Mustafa Suphi

Mustafa SuphiBir Yaşamın Güncesi yazarı
Yazar
4.8/10
6 Kişi
26
Okunma
3
Beğeni
1.018
Görüntülenme

Hakkında

Mehmed Mustafa Subhi, kısaca Mustafa Suphi, veya bazı kaynaklarda kullanıldığı haliyle Osmanlıca yazıma göre Mustafa Subhi (4 Ağustos 1882) veya 4 Mayıs 1883 - 28 Ocak 1921), Türk komünist ve Türkiye Komünist Partisinin ilk Merkez Komitesi Başkanı.
Unvan:
Türk Yazar
Doğum:
Giresun, 4 Ağustos 1882
Ölüm:
28 Ağustos 1921

Okurlar

3 okur beğendi.
26 okur okudu.
13 okur okuyacak.
Reklam

Sözler ve Alıntılar

Tümünü Gör
Mustafa Suphi’nin eğitiminin sürdüğü 1890-1910 yıllarında Osmanlı toplumunun ve Avrupa’nın genel siyasal havası özetle şöyledir: Osmanlı İmparatorluğu 1876 yılından beri Padişah Abdülhamit’in muhaliflere göz açtırmayan baskı ve sansür rejimiyle yönetilmektedir. Osmanlı aydınları II. Abdülhamid tarafından İstanbul’dan uzak yerlere sürülmüş, padişah despotizmine karşı gelişen özgürlük mücadelesi Avrupa başkentlerine ve Makedonya şehirlerine kaymıştır.
Sayfa 12 - 1. baskı - Ocak 2021
Reklam
Bir çocuk doğar doğmaz bir parça sütle sıcakça bir kundaktan başkasını istemez fakat yavaş yavaş muhtelif gıdalar, elbiseler, oyuncaklar birer ihtiyaç halini alır. Cemiyetler de bu çocuğa benzer. Medenileştikçe ihtiyaçları artar ve ihtiyaçları arttıkça medenileşir. Ve sanılır ki bu ihtiyaçlar arttıkça insanlar hayata daha çok bağlılık hissederler, onun için daha çok çalışırlar. Bedbaht o ırklardır ki ki emellerini yakın bir ufkun ötesine ulaştırmıyorlar ve yaşamak için bir avuç meyveden, Güneş'e karşı uyumak için bir duvar dibinden başka şey aramıyorlar. Bu ırkların, istifade edemedikleri topraktan mahrumiyetleri pek uzak değildir.
Sayfa 43 - Can YayınlarıKitabı okudu
“İnkılaplar, insanlardaki ihtiyaçların yavaş yavaş olgunlaşmasıyla gerçekleşir.”
Sen, hangi kimsesizlikte bıraktın en mahrem yanını ve hangi keder dayatıyor düşlerini?
Mustafa Suphi
Mustafa Suphi

Yorumlar ve İncelemeler

Tümünü Gör
Reklam
56 syf.
5/10 puan verdi
·
15 saatte okudu
İtalya’nın Trablusgarp ve Bingazi’yi işgali üzerine 1912’de kaleme alınan deneme tarzında yazılan bir kitap. Sömürgecilik konularına da değinilmiş. Tarihi kitap severlerin ilgisini çekebilir. Ama ben sevemedim. İçinde Arapça kökenli kelime de çoktu.
Medenileştirme Vazifesi
Medenileştirme VazifesiMustafa Suphi · Can Yayınları · 202213 okunma
56 syf.
·
Puan vermedi
·
Beğendi
Medenileştirme Vazifesi , Mustafa Suphi’nin henüz komünizmle tanışmadan kaleme aldığı bir makale. Burada aslında bayındırlaştırma ve kolonizasyon meselesini ele almış. Mustafa Suphi burada henüz manda ve himaye kavramlarını çocuksu bir iyi niyetle iyi kurumlar tarafından yapılırsa medenileştirme görevi olarak görerek daha iyi bir şekilde yapılabileceğini anlatmış. Yeni keşiflere neyin sebep olduğu ve sonuçları. Kısa ve öz bir makale.
Medenileştirme Vazifesi
Medenileştirme VazifesiMustafa Suphi · Can Yayınları · 202213 okunma
96 syf.
7/10 puan verdi
·
3 günde okudu
Mustafa Suphi Bey'in 1918 ve 1920 yıllarında yaptığı konuşmaların derlenmiş hâli. Üçüncü Enternasyonel'e de katılmış TKH kurucu üyelerinden Suphi Bey, Türkiye'nin tüm mazlum amele ve rençberlerine sömürüye karşı çıkması, emperyalizmin topraklarımızı sömürmesine izin vermemesi, tefeci gibi halkı soyanlara karşı kolektif bir bilinçle hareket etmesini savunuyor. Günümüz solunun Türk deme alerjisinin aksine Türk Sol Sosyalistleri diyebilen, İttihat ve Terakki'yi emperyalizmle iş birliği yaptığından ötürü suçlayan ve Trabzon'da arkadaşlarıyla öldürülen Suphi Bey, günümüzde birçok sol fraksiyon tarafından sahip çıkılmaktadır. Bu fasikül niteliğindeki kitabında ise Komunist Manifesto'da ve Lenin'in söylevlerinde gördüklerimizin sade Türkçeleşmiş, Müslüman topluluğa hitap etmek için kullanıldığını görebiliriz.
Türkiye'nin Mazlum Amele ve Rençberlerine
Türkiye'nin Mazlum Amele ve RençberlerineMustafa Suphi · Aydınlık Yayınları · 19762 okunma
Resim