Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Şâtıbî

ŞâtıbîEl İ'tisam yazarı
Yazar
9.3/10
6 Kişi
26
Okunma
12
Beğeni
1.115
Görüntülenme

Şâtıbî Sözleri ve Alıntıları

Şâtıbî sözleri ve alıntılarını, Şâtıbî kitap alıntılarını, Şâtıbî en etkileyici cümleleri ve paragragları 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
Alimler ancak fıkıh ve hadis ehli olanlardır.
Sayfa 307 - İkinci ciltKitabı okudu
"Kişi dostunun dini üzeredir. O halde siz kiminle dostluk ettiğinize iyi bakınız."
Sayfa 144 - Tirmizi, Zühd, 2379 - Birinci ciltKitabı okudu
Reklam
Nitekim cahillerin pek çoğu vaaz esnasında, bağırıyor, çığlık atıyor ve kendinden geçiyor. el-Acurri sözünün devamında dedi ki: Bütün bunlar şeytandandır. Şeytan onlarla bu şekilde oyun oynar. Bunların hepsi bid'at ve sapıklıktır.
Sayfa 279Kitabı okudu
"nefsinin de senin üzerinde hakkı vardır."
Hiçbir zorunluluk olmaksızın sadece kaba saba elbiseler giymek de böyledir. Bu da nefsi zorlamaktır ve çirkin bir dikbaşlılıktır. Bunda ayrıca bir miktar şöhret maksadı da vardır.
Sayfa 341 - Birinci ciltKitabı okudu
Allah Teâlâ lütfu ve rahmetiyle, hakikati görmeyecek derecede taassup içinde kalmanın kötülüğünden bizi korusun.
Sayfa 176 - Birinci ciltKitabı okudu
el-Kirmâni der ki: Kim gözlerini haramlardan korur, nefsini şüpheli şeylere karşı firenler, iç dünyasını devamlı olarak murakabe ile imar eder, dışıyla sünnete tâbi olur ve kendisini helal şeyleri yemeye alıştırırsa firaseti açılır.
Sayfa 113Kitabı okudu
Reklam
"Ümmetim dalâlet üzerine birleşmez" sözünün anlamı, "Ümmetimin âlimleri dalâlet üzerine birleşmez." demektir.
Sayfa 248 - İkinci ciltKitabı okudu
İslam ümmeti, büyük bid'at sahipleri olan gurupların kafir sayılması hususunda ihtilaf etmiştir. Fakat rivayetler itibariyle kuvvetli görüş bunların kafir sayılmamasıdır.
Sayfa 186 - İkinci ciltKitabı okudu
Ebu'l-Kasım el-Cüneyd (Bağdadi), marifetten söz eden ve "marifetullah"a eren kişiler, iyilik ve Allah'a yakınlık sebebiyle amelleri terk etme makamına kadar ulaşırlar" diyen bir kişi için şöyle der: Bu söz, Allah'tan aldıkları ilhamla kendilerinden amel etme sorumluluğunun düştüğünü iddia edenlerin sözüdür Halbuki onlar da bir gün Allah'a döndürülecekler ve terk ettikleri amellerin hesabını vereceklerdir. Cüneyd devamla şöyle dedi. Bin yıl kalsam yine de bir engelle karşılaşmadıkça amallerden zerre miktarını eksiltmem.
Sayfa 112 - Birinci ciltKitabı okudu
[Kim İslâm'da bir bid'at çıkarır da onu güzel görürse Hz. Muhammed'in (s.a) risâlete ihanet ettiğini iddia etmiş olur. Çünkü Allah Teâlâ: "Bugün size dininizi tamamladım." buyurmaktadır. O halde o gün bir başka din olmamıştır. Bu gün de başka bir din yoktur.]
Sayfa 56 - Birinci ciltKitabı okudu
Reklam
Hz. Peygambere mahsus olan şeyler ümmetin bireyleri için söz konusu değildir
Sahih rivayetlerle sabit olmuştur ki sahâbe Hz. Peygambere ait eşyalarla teberrûk eder (onları mübarek sayarak onlarla bereketlenir)lerdi. Buhârî'de Ebu Cuhayfe (ra) dan şu rivayet yer almaktadır. "Öğle vakti Hz. Peygamber bizim yanımıza geldi. Kendisine abdest (alması için) su getirildi. Hz. Peygamber abdest aldı. İnsanlar Rasûlullah'ın abdest suyundan artan kısmı alıp onu üstlerine (başlarına) sürüyorlardı.
Sayfa 8 - İkinci ciltKitabı okudu
Bir şeyin güzel olduğunu veya çirkin olduğunu belirlemek şeriate aittir. Bu konuda aklın bir müdahalesi/yetkisi yoktur. Ehl-i sünnet cemaatinin görüşü budur. Bir şeyin iyi veya kötü oluşunu akıl belirler, (bu konuda şeriate lüzum yoktur) diyenler sadece bid'atçilerdir.
Sayfa 191 - Birinci ciltKitabı okudu
İnsanlar ancak içlerindeki âlim zannettikleri cahiller tarafından helâke sürüklenirler. Hal böyle olunca içtihat şartlarını taşımayan kimsenin içtihat yapması yasaklanmıştır.
Sayfa 158 - Birinci ciltKitabı okudu
Alimler, Batıniye gibi grupların küfrüne hükmetmişlerdir. Çünkü onların mezhepleri, Hz. İsaya hem ilahlık, hem de insanlık izafe eden Hıristiyanların görüşlerine benzer görüşler ileri süren Hulûliye mezhebine dayanır.
Sayfa 141 - Birinci ciltKitabı okudu
192 öğeden 1 ile 15 arasındakiler gösteriliyor.