan davranışlardan ve hem de bâtını uygun olmayan niyetlerden arınmış olmalıdır.
Sayfa 99 - El-Mustafa YayınlarıKitabı okudu
Doğrudan öğrenme, örnek oluşturma, taklit ve takviyenin ahlâkî eğitimde önemli bir rolü vardır.
Sayfa 63 - El-Mustafa YayınlarıKitabı okudu

Yorumlar ve İncelemeler

Tümünü Gör
Reklam
167 syf.
10/10 puan verdi
·
Beğendi
·
12 günde okudu
Mükemmel bir kitap. Peygamberimizin siyerlerinden ve Kurandan derlenerek yazılmış bir kitap. Çok şükür psikolojik sorunum yok ama aklımın bir köşesinde kalmış araflara çok rahat cevap buldum. Yazarı tanımıyorum ama psikoloji ve sosyoloji açısından iyi donanımı var gibi. Anlatımı güzel ki bu çevirisine yansımış. Mesela Julio Cortazar'ın Seksek kitabını okumuştum yazar pür dikkat elinden geldikçe anlatımı bozmamaya çalışmış ama o zaman yazarın üslubu, dinlere karşı tutumu bana ters gelmişti. Bu kitabın peşinden A'mak-ı Hayal kitabını da okursanız iyi gider. Allah gecinden versin psikolojik bir sorununuz varsa ve tedavi görüyorsanız doktorunuz önermese bile veyahut böyle eserlerden haberi yoksa okuyabilirsiniz. Hatta sizde beğenirseniz tavsiye edebilirsiniz.
Peygamber ve Ehlibeyt'in Eğitimsel Siyeri Ahlaki Eğitim Cilt:3
Peygamber ve Ehlibeyt'in Eğitimsel Siyeri Ahlaki Eğitim Cilt:3Muhammed Davudi · El-Mustafa Yayınları · 20133 okunma