Nurullah Koltaş

Nurullah Koltaşİstanbul'un 100 Divanesi yazarı
Yazar
Çevirmen
9.5/10
2 Kişi
7
Okunma
5
Beğeni
1.866
Görüntülenme

Hakkında

Eskişehir doğumlu. Lisansını İngilizce Öğretmenliği, Yüksek lisansını Tasavvuf ve Doktorasını Kelam Anabilim Dallarında tamamladı. Gelenekselciler ve İslam adlı bir kitabı yayınlandı. Frithjof Schuon, Seyyid Hüseyin Nasr, J. Esposito, Max Weber gibi çeşitli yazarların kitaplarını Türkçeye çevirdi. Ayrıca Cummings, Pound ve Blake’den yaptığı şiir çevirileri edebiyat dergilerinde yayınlandı. Dil ve müzik, dilin kökeni ve dini söylemdeki belirleyiciliği, Batıdaki ihtidalarda Tasavvufun rolü gibi konular üzerine çalışmaktadır.
Unvan:
Yazar, Çevirmen
Doğum:
Eskişehir, Türkiye

Okurlar

5 okur beğendi.
7 okur okudu.
5 okur okuyacak.
1 okur yarım bıraktı.
Reklam

Sözler ve Alıntılar

Tümünü Gör
- “Bize kafir oku işlemez, bizi kafirin kılıcı kesmez.” Deniz Abdal
Sayfa 24
Reklam
- “Ey dost, Şahımız Şah Ali’dir, kurban olsun Şah Hüseyin’e canım, başım top eyleyüp geldi bela meydanına, Kerbela Meydanı’dır meydanımız,”
Sayfa 53 - Güleşciler Tekkesi şeyhi Pehlivan Ali
Doğani El-Hac Mustafa Baba
Her gece teheccüd namazından sonra yaklaşık bir minare boyu yükseklikte bir seddin üzerinde pirdaşlarıyla denize karşı zikrederler.
Sayfa 62
Horoz Mehmed Dede
Dede’ye verilen Horoz lakabı, Fetih sırasında her saat başı horoz gibi çırpınarak “Kalkın ey gafiller” (kûm yâ gâfilûn) diye nida edip gazaya katılan Müslümanları uyandırmasından gelmektedir.
Sayfa 23
Henüz kayıt yok

Yorumlar ve İncelemeler

Tümünü Gör
Reklam
153 syf.
9/10 puan verdi
·
Beğendi
Her şehrin ve muhitin kendine has yüzleri, camileri, çarşıları, eşrafı vardır. Bu kişiler ve yerler şehrin tamamı tarafından bilinir ve kıymetlerine göre değer görürler. Örneğin, Konya’nın merhum meşhur poşetçi dedesi bunlardan biridir. Her tarafını sardığı poşetlerle Konya sokaklarında dolanır dururdu. İstanbul, bu bakımdan en zengin şehrimizdir. Fethinden günümüze İstanbul, çok sayıda kendine has kişilere ve mekânlara sahip olmuştur. İstanbul Büyükşehir Belediyesi Kültür Anonim Şirketi tarafından hazırlanan “İstanbul’un Yüzleri” serisi, İstanbul’un hemen her yönünü tanıtmaya çalışan önemli bir kültürel çalışmadır. Bu seride yer alan ve Nurullah Koltaş tarafından hazırlanan “İstanbul’un 100 Divanesi”, 1400’lü yıllardan günümüze, İstanbul’da meşhur olmuş divanelerin 100’ünü anlatan önemli bir eserdir. Günümüzde divane kelimesi bir kişiyi olumsuzlama amacıyla kullanılmasına rağmen, geçmişte, İlahi aşk ile yanma sonucunda normalin dışında davranışlar sergileyen kişiler için kullanılmıştır. Bu kişilere tarih boyunca hem halk tarafından hem de padişah başta olmak üzere yöneticiler tarafından saygı gösterilmiş, onların abartılı sözlerine ve davranışlarına karşı dahi tepki gösterilmemiştir. Günümüzde, şehirleşme ile birlikte edebi istirahatgâhlarında bile rahat verilmese de milli bilincin ve kültürün oluşmasında bu kişilerin değeri çok fazladır. Bu sebeple bu eser, son derece önemli bir kültürel çalışma olup tüm şehirlerimizde yapılması gereken, geçmiş ile olan irtibatımızı sağlamlaştırmaya muktedir önemli bir çalışmadır. Emeği geçenlere çok teşekkür ediyorum.
İstanbul'un 100 Divanesi
İstanbul'un 100 DivanesiNurullah Koltaş · Kültür A.Ş - Arşiv · 20164 okunma