Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol
Gönderi Oluştur

Nedime Köşgeroğlu

Nedime KöşgeroğluKalın Duvar İnce Zar yazarı
Yazar
Derleyen
8.4/10
13 Kişi
52
Okunma
5
Beğeni
2.571
Görüntülenme

Hakkında

3 Nisan 1961 Eskişehir de doğdu.İrfan Köşgeroğlu ile evli, Gizem, İrem ve Ecem’in annesi. Eskişehir Osmangazi Üniversitesi’nde Öğretim Üyesi. Eskişehir Büyükşehir Belediyesi Engelliler Şube Md V (2008-2011) Eskişehir Büyükşehir Belediyesi Kadın Danışma ve Dayanışma Merkez Koordinatörü (2008-2011) Eskişehir Osmangazi Üniversitesi Eskişehir Sağlık Yüksekokulu Müdür V(2011-) Yayımlanan kitapları • “Neleri Eskitmedi Ki Zaman” Şiir alter yayıncılık Şubat 2004 • “Zamanın Telvesinden” Şiir alter yayıncılık Ekim 2005 • “Gölgeler Aslını Geçtiği Vakit” Şiir. alter Yayıcılık Kasım 2006 • “Kayıtlara Geçilsin Kadın Var” Araştırma-İnceleme. Anfora yayıncılık Kasım 2008 • “Şiddet Çıkmazında Kadın” Araştırma-İnceleme Anfora yayıncılık Mart 2009 • “Bir Kent Diktim Üstüme” Şiir Artshop yayınları Haziran 2009 • “Beli Kırılan Devrim Köy Enstitüleri ve Kadın Kalemler” Araştırma-İnceleme alter Yayıncılık. Mart 2010 • “Hiç Kimseden Sevgilerle” Öykü alter Yayıncılık. Aralık 2010 • “Kalın Duvar İnce Zar” Araştırma-İnceleme alter Yayıncılık. Aralık 2010. Ortak yayımlanmış şiir kitapları • Kırık Şiir On Şair (Haz:Ahmet Arık Özer Turan)Bence Kitap Nisan 2010.s:55-60 • Güneşi Öpmek için Egeli Kadın Yazarlar.(Haz:Arzu K Ayçiçek; Zübeyde Seven Turan) Kum Yayınları.Haziran 2011 s:115-16. • II. Uluslararası Cengiz Aymatov Şiir Ödülü Antolojisi.İstanbul Şiir Akademisi.Kasım 2011.s:193 Kadının Sesi gazetesinde(2009- ) yazıyor. Eskişehir Kadın Adayları Destekleme Derneği Eskişehir Şube Başkanı (2011….) • Şiir, öykü, deneme ve sosyal içerikli yazıları; Lacivert, Yoğunluk, İz dergisi, Özgür Pencere, Yazılıkaya, Kampüs, Deliler Teknesi, Tay, Edebiyat Eleştiri, Patika, Berfin Bahar, Kum, Dilge Edebiyat, Eliz Edebiyat,İmece, Kurgu, Kar düşün sanat edebiyat dergileri yanında aylık olarak www. dusle.com. zaman zaman da Antoloji.com., www. EBTO.com sitelerde yayınlanmaktadır. Ödülleri: Yunus Emre adına düzenlenen yarışmalarda; • Zamanın Telvesinden şiir, ikincilik. Yunus Emre Şiir yarışması/Eskişehir.2007 • Ka(dı)n Kırmızı Öykü, mansiyon. Yunus Emre Şiir yarışması/Eskişehir.2008. • “Uğur Mumcu Yılın Kadın Hakları Savunuculuğu Ödülü” Çağdaş Gazeteciler Derneği Yönetim Kurulu. Eskişehir. 2009. • “Kayıtlara Geçsin Kadın Var: Sıkıştırılmış Alanlardan Yaratıcı Yaşamları Kadın Yılın Sanat Araştırma Ödülü” Eskişehir Sanat Derneği Yönetim Kurulu.Eskişehir. 2010 • “Şair İbrahim Yıldız Şiir Birincilik Ödülü” Karabük Eflani Belediyesi 2010 • “2011Yılı Kentin Işıkları: Eskişehir Yılın Edebiyat Ödülü”.eskisehirliyim.com. Şubat 2012. • “Karşıyaka Belediyesi Homeros Edebiyat Ödülü Metin Eloğlu Şiir Yarışması Seçici Kurul Özel Ödülü”.Mart 2012 • Raşit Kara 2012 şiir yarışması 2012
Unvan:
Akademisyen, Yazar
Doğum:
3 Nisan 1961

Okurlar

5 okur beğendi.
52 okur okudu.
1 okur okuyor.
44 okur okuyacak.
3 okur yarım bıraktı.
Reklam

Sözler ve Alıntılar

Tümünü Gör
• “Yani kadın cinselliği tek başına yaşamayacağına ve cinsellik olayı da kadın erkek arasında yaşanan doğal bir işlev olmasına karşın kadının, bu cinsellikten suçlu, erkeğin onurlu sayılması, tanrının gözlerini kapadığı yere mi denk düşüyor acaba ?”
Sayfa 17 - Alter Yayıncılık
Reklam
• “Bir kadının derdini gene bir kadın iyileştirebilir.”
Sayfa 102 - Alter Yayıncılık
• “Dünyada insanca yaşam için insanlık eşit paylaşıma yönelmedikçe, kadınlar adına atılan çığlık susmayacaktır.”
Sayfa 10 - Alter Yayıncılık
• “Yardım isteyecek ya da sığınacak kimsesi olmadığını belirten onlarca kadın, her gün ölüm tehdidiyle yüz yüze olduklarını söyleyerek yardım istiyor yetkililerden.”
Sayfa 101 - Alter Yayıncılık-Günay 2004
• “Sanırım bazen sözün yetmediği ya da bittiği yerler olabiliyor.”
Sayfa 37 - Alter Yayıncılık
Balkon
Kalabalık artırır bencilliği tek bir söz yeter ormanı yakmaya insan hazır olda beklerken deliliği öfke her gün bir yaralı taşır kendine balkonun balkona dediği doğru olmayabilir.. Balkonda biriken soru ıslak gelenin ayak sesi gideni kesebilir bir el kendine devrim tarihin dediği doğru olabilir.. Zaman seyirlik balkon kurtarılmış kediye iktidar olunca kış intihara kalkmış menekşe sanık sandalyesinde akıl az görülen şeydir tanık gerekebilir..
Nedime Köşgeroğlu
Nedime Köşgeroğlu
Reklam

