Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol
Gönderi Oluştur

Perry Anderson

Perry AndersonBatı Marksizmi Üzerine Düşünceler yazarı
Yazar
7.7/10
14 Kişi
58
Okunma
16
Beğeni
1.656
Görüntülenme

Hakkında

Perry Anderson 1938'de Londra'da doğdu. Savaş yıllarını ABD'de geçirdikten sonra ailesiyle birlikte İrlanda'ya taşındı. 1956 yılında Oxford'a gittikten sonra Rus ve Fransız dilleriyle ilgilendi. İngiliz Yeni Sol'u içerisindeki önemli simalardan biri olarak uzun yıllardır New Left Rewiew'un editörlüğünü yürüten Anderson, Verso yayınevinin kurulmasında da katkıda bulundu. Birikim Yayınları'nca daha önce Batı'da Sol Düşünce adlı kitabı yayımlanan (Nisan 1982) yazarın Zone of Engagement adlı eseri yakında basılacak. Perry Anderson halen UCLA'de tarih dersleri vermektedir.
Tam adı:
Francis Rory Peregrine "Perry" Anderson
Unvan:
Marksist entelektüel Yazar
Doğum:
Londra, Birleşik Krallık, 11 Eylül 1938

Okurlar

16 okur beğendi.
58 okur okudu.
3 okur okuyor.
136 okur okuyacak.
2 okur yarım bıraktı.
Reklam

Sözler ve Alıntılar

Tümünü Gör
Anlatamamak değil ölüm. Ölüm artık anlaşılamamak
Lyotard “bir bütün olarak postmodernizmin derdinin, “temsil sınırları içinde hakikati sergilemek değil, iradenin dönüşü içinde perspektifler oluşturmak” olduğunu õne sürmüştür.
Sayfa 40 - İletişim Yayınları, 2011, 5.Baskı.Kitabı okudu
Reklam
Uydu ve fiber optik çağında, mekansal olanın bu imgelem üzerindeki hakimiyeti görülmedik boyutlara varmıştır. Yeryüzünün elektronik birliği, dünyanın dört bir yanında aynı anda meydana gelen olayları günlük bir seyir malzemesi haline getirerek, her insanın bilincinde dolaylı bir coğrafya oluşturmuş, sistemi yöneten çokuluslu sermaye ağları, kavrayış sınırlarını aşmıştır. Bu yüzden, postmodernin oluşumunda mekânın zaman karşısındaki üstünlüğünde daima bir dengesizlik söz konusudur: Postmodern, yapısı gereği kendisini aşan gerçekliklere yanıt vermiştir. Bu da, Jameson'ın ünlü bir pasajda söylediği gibi, ancak Kant'ın bize öğrettigi dersin alaycı bir biçimde günümüze uyarlanmasıyla kavranabilecek bir duyarlılığa yol açmıştır: "Histerik yüce".
Sayfa 83 - İletişim Yayınları, 2011, 5.Baskı.Kitabı okudu
“Yalnızca Marksizm, kültürel geçmisin özündeki gizemi gözler önüne serebilir." diye yazmıştı Jameson “ancak insanlığın serüveni bir bütün olarak ele alındığında yeniden canlandırılabilecek bir gizem." Yarı göçer aşiretler , teolojik tartışmalar, polis'teki çatışmalar, 19. yüzyıl parlamentolarındaki düellolar gibi çoktan geçmişe gömülmüş meseleler, ancak bu yolla yeniden hayat kazanabilirdi Bu sorunlar ancak tek bir büyük kolektif öykünün bütünlüğü içinde yeniden anlatılırsa; ne kadar farklı kılıklara bürünmüş, simgesel biçimler almış olurlarsa olsunlar, tek bir temel izleği -Marksizm açısından, Zorunluluk alanından Özgürlük alanını kurtarmaya yönelik kolektif mücadeleyi paylaştıkları kavranırsa; her biri, henüz bitmemiş çok büyük bir öykünün hayati bölümleri olarak anlaşılırsa, bizim için güncel bir anlam kazanabilir.
Sayfa 79 - İletişim Yayınları, 2011, 5.Baskı.Kitabı okudu
1980'li yıllarda Jameson'ı bambaşka yerlere götüren iki önemli etki rol oynamıştı. Biri, Ernest Mandel’in Late Capitalism adlı kitabının yayımlanmasıydı. Bu eser II. Dünya Savaşı'ndan beri sermayenin tarihine ilişkin ilk sistemli kuramı getiriyor, böylelikle günümüzü bu üretim tarzının evriminde nitel açıdan yeni bir aşama olarak anlamamızı sağlayacak -görgül ve kavramsal- bir temel sunuyordu. Jameson pek çok yerde bu ufuk açıcı çalışmaya olan borcunu dile getirmiştir. Daha sınırlı olsa da önemli sayılabilecek bir diğer etkiyse, Baudrillard'ın, simulakranin günümüz kapitalizminin kültürel imgelemi üzerindeki etkisini konu alan eseri olmuştur.
Sayfa 77 - İletişim Yayınları, 2011, 5.Baskı.Kitabı okudu

