Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol
Gönderi Oluştur

Önder Duman

Önder DumanRumeli'den Samsun'a Göç yazarı
Yazar
0.0/10
0 Kişi
1
Okunma
0
Beğeni
49
Görüntülenme

Hakkında

Okurlar

1 okur okudu.
Reklam

Sözler ve Alıntılar

Tümünü Gör
Tüm bu göç sürecinde Samsun'a 23 bini mübadil ve 3 bini de göçmen olmak üzere toplam 26 bin kişi iskân edilmiştir. Dolayısıyla bu göç sürecinin sonunda Samsun'un demografik yapısı nicelik itibariyle olumlu yönde etkilenmiştir. Bu demografik etki özellikle mübadele sonrasındaki dönem için daha belirgindir. Nitekim mübadele ile Samsun'un nüfusu % 11 dolayında artmıştır. Göçler demografinin yanı sıra ekonomiyi de olumlu yönde etkilemiştir. Gerek mübadillerin ve gerekse göçmenlerin genellikle işlenmemiş ve bataklık arazilere yönlendirildiği dikkate alınırsa, bu etkinin boyutları daha iyi anlaşılabilecektir. Daha önce atıl durumda bulunan bu sahalar mübadil ve göçmenlerin gelişi ile birlikte ıslah edilerek, tarıma açılmış ve dolayısıyla Samsun ekonomisine yeni girdiler sağlanabilmiştir. Tüm bu göç sürecinde gelenlerin Anadolu köylüsüne oranla daha eğitimli ve teknik konularda daha bilgili oldukları gerçeğinden hareketle, göçlerin Samsun nüfusunu nitelik yönünden de geliştirdiği söylenebilir. Göçlerle birlikte mübadil ve göçmenler kendi kültürel değerlerini, folklorik unsurlarını, lehçe ve yaşam biçimlerini de beraberlerinde getirmişler; dolayısıyla Anadolu Türk kültürüne zenginlik katmışlardır.
Sayfa 116 - Samsun Büyükşehir Belediyesi Yayınları
Tüm bu göçler neticesinde Samsun'da demografik yapının nicelik itibariyle önemli ölçüde geliştiğini söylemek mümkündür. 1831 nüfus sayımında Canik Sancağında 40.935 müslim ve 14.808 gayri müslim bulunmaktaydı³7. Buna karşılık 19. yüzyılın ikinci yarısından itibaren dış göçlerle beraber sancaktaki Müslüman nüfus 1869'da 127.540, 1901'de 229.393 ve 1914'te de 265.950 olarak tespit edildi. Dolayısıyla genel doğum ve hayatta kalma oranının çok düşük olduğu bu süreçte" nüfusta 220 binlik bir artışın en önemli dinamiğinin dış göçler olduğunu söylemek zor olmasa gerektir.
Sayfa 7 - Samsun Büyükşehir Belediyesi Yayınları
Reklam
Kafkaslardan Anadolu'ya yönelik kitlesel niteliğini kaybetti. Ancak bu durum çok uzun sürmedi. Çünkü bir yıl sonra başlayan 1877-1878 Osmanlı-Rus Savaşı ile birlikte Rusların baskıları sonucu Güney Kafkasya bölgesindeki Müslüman ve Türk topluluklar kitleler halinde Anadolu'ya doğru hareket ettiler. Samsun bu dönemde yine hem ihraç iskelesi, hem de iskân mıntıkası olarak kullanıldı. Nitekim sadece 1880 yılında Samsun iskelesine 34.877 göçmen indirilirken, bunların 6.538'i sancak dahilinde iskâna tabi tutuldu. 93 Harbi sonrasında sadece Sohum'dan 60.000'den fazla göçmen başta Bafra ve Çarşamba olmak üzere Trabzon Vilayeti dahilinde iskâna uygun mıntıkalara yerleştirildi. Bunların dışında Rus hâkimiyeti altında kalan Batum, Çürüksu ve Acara bölgelerinden de Canik Sancağı'na göçmenler geldi.
Samsun Büyükşehir Belediyesi Yayınları
Henüz kayıt yok

Yorumlar ve İncelemeler

Tümünü Gör
Henüz kayıt yok