Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Numan Yusuf Aruç

Numan Yusuf Aruçİbn Rüşd’ ün Felsefi Düşüncesi yazarı
Yazar
0.0/10
0 Kişi
6
Okunma
0
Beğeni
393
Görüntülenme

Numan Yusuf Aruç Sözleri ve Alıntıları

Numan Yusuf Aruç sözleri ve alıntılarını, Numan Yusuf Aruç kitap alıntılarını, Numan Yusuf Aruç en etkileyici cümleleri ve paragragları 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
İbn Rüşd
“Onun düşüncelerinin akılla beraber ikinci kaynağı vahiydir... Akılı vahiyden ayırmaz, vahyi aklın en büyük ihtiyacı olarak görür, aklı ötelere, yani aklın alanı olmayan merafizik varlık alanına taşıyan en büyük kaynak ve güç olarak ele alır.”
İbn Rüşd bilim felsefesinde bilgi:
“... Hissetme varlıksal yönden ancak hayalle kemale ulaşır, hayal de bilgi açısından ancak duyuyla kemale ulaşır. Duyu varolma kemalatında hayale muhtaç, hayal de bilim kemalatında duyuya muhtaçtır.”
Reklam
İbn Rüşd’e göre beş duyu gücü:
“... Görme, işitme, koklama, tadlanma ve dokunma gücüdür. Bu beş duyu içerisinde canlı açısından en hayati önem taşıyanı dokunma gücü, fonksiyon itibariyle onu destekleyen ve tamamlayan tadalma ve koklama duyularıdır. Çünkü bunlar sayesinde canlılar hayatlarının devamını sağlayan beslenme için gerekli olan besinleri seçme, faydalı olanı zararlı olandan ayırma imkanına sahip olmaktadır. Diğer iki duyu olan işitme ve görmeye gelince bunların bir canlıda bulunuşu onun varlığı açısından değil, ancak yetkinliği açısından önem taşımaktadır.”
İbn Rüşd bilgi nazariyesinde sebep-sonuç:
“...kesin bilgi, bir şeyi olduğu gibi sebep-sonuç ilişkisi içinde bilmektir. Bilgi varlıkların sebeplerinin bilinmesinden başka birşey değildir.”
İbn Rüşd metodolojisi
“... müslüman veya müslüman olmayan diye bakmayarak geçmişin birikimiyle işbirliğine girip, onların tecrübelerini bugüne taşımayı ilke edinmiştir. Eğer bizden önce gelenler ister müslüman olsunlar veya olmasınlar, herhangi bir konuda onların araştırması varsa, yardımlarını istemeliyiz...”
İbn Rüşd’ün siyaset felsefesi:
“Cemiyetin en büyük ve esaslı görevi kendisini yönetecek olan kişiyi seçmek, bu da hikmet sahibi bir filozof olmalıdır. Bu konuda cinsiyet ayrımı yapmamaktadır. Kadın ve erkek yetenek ve kabiliyet bakımından ayrı oldukları halde bu farklılıklar kadın veya erkeğin filozof veya devlet yöneticisi olmasına engel değildir.”
Sayfa 101Kitabı okudu
Reklam
İbn Rüşd Bilgi felsefesinden:
“Bilgi, akıl gücü fiilinin değeridir. İnsan bu bilgi değeri ile yücelir ve bu değer insanın ulaşmak istediği en son değerdir.”
İbn Rüşd’ün batı dünyasına etkileri:
“... geliştirdiği te’vil anlayışıyla modern hermenetik’in öncüsü, ortaya koyduğu akılcı yaklaşımıyla Metodolijinin kurucusu olduğu gibi, XVII-XVIII. asır aydınlanma hareketinin ve modern bilimsel düşüncenin de anahtar şahsiyetlerinden birisi olmuştur.”
Nasıl bir hayvan dine uygun olarak kesilebilmesi için kesici alet durumunda olan bıçağın sahibinin müslüman olup olmamasına bakılmazsa, aynı şekilde düşünmenin aracı demek olan akli kıyasın sahibinin bizim mensubu olduğumuz dine bağlı olup olmamasına da bakmaya gerek yoktur. Yani müslüman olmayan düşünürlerin fikirlerinden yararlanmak tabii ve tarihi bir zarurettir.
"sana kitabı indiren O'dur. Onun bazı ayetleri muhkemdir, bunlar kitabın anası (esası)dır. Diğerleri de müteşabihtir. Kalplerinde eğrilik bulunanlar, fitne çıkarmak ve kendilerince tevil etmek için müteşabihlerin peşine düşerler. Oysa onun tevilini ancak Allah bilir, ilimde derinleşenler de: "Ona inandı, hepsi Rabbimiz katındadır" derler. Aklıselim sahiplerinden başkası düşünüp anlamaz" (ALİ İMRAN, 7)
Reklam
Her güç kendisinden üstün olan bir sonraki güçle Kemal'e ulaşmaktadır. Nefis güçleri arasındaki derecelendirme de ister varlıksal ister bilme açısından uygunluk vardır. Yani nefsin vazifelerinden her vazife varolma ve bilme mertebelerine diğer vazifelerle gelişmektedir. Hissetme varlıksal yönden ancak hayalle Kemal'e ulaşır, hayal de bilgi açısından ancak duyuyla Kemal'e ulaşır. Duyu varolma kemalatında hayale muhtaç, hayal de bilim kemalatında duyuya muhtaçtır.
Kimseden daha iyi olmadığınızı anlayacak kadar mütevazi, herkesten farklı olduğunuzu kavrayacak kadar bilge olun.
inayet delili
Alemdeki bütün varlıklar insanın varlığına ve varoluş gayesine hizmet edecek şekilde yaratılmış ve düzenlenmiştir. Bütün bunlar boş ve tesadüf değildir. Ancak yüce takdir ve irade sahibi bir failin eseri olarak gerçekleşmiştir. İnsan akıl ve duyu gücünü tabiatına uygun olarak kullanarak etrafında bulunan ve insanı saran her şeyi incelediği zaman ve bütün varlıklara dikkatle baktığında bütün bunların kendi varlığına uygun ve yararlı olduğunu açıkça görecektir. Her seviyeden insan aleme bu yönden ve şekilden yönelerek değerlendirirse onun mutlaka bilgi, irade, kudret ve hikmet sahibi biri yani, Allah tarafından yaratılmış ve düzenlenmiş olması gerektiği sonucuna rahatlıkla ulaşabilir.
İbn Rüşd’ün siyaset felsefesi:
“”...içinde ahlak felsefesi de yer alarak, siyaset felsefesinin başını, temelini, sonucunu ve de faziletini oluşturmaktadır. Ona göre siyaset, faziletli insanın tekamülü, insanın oluşturduğu en büyük ve faziletli toplumsal müessesedir...”