Yorumlar ve İncelemeler

Tümünü Gör
Reklam
134 syf.
·
Puan vermedi
·
Beğendi
Hegemonya kavramı ile yazar bize toplumu anlama açısından gerçekten ışık tutuyor.bir ülkede hegemonya yada egemenlik düşünüldügu gibi sadece baskı ile olmuyor kitlelerin rızası öyle yada böyle tatmin edilerek oluşturuluyor. Çünkü toplum farklılık içerir hepsini tahakküm altına akmak zor ve alınsa bile geçici egemenlik oluşur. Bunun yerine iktidar sahibi toplumda rıza üretmek için her kesimi az yada çok tatmin eder kendine bağlar boylece hegemonya kurarak yönetir. Toplum ve devlet egemenliğinin nasıl oluşması gerktiğini anlama açısından cok faydalı eser özellikle sosyal bilimci arkadaşlar için farz görüyorum bu kitabı...
Gramsci
GramsciPerry Anderson · Salyangoz Yayınları · 20079 okunma
336 syf.
10/10 puan verdi
·
Beğendi
Feodalizm hakkında genel bir değerlendirmeye sahip olan okuyucular için çok yormayan bir kitap. İsminden de anlaşılacağı üzere antik çağdan erken orta çağa geçiş sürecinde Roma ve Germen kavimlerin üretim sistemlerinin çöküşünü, bu çöküşün ardından iki sistemin bir sentez oluşturarak feodalizme evrilmesini detaylıca anlatıyor. Yalnızca feodalizmin gelişimini incelemekle kalmıyor, bu sistemin doğu-batı Avrupa ülkelerinin hepsinde aynı şekilde işlemediğini nedenleriyle açıklıyor.Feodalizmi yalnızca ekonomik,sosyal bir sistem olarak anlatmıyor; bahsedilen dönemin olaylarını da vererek genel bir tarih anlatımı da sunuyor. Kitap genel manada zevkli.
Antikiteden Feodalizme Geçişler
Antikiteden Feodalizme GeçişlerPerry Anderson · İletişim Yayıncılık · 20179 okunma
181 syf.
·
Puan vermedi
·
14 günde okudu
Batı Marksizmi Üzerine Düşünceler
Uzun zamandır okumak istediğim bir kitap olan Batı Marksizmi Üzerine Düsünceler adlı Perry Anderson'a ait bu eserde aradığıni bulmuş bir hazine avcısı kadar mutluluk sarhoşuyum.Çunkü bu kitap tarihsel anlamda Marksizmin gunahlarini ve sevaplarini incelerken içerikte vakit kaybetmeden sadece Batı Marksizmin değil Klasik Marksizmin de dunku ve bugunku durumunu ana hatlariyla gozler önüne seriyor.Benim için ozellikle kitabin son 3 bölümu Marksizmin bugünkü gerek siyasal gerek felsefi açıdan kapitalizm karşısındaki durumunu çok iyi anlamdırmama sebeb oldugundan bakin birisi de tıpkı benim gibi düşunüyor goruyor musunuz dedirtecek yorumlarla doluydu.Bu eser Marksizm meraklısi herkesin okumasi gereken bir eser fakat bir sartla eseri okumak için oncelikle Marx ve Marksizmin tarihsel donem ve tartışmlarini orta duzeyin biraz uzerinde bilmek kaydiyla .
Batı Marksizmi Üzerine Düşünceler
Batı Marksizmi Üzerine DüşüncelerPerry Anderson · Birikim Yayınları · 201112 okunma