Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Muhammed Rauf Tavakkoli

Muhammed Rauf TavakkoliKürdistan Tasavvuf Tarihi yazarı
Yazar
0.0/10
0 Kişi
1
Okunma
0
Beğeni
43
Görüntülenme

Hakkında

Unvan:
Kürt Yazar

Okurlar

1 okur okudu.
Reklam

Sözler ve Alıntılar

Tümünü Gör
Şeyh Ömer Ziyaeddin
Feqihî medreseyî tevhîdim îmrû Ferîdî daireyî tefridem îmrû Reza nabim kû exyâr be te meclîs Kû çewganî qezayî teb'îdem îmrû Nîye bûyé ve nîşané tâ bina serî Bi xwa min dafi'i terdidem îmrû Le tenziha nîye hiçkes refiqem Çira karvânî riy tecrîdem îmrû Çelûn kâ hemdî baqî ebdî fanî Be îsyan maverî tehmidem îmrü Elayiq derdî bî dermane (Fevzi) Reîsé eskerî tecridem îmrů
Sayfa 251 - Hîvda İletişimKitabı okudu
Mevlânâ Hâlid-i Bağdadi
Yüreğim kanadı sabah yeli dert ortağım ol. Şehrezûr ovasında bir müddet yol arkadaşım ol. Bırak onu! Gitti ömrüm boyunca birlikte olduğum o kişi, Aman benim kalbi yaralı dostumun vekili sen ol. O çimenliğin toprağını öpüp devam et ardından yola, Putun otağının yanında perdedar ol. Edeb abidesi burkasının bağını çöz, Allah'ın çizdiği kalemin nakşına hayran ol.
Sayfa 224 - Hîvda İletişimKitabı okudu
Reklam
Şeyh Mahmud 1927-1930 yılları arasında başka faaliyetlerde bulunduysa da zamanla onun ve taraftarlarının talepleri azalmaya başladı, okullarda ve devlet dairelerinde Kürt dilininin kullanılması dışında başka taleplerde bulunmadılar. Bu talepler de Birleşmiş Milletler'in 1927'de Irak devletine sunduğu Kürtlerin hakları ile ilgili talepler arasındaydı. Irak yönetimi kimi zaman bu haklara riayet ettiyse de, zamanla bu yasayı uygulamaktan vazgeçip bu yasayı uygulamak isteyenleri bölücülükle suçlama yoluna gitti.
Sayfa 171 - Hîvda İletişimKitabı okudu
Yarbay Sir Arnold Wilson, Asya Kraliyet Meclisi'nde sunduğu yıllık konuşmasında, İngiliz Kraliyet Hava Kuvvetleri tarafından Irak Kürdistanı'na yönelik acımasızca gerçekleştirileren hava bombardımanları hakkında der ki: "...İngiliz Kraliyet Hava Kuvvetleri büyük bir soğukkanlılıkla (Cenova bildirisine kulak asmadan) geçen on yıl boyunca ve özellikle son on ay içerisinde (Irak'da) Kürtleri bombalamakla uğraşmıştır. Kürt köyleri yıkılmış, hayvanlar ölmüş, kadınlar ve çocuklar felç olmuştur. "Times" gazetesinin özel muhabirinin dediği gibi, olup bitenler tek tip uygarlık projesinin genişlemesine ve ilerleme katetmesine tanıklık etmektedir." İngiliz Kraliyet Hava Kuvvetleri, köylü insanların bir uçak gördüklerinde hemen köylerden uzaklaşıp saklandıklarını fark edince ve bombalanmayı bekleyecek öyle uysal bir millet olmadıklarını anlayınca, farklı bir bomba imal etme yoluna gittiler. Bu bomba saatliydi ve belli bir süre sonra patlayan bir bombaydı! Düştüğü gibi hemen patlamıyordu, daha sonra patlayacak şekilde düzenlenmişti. Köylüler, savaş uçakları geçip gittikten sonra sığınaklarından dışarı çıkıp köylerine döndüklerinde bombaların patlayarak öldürülmelerine yönelik uygulamaya konan bu aşağılık ve zalimce hile onları daha çok memnun ediyordu. Yaralı, ağır yaralı ya da felç olan kimselerin durumu içler acısıydı. Bu uzak köylerde zavallı halkın elinde herhangi bir tıbbi araç gereç bile yoktu.
Şeyh Mahmud Hafidzâde, dini konular üzerinde mütehassis biri olmakla birlikte siyasette da dahi bir kişiydi. Din alanındaki otoritesi siyasette de kendini gösteriyordu. Iraklı Kürtlerin özgürlüğü için İngiliz sömürgesiyle savaşıyordu. 01.11.1918 tarihinde Irak Kürdistanı'nın "Hükümdar"ı olarak tayin olmayı başardı. Bu sıralarda "Sykes-Picot" anlaşması gereğince Kerkük, İngilizlerin eğemenliğine bırakılmıştı. Fransa ise "San Remo" anlaşması gereğince buradaki petrolünden pay almak ve Suriye ile Lübnan üzerinede mutlak egemenlik kurmak karşılığında bu olaya göz yummuştu. Böylece meydan İngiliz ve Kürt rakiplere bırakılmıştı ve bu iki grup arasında silahlı çatışmalar meydana geliyordu. 21 Nisan 1919'da Şeyh Mahmud, Süleymaniye kentine saldırıp burayı işgal ederek bir yıl boyunca bir devlet başkanı gibi burayı yönetti. Ardından İngiliz kuvvetleriyle bir kaç kez şiddetli bir şekilde savaştıysalar da İngilizler, Kürtlerin güçlü mukavemetiyle karşılaştı. Şeyh Mahmud, "Derbendî Bazyân"a kadar onları geri püskürttü. İngilizler aynı anda hava kuvvetinden de yararlanınca savaş Şeyh Mahmud'un yenilgisiyle sonuçlandı. Şeyh Mahmud, 09.06.1919'da yaralanıp esir düştü. İngiliz askeri mahkemesi 25.07.1919'da onu idam cezasına çarptı. Ancak idam cezasının uygulanması yerine Hindistan'a sürgün edilerek 1922 yılana dek orada kaldı. İngilizler, Kürtlerin ayaklanması devam ettiğinden isyancıların kalbini kazanmak üzere Şeyh Mahmud'u Hindistan'dan geri çağırıp bir Kürt devleti kurması için onu Süleymaniye'ye geri gönderdiler.
Sayfa 169 - Hîvda İletişimKitabı okudu
Henüz kayıt yok

Yorumlar ve İncelemeler

Tümünü Gör
Reklam
Henüz kayıt yok