Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Naz N. Varlı

Meryem Usturlabi yazarı
Yazar
10.0/10
5 Kişi
55
Okunma
5
Beğeni
1.172
Görüntülenme

Naz N. Varlı İletileri

Naz N. Varlı iletilerini, Naz N. Varlı okur görüşlerini 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
10011.
Ben ıvır zıvır yerine, anılarını valizlemeyi ve gittiği her yere onları götürmeyi tercih edenlerdenim. Jackie Samuel de tanıdığım en güzel insanlardan biri olarak hafızamda duruyor. Onu 80’lerin Almanya’sında modellik yaparken gözlerimin önüne getiriyorum hep. Amerika’da “Kökler” dizisi yayınlandığında “benim köklerim nerede?” sorusunun patlamasıyla beraber bir uyanış meydana geliyor. Jackie de kendince böyle bir araştırmaya giriyor. Ancak Afrika’nın bir yerinde sonlanacağını düşündüğü geriye dönük başlattığı bu yolculukta sadece Brezilya’ya kadar gidebiliyor ve orada tıkanıyor yollar. Ataları Afrika’dan Güney Amerika’ya zorla götürülmüş ve Brezilya kakao çiftliklerinde köleleştirilmiş. Sonraları bir şekilde Kuzey Amerika’ya uzanmış soyları. Belki de büyük bir kaçışın öyküsüdür bu da. Afrika’ya kadar köklerinin izini süremeyen Jackie eşinin ülkesini “memleket” olarak seçmeye karar veriyor ve her yıl yaz aylarını orada geçiriyor: Uganda! Aidiyet güçlü bir his, sanırım hangi toprağa ait olduğunu bilme isteği fıtratta var.
Sofia Ferrera
Sofia Ferrera
Naz N. Varlı
Naz N. Varlı
10039.
Osmanlı’da mikrobiyoloji alanındaki çalışmalar Dr. Aleksandr Zoiros Paşa’nın 1886 yılında Louis Pasteur’ün laboratuvarını ziyareti ile yeni bir aşamaya girer. Amaç sık karşılaşılan kolera salgınıyla mücadele etmek ve bilimsel araştırmaların yapılmasını sağlamak için İstanbul’da bir tesis kurmaktır. 1893 yılında, Paris Pasteur Enstitüsü’nden gelen Dr. Maurice Nicolle öncülüğünde Bakteriyolojihâne-i Şâhâne kurulur. 1911 yılında kurum Çemberlitaş’a taşınır ve başına Dr. Paul-Louis Simond getirilir. Adı da Bakteriyolojihâne-i Osmanî olarak değiştirilir. O dönemde kolera, savaş alanlarında hızla yayılırken İstanbulluların salgından korunması için çalışılmış, hastaların bakımına ayrılan mekânlar kordon altına alınmış. Şehrin su örnekleri her gün bu laboratuvarda incelenmiş. Suyun kaynatılarak içilmesi gerektiği, salgının durdurulabilmesi için hijyenin önemi halka duyurulmuş. Salgınlar nedeniyle II. Abdülhamit 1893 yılında “tebhirhane” adı verilen dezenfeksiyon merkezleri kurdurur. Görevleri, salgın hastalığa yakalanmış kişilerin evlerini ve eşyalarını dezenfekte etmek. Bunlardan ilki de Gedikpaşa Tebhirhanesi. Louis Pasteur’den bir alıntı: “Bilim ülke tanımaz, çünkü bilgi insanlığa aittir ve dünyayı aydınlatan meşaledir.”
Sofia Ferrera
Sofia Ferrera
Naz N. Varlı
Naz N. Varlı
Reklam
10042.
Türk Dil Kurumu Sözlüğü’nden kelimeler: • endoskop – içgöreç • grip – paçavra hastalığı • sendrom – belirge
Sofia Ferrera
Sofia Ferrera
Naz N. Varlı
Naz N. Varlı
10058.
insanı kötü yapan umursamazlık mı utanmazlık mı …
Sofia Ferrera
Sofia Ferrera
Naz N. Varlı
Naz N. Varlı
10005.
2019 Nobel Edebiyat Ödülü’nün sahibi Peter Handke oldu. Solak Kadın’dan bir alıntı: “Bana bu akşam, sanki ömür boyunca dilediğim her şey gerçekleşecekmiş gibi geliyor. Sanki bir büyüyle, bir mutluluk durağından öbürüne, arada hiç yol kat etmeden geçebilirmişim gibi bir duygu.” (s. 16)
Sofia Ferrera
Sofia Ferrera
Naz N. Varlı
Naz N. Varlı
Reklam
10001.
beyazın siyaha üstün olduğuna inanan bir toprak parçasından geldim inançlarını sorgula …
Sofia Ferrera
Sofia Ferrera
Naz N. Varlı
Naz N. Varlı
10007.
Türk Dil Kurumu Sözlüğü’nden kelimeler: • basketbol – sepet topu • zapping – geçgeç • badminton – tüy top
Sofia Ferrera
Sofia Ferrera
Naz N. Varlı
Naz N. Varlı
10112.
“Cam Tavan” metaforundan minority/azınlık olmayanlar haberdar mıdır hiç bilmiyorum. Marilyn Loden, New York 1978 Kadınlar Fuarı’nda bir panelde konuşurken tarih yazacağını öngörememişti elbette. Hatta panelde bulunması gereken kişi o bile değildi. Çalıştığı şirkette, şirketin tek kadın başkan yardımcısının panele katılamaması nedeniyle iş Loden’in üzerine kalmıştı. “Ayna, Duvardaki Ayna” isimli panelde tartışma konusu, kadınların kendi imajlarının iş dünyasında onların ilerlemesine nasıl bir engel oluşturduğuna odaklanıyordu. Panel öncesinde Loden’in konu üzerine yaptığı araştırma, sorunun meslektaşlarının giydiklerinin ya da söylediklerinin ötesinde olduğunu göstermişti. İlerlemenin önünde insanların fark edemediği görünmez bir engel varmış gibi gelmişti ona. O gün, bu görünmez engele “cam tavan” adını verdi. Yıllar sonra Nancy Parsons, “Cam Tavanı İnşa Eden de Onu Kırma Gücüne Sahip Olan da Kadındır” adlı kitabında işte bu “cam tavan”ın var olmasının gerçek nedenlerini ortaya koydu: “Her kadının başarısı gerçekten kendisinin elinde.” (s.37)
Sofia Ferrera
Sofia Ferrera
Naz N. Varlı
Naz N. Varlı
10112.
ama olmaz ki böyle, düşmek sonsuzluktan dünyaya varmak için yine ona …
Sofia Ferrera
Sofia Ferrera
Naz N. Varlı
Naz N. Varlı
90 öğeden 41 ile 50 arasındakiler gösteriliyor.