Yorumlar ve İncelemeler

Tümünü Gör
156 syf.
8/10 puan verdi
toplumsal cinsiyet nedir?
Kadın ve erkek insanlık tarihi boyunca iki cinsiyet olarak var olmuştur. Bu kavramların aslında sadece biyolojik cinsiyetlerimizi ifade etmesi gerekirken bu biyolojik tanımlardan hareketle cinsiyetimizin toplumsal boyutu da oluşmuş olur. Daha annemizin karnındayken biyolojik cinsiyetimize göre anne babalarımız sevinirler/ üzülürler, bizim yerimize eşya seçimi, renk tercihi yapmaya başlarlar. Bizim elimizden karar verme hakkımızı alırlar. Doğumdan sonra her şey daha da netleşir; saçımızı, kıyafetlerimizi, ev ve dışarıdaki iş bölümümüzü bizim yerimize toplum söz sahibidir. İşte toplumun kadınlık ve erkeklik olarak ayırdığı, bize biçtiği toplumsal rollere karşılık “toplumsal cinsiyet” kavramı çıkmıştır. Dünyada çıkan çoğu problem de temelini toplumsal cinsiyetten alır. Her ne kadar bilim bize biyolojik cinsiyetlerimizin birbiri karşısında üstünlüğü olmadığını defalarca kez dile getirse de bazılarımız böyle olduğunu savunur. Yani toplumsal cinsiyeti benimseyip herkesin de buna ayak uydurmasını bekler. Fakat bütün alanlarda toplumsal cinsiyet eşitsizliğinin yarattığı tablo, dünyada ve ülkemizde görmezden gelinemeyecek kadar dehşet verici bir hal almıştır. Kitap cinsiyet eşitsizliğini ve buna karşı ne yapılabiliri anlatıyor size. Toplumsal cinsiyetle alakalı her konuya A'dan Z'ye değinmiş neredeyse. Tek kusuru 2010 yılı olması :) Daha güncel bilgi arıyosanız o sorun olabilir sadece onun dışında iyi ki tesadüfen görmüş ve sipariş etmişim dedim :)
Kalın Duvar İnce Zar
Kalın Duvar İnce ZarNedime Köşgeroğlu · Alter Yayınları · 200043 okunma
156 syf.
·
Puan vermedi
·
23 saatte okudu
Kıyıda köşede,toz içinde kalmış halde bir sahafta elime geçen etkileyici bir isim ve kapak tasarımıyla (!) " Kalın Duvar İnce Zar "... Toplumsal cinsiyet ekseninde kadını ele alan kitap;sistemin, içine doğup büyüdüğümüz toplumun kadını boğan kollarının kalınlığına, bir kez de Nedime Kösgeroğlunun açtığı bir pencerede ayrılacak birkac gün ile bakmanızı beklemektedir. Tarihsel bir perspektifle, kadını yaşamın nesnesi; erkeği ise öznesi durumuna getiren süreç nasıl olagelmistir? Toplumsal iş bölümü ile erkek ölümsüz simgeler yaratırken, kadına da neden yalnızca ölümlü bedenler yaratmak kalmıştır ? Korunması gereken bir durum olarak atfedilen namusu bozan kim ? Yine korumayı kendine görev bicen zihniyet nedir ? Ve daha birçok zihin açıcı, okuyucuya yöneltilen soru ile güzel bir seçim olabilir. Bu kitabı ne bir kadın gözüyle yücelterek ne de bir erkek gözüyle yermeden okumanızı tavsiye eder, ufakta olsa toplumsal cinsiyete ilişkin kalıp yargılarımızdan sıyrılabilmeyi dilerim.
Kalın Duvar İnce Zar
Kalın Duvar İnce ZarNedime Köşgeroğlu · Alter Yayınları · 200043 okunma
80 syf.
4/10 puan verdi
·
14 günde okudu
Olmamış
Nedime Köşgeroğlu'nun bu kitabı on iki öyküden oluşmakta olup her biri ülkemizdeki kadınların bakış açısından anlatılmış. Benim için okuduğum en zor kitaplardan birisi oldu. Olaylarda çevre ve karakter betimlemeleri, hiç denecek kadar az. Popüler kültürün etkisinden mi bilmiyorum ama şiirsel bir dil kullanmış. Bu dildeki şiirsellik estetik olmaktan çok, kötü bir hava katmış öykülere. Akıcı veya çarpıcı diyebileceğim hiçbir öykü ya da akılda kalıcı bir başkarakter barındırmıyor içerisinde. Yazım kuralları açısından birçok yanlış var, en basit kelimeler dahi yanlış yazılmış. Eğer kitap konusunda seçici bir okursanız hiç tavsiye etmiyorum. Kötü bir deneyimdi.
Hiç Kimseden Sevgilerle
Hiç Kimseden SevgilerleNedime Köşgeroğlu · Alter Yayınları · 20102 okunma