Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Nuri Çevikel

Nuri ÇevikelKıbrıs yazarı
Yazar
0.0/10
0 Kişi
8
Okunma
2
Beğeni
382
Görüntülenme

Hakkında

Unvan:
Yazar
Doğum:
Mersin, 1969
Ölüm:
2020

Okurlar

2 okur beğendi.
8 okur okudu.
2 okur okuyacak.
Reklam

Sözler ve Alıntılar

Tümünü Gör
Osmanlı İstimâlet Politikası
Fetih esasında ada dışına kaçmış, ya da dağlara sığınmış olan Kıbrıslılar'a çağrı yapılıp, her türlü can ve mal güvenliği teminatı verilmişti. Fetih tamamlanır tamamlanmaz kölelik kaldırılıp, ağır Venedik vergi sistemi nisbeten daha hafif Osmanlı vergi sistemi ile değiştirildi.
1570-71'de fetihten sonra, Osmanlılar kendi idari, iktisadi, sosyal ve kültürel sistemlerini muhafaza edecek gerekli nüfusu Kıbrıs'a geçirmişlerdi. Bunu takiben, adanın bütününde, büyük çoğunluğu "Allah rızası" mefhumuna dayanan ve hiçbir din, mezhep veya millet farkı gözetmeksizin bütün ada halkının ihtiyaçlarını karşılamaya yönelik olarak hayırsever Osmanlı idarecilerinin ve bazı varlıklı Müslümanlar'ın kendi ceplerinden masraflarını karşıladıkları çeşitli dini, sıhhi, bedeni, ticari ve sosyo-kültürel müesseseler kurulmuştu.
Sayfa 180Kitabı okudu
Reklam
Sosyal tabakalaşma açısından Osmanlı döneminde soyluluk ve kölelik gibi eski dönemlerde uygulanmakta olan feodalizmin kurumları kaldırılmakla Gayrimüslimler arasındaki kesin sınıf farklılığı bertaraf edilmiş, Müslümanlar'da olduğu gibi kanun önünde hepsi eşit sayılmıştı.
Sayfa 153Kitabı okudu
On dokuzuncu yüzyılın başlarından itibaren, Osmanlı-Rus savaşı ve İngilizler'in 1799'da Mısır'ı işgalinden cesaret alan Kıbrıs Rum Kilisesi Başpiskopos'u ve papazları adada Müslümanlar aleyhine çalışmaya başlamışlardı. Halkı daha 1805'de, İngilizler'in gelip kendilerini Türk boyunduruğundan kurtaracağı şekilde kışkırtarak, onların nefretlerini Türkler'in üzerine çevirmeye çalışmaya ve kendi kötü uygulamalarının yükünü Türkler'e yıkmak için önlemler almaya başlamışlardı. (Hill 1952/IV: 114)
Sayfa 123Kitabı okudu
308 yıllık Osmanlı döneminde bahsi geçen bütün etnik ve dini unsurlar Türkler'in Kıbrıs'ta da uygulamış olduğu geleneksel millet sistemi sayesinde kendi benliklerini muhafaza ederek varlıklarını devam ettirebilme imkânı bulmuşlardı. Ortadoks Rumlar'dan başka Ermeniler'e ve Maruniler'e de ayrı kilise ve manastırlara sahip olma imkânı tanımıştı.
Sayfa 149Kitabı okudu
Henüz kayıt yok

Yorumlar ve İncelemeler

Tümünü Gör
Reklam
Henüz kayıt yok