Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Mustafa Eski

0.0/10
0 Kişi
3
Okunma
0
Beğeni
227
Görüntülenme

Mustafa Eski Gönderileri

Mustafa Eski kitaplarını, Mustafa Eski sözleri ve alıntılarını, Mustafa Eski yazarlarını, Mustafa Eski yorumları ve incelemelerini 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
Kastamonulu Şekerci kardeşlerden Mehmet Çavuş ile kardeşi Numan; İzmir'in kurtarılmasından sonra, orada okutulacak bir mevlid için 8000 külah ve kumandanlar için 40 kutu şeker bağışlamışlardır. Aynı kardeşler, Bursa'nın alınmasından sonra da, mevlid için 5000 külah ve kumandanlar için 25 kutu şeker bağışında bulunmuşlardır.
büyük taarruz zaferi sonrası ismail habibin konuşmasındandır.
Venizelos'un oğlu Bursa'da, Osman Gazi'nin türbesinde, kılıcıyla bu ilk padişahımızın sandukasına vurarak; ''Kalk ey Türk, bak bütün tarihin nasıl devriliyor!'' demişti. Osman'ın ruhu da şimdi ona haykırıyor: ''Bak Yunan piçi, bin senelik bir tarih, yüz senelik piç bir tarihi nasıl önüne katıp sürüklüyor!''
İsmail Habib Sevük
İsmail Habib Sevük
Reklam
II. inönü zaferi sonrası mehmet emin yurdakulun konuşmasındandır.
''Ey Türk, vur, senin mazlum İzmir'in, yaslı Edirne'nin, esir İstanbul'un, Suriye ve Türkiye'nin bütün ümitleri sende. Bunlar ezanları susmuş; minareleri, minberleri yıkılmış; camileri, kandilleri kararmış kabirleriyle, esir ve mahpuslarla dolu zindanlarıyla senin Anadolu'na göz dikmişler, kahraman evlatlarından mucize bekliyor, vur! Senin beldelerine yangınlar, çocuklarına zencirler getirenleri, yeşil ovalarını kemiklerle ağartanları, gümüş ırmaklarını kanla kızartanları vur, vur! Sana bir kara yılan gibi sarılmak istenen esareti boğmak için vur, vur! Gururlu hırsları taşlara gömmek için; katilleri, yangınları idam etmek için vur! Ve silahın kırılıncaya kadar vur! Seni yukarıda Allah, aşağıda tarih seyrediyor, vur!'' -Mehmet Emin Bey (Yurdakul)
II. inönü zaferi sonrası mehmet emin yurdakul'un konuşmasındandır.
''Ey Türk, cennetin kapılarını bugün senin çocuklarının elleri açacak, hasret ve esareti kahraman süngüleri sürecek. Bu andlaşma, ya hayatın altın tacını veya ölümün demir tacını başa geçirecek, ya devlet başa ya kuzgun leşe.'' -Mehmet Emin Yurdakul
II. inönü zaferi sonrası kastamonuda yapılan eğlencenin programı
1. Fener alayı. Bütün okullardan gelen; milli kıyafetli kırk öğrenci katılmıştır. 2. Tulumbacıların geçit resmi. (15 dakika) 3.Halkla birlikte tulumbacıların milli oyun gösterisi. (15 dakika) 4. On bir kişilik zeybek oyunu. (30 dakika) 5. Köçek oyunu. (30 dakika) 6. Sepetçioğlu milli oyunu. (30 dakika) 7. Leblebici oyunu. (30 dakika) 8. Çuvalla yürüme yarışı. (15 dakika) 9. Askeri oyunlar. (30 dakika) 10. Köşek oyunu. (15 dakika) 11. Mektebe ters binerek yarış etme. (15 dakika) 12. Merkep yarışı. (15 dakika) Eğlenceler gece geç saatlere kadar devam etmiştir.
