Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Sâid el-Endelüsî

Sâid el-EndelüsîMilletlerin Bilim Tarihi yazarı
Yazar
7.0/10
1 Kişi
22
Okunma
1
Beğeni
570
Görüntülenme

Hakkında

Tam adı:
Ebü’l-Kāsım Sâid b. Ahmed b. Abdirrahmân el-Endelüsî el-Kurtubî et-Tuleytılî
Unvan:
Endülüslü kadı, tarihçi, matematikçi ve astronomi bilgini

Okurlar

1 okur beğendi.
22 okur okudu.
9 okur okuyacak.
1 okur yarım bıraktı.
Reklam

Sözler ve Alıntılar

Tümünü Gör
Fârâbî’nin Eflâtun ve Aristo felsefelerinin inceliklerini anlatan başka bir eseri vardır. Bu eser onun felsefedeki yaratıcılığını gösterir. Bu eser fikir yürütme metodunu öğrenmeye, araştırma yollarını anlamaya çok yardım eder. Bu eserde teker teker ilimlerin sırlarını, meyvelerini anlatmış, bir ilimden diğerine nasıl geçileceğini göstermiştir.
Sayfa 148Kitabı okudu
Reklam
Aritmetik sahasındaki Mısırlı âlimlerden biri Proklos’tur. Onların geometri, âlemin yapısı ve yıldızların hareketlerinden bahseden âlimlerinden biri Theon el-İskenderânî’dir.
Sayfa 116Kitabı okudu
İlim sahibi milletlerin yedincisi Araplardır. Araplar nesilleri kesilmiş, nesilleri devam eden olmak üzere iki ana kısma ayrılırlar. Nesilleri kesilenler (helâk olanlar) Âd, Semûd, Tasm, Cedîs, Amâlika, Cürhüm gibi kabilelerdir. Arapların yaşayan kabileleri iki kola ayrılırlar: Kahtânîler, Adnânîler. Bu iki kol hem cahiliye hem İslam devrinde devam etmişlerdir.
Sayfa 118Kitabı okudu
Tûfandan önceki eski Mısırlılar çeşitli ilimlerle, felsefenin incelikleriyle uğraşıyorlardı. Âlimlerin bir grubu tûfandan önce ortaya çıkan bütün ilimlerin Birinci Hermes’ten çıktığını iddia ederler. Bu zat Yukarı Mısır’da oturuyordu. Bu zat, İdris peygamberle aynı kişidir. Derler ki: “İdris (Birinci Hermes) gökteki cisimler, yıldızların hareketleri konusunda ilk söz söyleyen, ilk mabedleri inşa eden ve buralarda Allah’a ilk ibadet eden, tıp konusunda ilk konuşan, zamanındaki insanların okuması için yer ve gökteki şeyler hakkında manzum kasideler yazan kişidir.”
Sayfa 114Kitabı okudu
Henüz kayıt yok

Yorumlar ve İncelemeler

Tümünü Gör
Reklam
256 syf.
·
Puan vermedi
Kaynak kitap niteliği taşıyan bu eser, Eski milletlerin uğraştıkları bilim dalları ve ürettikleri eserleri anlatan, okuyucuya eski milletlerin ilme nasıl baktıklarını kavraması sağlayan, okunuşu seri ve zevkli güzel bir eser.
Milletlerin Bilim Tarihi
Milletlerin Bilim TarihiSâid el-Endelüsî · Türkiye Yazma Eserler Kurumu Başkanlığı · 201412 okunma
256 syf.
9/10 puan verdi
·
Beğendi
950'li yıllarda yazılıp daha eski tarihi anlatır. Irklar vs. Ismindende anlaşacağı gibi milletlerin bilim tarihi.................... ... .. ................
Milletlerin Bilim Tarihi
Milletlerin Bilim TarihiSâid el-Endelüsî · Türkiye Yazma Eserler Kurumu Başkanlığı · 201412 okunma