Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Olgun Kulaç

9.0/10
15 Kişi
51
Okunma
2
Beğeni
726
Görüntülenme

Olgun Kulaç Sözleri ve Alıntıları

Olgun Kulaç sözleri ve alıntılarını, Olgun Kulaç kitap alıntılarını, Olgun Kulaç en etkileyici cümleleri ve paragragları 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
SATRANÇ TARİHİ
Eski Mısır'da satranca benzer bir oyunun varlığını biliyoruz. Satranç oyunu 6. yüzyılda Hindistan'da ortaya çıkmıştır. Bu oyun o dönemin Hint ordu düzeninden esinlenmiştir. Hint ordusu 4 kısımdan oluşurdu. Bunlar filler, atlar, savaş arabaları ve yayalardı. Hint dilinde dört ve kısım anlamına gelen bu oyuna çaturanga adı verildi. Satranç ilerleyen yıllarda bugünkü İran olan Pers ülkesine ulaştı. Daha sonra bu oyun Arap Yarımadası'na yayıldı. 8. yüzyılın başında Arapların İspanya'yı fethiyle Avrupa'ya geçmiş oldu. Satrancın İspanya'ya gelmesi bu oyun için dönüm noktası oldu. Arap elyazmalarından sonra ilk basılı satranç kitabı İspanya'da kaleme alındı. Ardından İtalya daha sonra Fransa olmak üzere tüm Avrupa ülkelerine yayıldı. Satrancın Avrupa'ya gelmesiyle birlikte, kurallarında da önemli değişiklikler oldu. Yeni kurallar eklendi. Satranç başlangıçta ağır gelişen bir oyundu. 15. yüzyıldan sonra modern satrancın kuralları ortaya kondu. Eskiden vezir, çapraz olarak sadece bir kare gidebiliyordu. Fil, at gibi iki kare ilerliyordu. En güçlü taş kaleydi. Rok ile piyonun, başlangıçta iki kare ileri gidebilme kuralı yoktu. Rok kuralı daha sonra kabul edildi.
Sayfa 170 - Türkiye İş Bankası ve Kültür YayınlarıKitabı okudu
"Günlük hayatın gerçeklerinden ortaya çıkan zihinsel bir spor olan satranç, çocuğu hayata hazırlamada ve hayatla bağ kurmasında son derece kullanışlı bir araçtır. Vasikov “ Satranç büyük hayatın küçük modelidir” diyerek satrançla gerçek hayat arasındaki benzerlikleri vurgulamıştır (Kulaç, 2005)."
Reklam
SATRANÇ TARİHİ
Eski Mısır'da satranca benzer bir oyunun varlığını biliyoruz. Satranç oyunu 6. yüzyılda Hindistan'da ortaya çıkmıştır. Bu oyun o dönemin Hint ordu düzeninden esinlenmiştir. Hint ordusu 4 kısımdan oluşurdu. Bunlar filler, atlar, savaş arabaları ve yayalardı. Hint dilinde dört ve kısım anlamına gelen bu oyuna çaturanga adı verildi.
Sayfa 170 - Türkiye iş Bankası kültür yayınlarıKitabı okudu
notasyon
Satranç oyununda yapılan tüm hamleler yazılır. İyi bir satranç oyuncusu hem kendi hem de rakibinin hamlelerini yazar. Satranç yarışmalarında oyunların yazılması zorunludur. Bunun için özel hazırlanmış kâğitlar kullanılır. Bir satranç oyununun hamle hamle yazılmasına notasyon denir. Notasyon sayesinde daha önce oynanmış oyunları izlemek olasıdır. Bizler, daha önce oynamış olduğumuz oyunları notasyona bakarak inceleyebiliriz. Böylece yaptığımız hataları görebiliriz. Bunlardan gerekli dersi çıkarabiliriz. Hamle yapan taş bulunduğu kareyi değiştirir. Notasyonda önce taşın adı sonra gideceği kare yazılır. Taşların adını yazmakta bazı kısaltmalar kullanılır.
Sayfa 96 - Türkiye iş Bankası kültür yayınlarıKitabı okudu
Vezir Gambiti
Piyon fedası vezir piyonu oynandıktan sonra kanadında yapıldığından "vezir gambiti" olarak adlandırılır.
Sayfa 98 - Türkiye iş Bankası kültür yayınları
GAMBİT
Bir piyon feda ederek yapılan açılışlara gambit denir. Bir piyon vermekteki amaç daha hızlı bir gelişim sağlamaktır. Gözden çıkartılan bu piyonu rakip oyuncu alırsa buna "kabul edilen gambit" denir. Eğer rakip bu piyonu almazsa bu duruma da "kabul edilmeyen gambit" denir. Birçok gambit türü açılış vardır. Bunlardan en çok oynananları “vezir gambiti ve şah gambiti"dir.
Sayfa 98 - Türkiye iş Bankası kültür yayınları
Reklam
Kötü filin ters rengindeki karelerin zayıf olduğunu belirtmiştir.
Kötü fil oluşumundan kaçınmak amacıyla piyonların kendi filinin ters rengindeki karelere sürülmesi önerilmiştir. François-André Danican Philidor (Fransız satranççı)
ünlülerin satrançla ilgili sözleri
"Satranç bilgeliğin ölçüsüdür." Goethe "Ben satranç bilmeyen herkese acıyorum. Yeni öğrenmekte olanlara bile sevinç sağlar, iyi bilenlere ise olağanüstü mutluluk verir." L. Tolstoy
Sayfa 116 - Türkiye iş Bankası kültür yayınlarıKitabı okudu
Reklam
Taşlardan biri kötüyse oyun da kötüdür. Siegbert Tarrasch (Satranç oyuncusu)
Birbiriyle uyumlu taşların gücü mutlak güçlerinin toplamından daha fazladır.
kurallar
Ters tarafta rok yapmak. Kaleler açık hatları sever. Geçer piyon sürülmeli.