''Ordumuz vazifesini yaptı. Bize bugünkü bayramı yapmaya vesile oldular. Millet böyle zaferler kazandıkça ölmeyecektir. Esir edilmek, memleketi işgal edilmek istenen Türkiye, silahına sarılarak varlığını müdafaa ediyor. Dört beş asır önce, Ankara'da Yıldırım Bayezid'in siyasi hatası yüzünden dağılmaya mahkum olan bu milleti bir Mehmed topladı. Bu defa da aynı tehlikeye maruz kalan milleti, Ankara'da bir Mustafa topladı. Genç, azimli, yaşamak hakkına sahip bir hükümet ortaya koydular. Bu mazhariyet, bize o kanaati vermiştir ki, bir tek Türk kalıncaya kadar istiklalimizi korumaya muktediriz. Yaşasın büyük millet.''
Reklam
II. inönü zaferi sonrası
2 Nisan 1921 Cumartesi günü saat 12 sularında, bayraklar ve davul zurna eşliğinde mahallelerden kopup gelen insanlar, belediye önünde toplanmışlar ve saat 15'e kadar gösteri yapmışlardır.
I. inönü zaferi sonrası
21 Ocak 1921 günü, Nasrullah Camii'nde Hatm-i Şerif okunmuş ve Müftü Hafız Osman Nuri Efendi tarafından ordumuzun başarısı için dua edilmiştir. Yine İnebolu'da, Dillizade Vehbi Bey tarafından İnönü Savaşı'nda şehit düşenler için mevlid okutulduğu ve halkın büyük bir ilgi gösterdiği gazetelere yansımıştır.
kastamonuda kurulan derneklerden
-Kadınları Çalıştırma Derneği Hanımlara biçki, dikiş, nakış, dantel, oya, örgü gibi el sanatlarını öğretmek için 1920 yılında kurulmuştur. Derneğin; eşlerini kaybetmiş, yardıma muhtaç ve kimsesiz hanımlara iş imkanı yaratmak için kurulduğu anlaşılmaktadır. -Hanımlar Musiki Dershanesi Hanımlara nota, ud ve keman öğretmek amacıyla 1921 yılında Saime Hanım tarafından özel olarak kurulmuştur.
Halkı manen Milli Mücadele'ye hazırlamak düşüncesiyle Mehmet Akif 19 Ekim 1920'de Kastamonu'ya gelmiş ve 24 Aralık 1920 tarihinde ayrılmıştır.
Reklam
Kastamonulu hanımlar açısından çok önemli gördüğümüz bir konu da, onların düzenledikleri bir mitingdir. Üç bin dolayında hanım, işgalleri protesto etmek amacıyla 10 Aralık 1919 günü, Darülmuallimat (Kız Öğretmen Okulu) bahçesinde toplanmışlar ve bir miting yapmışlardır.
mondros sonrasında,
Kastamonu, Ankara'daki 20. Kolordu mıntıkasında olduğundan, 3. Ordu Müfettişliği'nin; dolayısıyla, Mustafa Kemal Paşa'nın nüfuz sahasında bulunmuştur.
Kastamonu, cephe gerisinde bir vilayet olmasına rağmen, savaşın bütün ağırlığını çeken illerimizin başında gelmektedir. O yıllarda, İnebolu'ya çıkarılan binlerce ton silah ve cephaneyi, her türlü zorluğa rağmen bu yörenin insanları taşımıştır. Ayrıca, ordunun ihtiyacı olan askerin büyük bir kısmı da yine Kastamonu'dan sağlanmıştır.
müdafaa-yı hukuk cemiyeti; kuruluşundan başlayarak, savaş sonuna kadar çok önemli çalışmalar yapmış; asker sevkiyatı, silâh ve cephane nakli ve para toplama gibi her konu ile çok yakından ilgilenmiştir.
Sayfa 8 - türk tarih kurumuKitabı okudu
halk, beklemede kalmayı tercih etmekle birlikte; mevcut durumdan bir an önce kurtulmak için, devamlı surette bir önder arayışı içinde olmuştur. ancak kastamonulu gençler, kuvâ-yı milliye hareketini başından itibaren desteklemişler ve bu tutumlarını sonuna kadar devam ettirmişlerdir.
Sayfa 8 - türk tarih kurumuKitabı okudu