Sami Selçuk

Sami SelçukDreyfus Davası yazarı
Yazar
Çevirmen
8.6/10
71 Kişi
275
Okunma
24
Beğeni
3.319
Görüntülenme

Hakkında

Sami Selçuk (d. 1937, Taşkent, Konya), Türk hukukçu. 1955 yılında Konya Lisesini, 1959 yılında Ankara Üniversitesi Hukuk Fakültesi'ni bitirmiştir. Ankara yargıç adayı olarak mesleğe başlamış sonra sırasıyla, Sütçüler, Akşehir, Yenice ve 1972'den sonra Yargıtay Cumhuriyet Savcılığı görevlerinde bulunmuştur. 21 Eylül 1982 tarihinde Yargıtay Üyeliğine seçilmiştir. Fransızca ve İtalyanca bilmektedir. Ankara Üniversitesi Hukuk Fakültesi'nde doktora yapmış, 1986 yılında Doçent olmuştur. Birçok basılı eseri, Varlık (İstanbul), Türk Dergisi, Revue penitentitiare et de droit penal (Paris), Revue de droit penal et de criminologie (Bruxelles), Archivio penale (Milano), Cuadernos de politica criminal (Madrid) adlı yerli ve yabancı dergiler ile günlük basında yayımlanmış Türkçe ve yabancı dilde; hukuk, dil, laiklik ve Atatürkçülük ve çeşitli konularda makale ve denemeleri vardır. Yargıtay Büyük Genel Kurulunca 7 Temmuz 1999 tarihinde Yargıtay Birinci Başkanlığına seçilmiştir. 15 Haziran 2002 tarihinde yasal yaş sınırı nedeniyle emekliye ayrılmıştır. 3 Kasım 2002 Türkiye genel seçimleri'nde ANAP'tan Ankara 2. bölge 1. sıradan milletvekili adayı olmuş ancak milletvekili seçilememiştir. Emekliye ayrıldıktan sonra Bilkent Üniversitesi Hukuk Fakültesi'nin öğretim üyeleri kadrosuna dahil olmuştur ve Ceza Hukuku Anabilim Dalı Başkanlığına seçilmiştir. Fakültede Ceza Hukuku ve Ceza Usul Hukuku dersleri vermektedir. Ayrıca Aralık 2010'dan itibaren AİHM Danışma Paneli (AİHM yargıçlarını değerlendirmek yeterliliğini incelemek üzere kurulmuştur) üyeliğine seçilmiştir. Kamu Görevlileri Etik Kurulu üyeliği görevini de yürütmüştür.
Unvan:
Türk Hukukçu
Doğum:
Konya, Türkiye, 1937

Okurlar

24 okur beğendi.
275 okur okudu.
5 okur okuyor.
242 okur okuyacak.
9 okur yarım bıraktı.
Reklam

Sözler ve Alıntılar

Tümünü Gör
Hukuk tarihinde öfkeyle kalkanların yargılama yanılgılarıyla oturdukları çok sık yaşanmış bir olgudur.
İmge Kitabevi
Reklam
Bir ülkede hukukçunun yaşayacağı en acı olay, yasaları yargıya karşı savunmaktır.
Sayfa 307Kitabı okudu
Dilinizin sınırları, düşünce ufkunuzun da sınırlarıdır.
Sayfa 211Kitabı okudu
Reklam
Yapabilen için her kayada bir Venüs heykeli vardır. Bilimin ivmesine ayak uydurmalıyız. Uyduramazsak ve "kabımızı küçük tutarsak, denizden yakınmaya hakkımız olamaz" (Mevlâna). Kendi kendisiyle yetinenler, yakın akraba evlilikleri gibi hastalıklı ürünler devşirmeye yargılıdırlar. Bu ülkeyi kurtaranlara, insanımıza, gelecek kuşaklara karşı sorumluyuz. Kurumları ve kavramları oturmuş bir hukuk sözlüğünü tezelden oluşturmalıyız. Yeni şeyler icadına gerek yok. Örnekler önümüzde. Bir içtihat mahkemesine, içtihat ve gerekçe kavramına, uzatmalı duruşmalardan uzak bir yargılamaya ancak böyle ulaşabiliriz. Bu çağrı, kayayla tepeye tırmanan Sizifos direncinin ya da topal ayağıyla Hicaz'a gitmeye kalkışan topal karınca azminin öyküsü değildir. Bilime dayalı bir savaşımdır, olanaklıdır. "Olanaksız Fransızca değilse" (Napolyon) niye Türkçe olsun ki? Sami Selçuk
Sami Selçuk
Sami Selçuk
YARGITAY DERGİSİ, CİLT : 18 OCAK - NİSAN 1992 SAYI : 1-2 sayfa 44
“Yetki gaspının yaptırımı, yok sayılmaktır!” Eski Yargıtay Başkanı
Sami Selçuk
Sami Selçuk

Yorumlar ve İncelemeler

Tümünü Gör
100 syf.
9/10 puan verdi
Bir Zamanlar Hukuk
Değerli hoca ve büyük hukukçu Sayın Sami Selçuk tarafından kaleme alınan kitap malesef ki ülkemizde geçmiş zamanlar da yapılan yanlış ve absürt kararlara neden olan Balyoz diye tabir edilen süreci anlatmaktadır. Özellikle yüksek mahkemelerce onanan kararlar üzerine fikirler beyan edilen kitap bir dönemin yanlış yargılama ve kararlarını gözler önüne sürmektedir. Akıcı bir o kadar da şaşırtıcı kesitleri bulunan kitabı okuyamayı düşünenlere şiddetle tavsiye ederim.
Hukuki Tanıda Yanılgı: Onanan Balyoz Kararları
Hukuki Tanıda Yanılgı: Onanan Balyoz KararlarıSami Selçuk · İmge Kitabevi · 201416 okunma
99 syf.
·
Puan vermedi
·
3 günde okudu
Özellikle hukukçular arasında bilinen ve verilen hükümlerle, yaşanılan olaylarla tarihe geçen ünlü davalar vardır. Dreyfus Davası da bunlardan birisi. Bu dava, Fransa'da haksız yere casuslukla suçlanan Alfred Dreyfus'un davasıdır. Olaylardan biraz bahsetmek gerekirse... Hem Fransa Savaş Bakanlığında Haber Alma Servisi görevlisi hem de Almanya
Dreyfus Davası
Dreyfus DavasıSami Selçuk · İmge Kitabevi · 2016183 okunma
Reklam
99 syf.
10/10 puan verdi
İnsan, bunların gerçekten yaşandığına hayret ediyor. Tüyler ürpertici bir yargılama yanılgısı. Kurtlar sofrası gibi. İnsan dosdoğru yolunda gitse de bela gelip onu bulabiliyor. Karakterler biraz kafa karıştırıcı geldi bana, isimlerin, rütbelerin ve ünvanların fazlalığından dolayı sanırım. Bu sebeple muhakkak tekrar üstünden geçilmesi gerekir. Çok fazla gerek olmasa da bir ön araştırma istiyor. Emile Zola'nın Suçluyorum kitabıyla peşpeşe okunmalı. Emile Zola zaten sevdiğim bir yazardı. Bu kitabı okuduktan sonra da anladım ki hayran olmamak elde değil. Davanın sonuçlanmasında çok büyük katkısı olan Zola'ya göre her şeye karşın "Gerçek yürümektedir."
Dreyfus Davası
Dreyfus DavasıSami Selçuk · İmge Kitabevi Yayınları · 2019183 okunma