Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol
Gönderi Oluştur

Orhan Sakin

Orhan SakinMısır Şehzadesi ve Ruhlar Alemi yazarı
Yazar
Derleyen
Çevirmen
8.5/10
13 Kişi
39
Okunma
6
Beğeni
2.367
Görüntülenme

Orhan Sakin Sözleri ve Alıntıları

Orhan Sakin sözleri ve alıntılarını, Orhan Sakin kitap alıntılarını, Orhan Sakin en etkileyici cümleleri ve paragragları 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
Göğüslerine takmayı hayal ettikleri birkaç madalya uğruna, sivilleri katlettirmenin, insanları birbirlerine kırdırıp bundan yararlanmaya kalkışmanın vicdani ağırlığı nasıl taşınacaktı?
Sefer duası
Allah, Allah Mümine farz-ı aym cenk-i cihad, Hudaya şükür bî-had! La ilahe illa'llah el-meliku'l-hakkın mübîn, Muhammed Resulallah, Sadıku vadu'l-emîn, Ve mâ-erselnâke rahmeten li'l-âlemîn, İnnâ fetehnâke fethen mubinâ, Ey padişah-ı mülk-i İslam aleyke aynu'llah! Sensin hâris-i din-i mübîn. Leşker-i islamın uğru açık ola. Rical-i
Sayfa 57 - Doğu KütüphanesiKitabı okudu
Reklam
Erken kalk ve yürü, isterse sabah keskin kılıç gibi müsamahasız olsun. Geceleyin yürü, dilerse karanlıklar neferi bol ordular gibi üzerine gelsin.
Sayfa 22 - Bilge Kültür Sanat YayınlarıKitabı okudu
1829 Edirne Antlaşması, sadece Yunanlılar ve Sırplar için avantajlar içermiyordu; Romanya'ya da bağımsızlık yolu açılmıştı. Adeta, 15. yüzyılda Avrupalı liderlerin elinde dolaşan efsanevî "Türk Kroniği”nin öngörüsü gerçekleşmeye başlamıştı Zira bu metinde "Eğer sultan, yeniçeri ordusunu kaybedecek olursa, ülkedeki bütün Hıristiyanlar ona ayaklanabilir ve denizin ötesine kadar geri püskürtülebilir" yazıyordu. Benzer bir tahmin de 19. yüzyılın başında bir İngiliz tarafından yapılmıştı. Nizam-ı Cedid birliklerini değerlendiren William Eton; "Bu askerlerin henüz kendilerine güvenleri yoktur ve yeniçerilerin sahip olduğu birlik ruhu ve heyecandan yoksundurlar. İlk savaşta muhtemelen Avrupadan sürülüp çıkarılacaklardır” tespitinde bulunmuştu.
Sayfa 144Kitabı okudu
Yeniçeri Ocağı
Yeniçeriler, Bektaşî tarikatına bağlıydılar fakat mezhep olarak Hanefi idiler, Ocağın Hanefiliği, başbayraktarın taşıdığı ve ocağın en büyük bayrağ olan İmam-ı Azam bayrağı ile sembolize edilmişti. Beyaz ipekten mamul bayrağın ve üzerinde sırma işleme ile "innâ fetehnâ leke fethan mubînen” "ve yensuruke Allahü nasm azm” ayet-i kerimeleri işlenmişti (Fetih Suresi 1 ve 3. ayetler). Bu bayrak ordugâhda yeniçeri ağasının çadırının önünde dikili dururdu ve törenlerde yeniçeri ağası bayrağı, büyük alay bayrağı ve diğer bayrakların hepsi bundan sonra gelirdi.
Sayfa 54 - Doğu KütüphanesiKitabı okudu
Sultan II. Mahmud, bütün geleneksel yapıyı yıkarken, Müslüman halktan gelen tepkileri önlemek veya asgariye indirmek için, dinin insanlar üzerindeki etkisinden olabildiğince yararlanma yolunu seçmişti. Padişahın bu yaklaşımı, İbn-i Haldun'un; "asabiyesi zayıflayan hükümdarların dine yaklaşımları” hakkındaki tezine uygun düşmekteydi. Ünlü düşünüre göre "asabiyesi çöken mülk, yani saltanat sahipleri" dinden nasıl faydalanabileceklerinin peşindedirler. Onlar artık dinin sadece bu işlevi ile ilgilenir ve dinî kurumları destekler, din adamlarını himaye eder.” Nitekim II. Mahmud, muhaliflerini ve iktidarına yönelik her türlü tepkiyi, din karşıtı göstererek yerme yolunu tutmuştu. Gerçekte ise, başındaki fes bir kenara bırakılaak olursa Avrupaî kıyafeti içindeki padişahın Rus çarından, Avusturya imparatoru veya Prusya kralından görünüş itibariyle hiç bir farkı kalmamıştır. Avrupa hükümdarları gibi resimlerini de devlet dairelerine ve yurt dışındaki elçiliklere astmyor; alkol yüzünden bedeni yavaş yavaş çöküyordu.
Sayfa 138 - Doğu KütüphanesiKitabı okudu
Reklam
Sultan II. Mahmud, yaptığı icraatlarla adım adım Osmanlı'nın geleneksel yapısının sembolü olan kurumları kökten söküp attı. Mesela yüzlerce yıl, Osmanlı askerinin moral kaynağı olan mehter takımı da bir müddet sonra kaldırılmış, cirit oyunu da yasaklanmıştı. Hükümet aleyhinde konuşmalar yapılıyor gerekçesiyle kahvehaneler de kapatılmış, meddahların gösterileri yasaklanmıştı. Halkın iktidara karşı eleştirel sesi olan Karagöz-Hacivat da yasaklılar listesindeydi.
Sayfa 135 - Doğu KütüphanesiKitabı okudu
Sultan 2. Mahmud’un kaymakam paşaya hitaben hatt-ı hümâyûnu
Her ne vakit nefsimize gâlib olursak din düşmanları ol vakit mağlûb olur.
Sayfa 87 - Yeditepe Yayınevi
Yeniçeriliğin kaldırılması, Avrupalılar tarafindan memnuniyetle karşılanmıştı, Operasyon sonunda Sultan Mahmud hakkında Avrupa gazetelerinde övgü dolu yazılar çıkmıştı. Bu durumu bir İngiliz subayı, Adophus Slade, şöyle tespit ederek dile getirmişti: "Frenkler Mahmud'a methiyeler düzüyorlar, çünkü camiyi göz ardı ediyor, şarap içiyor, pabuç giyiyor, Hıristiyanları taklit ediyor.
Sayfa 136 - Doğu KütüphanesiKitabı okudu
Reklam
Zira azınlık oldukları topraklarda çoğunluk olmak için gerekliydi bu.
Sayfa 49
Rus erleri dört gündür bir şey yememişlerdi. Düşmanlarına acıyan Türk erleri,kendi yiyecek ve eşyalarını onlarla paylaşıyorlardı.
Sayfa 38
22 öğeden 1 ile 15 arasındakiler gösteriliyor.