Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Şebnem Özdemir

Şebnem ÖzdemirGeleceğin Meslekleri yazarı
Yazar
8.8/10
14 Kişi
39
Okunma
1
Beğeni
359
Görüntülenme

Şebnem Özdemir Gönderileri

Şebnem Özdemir kitaplarını, Şebnem Özdemir sözleri ve alıntılarını, Şebnem Özdemir yazarlarını, Şebnem Özdemir yorumları ve incelemelerini 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
kitap yorumu
Dijital Dönüşüm Yapay Zeka Büyük Veri konusunda şu ana kadar okuduğum en iyi kitap
Geleceğin Meslekleri
Geleceğin Meslekleri
Kitap Alıntısı
GELECEĞİN MESLEKLERİ Şimdi veya ileride iş yapış biçimlerimizi etkileyecek hangi türden meslek varsa bu kitapta işlenmiş diyebilirim. Dijital terzi, karbon mühendisi gibi kulağa ilginç gelen ama günümüzde bir ihtiyaç olan bu tip meslekleri görmek ve anlamak işten bile değil. Kitap bu konuda gerçekten çok aydınlatıcı ve yol gösterici.
Reklam
"1958 yılında yapay zekanın isim babası olan John McCarthy tarafından, bir yapay zekâ programlama dili olan LISP (List Processing) geliştirilmiştir. 1965 yılında Joseph Weizenbaum, herhangi bir konuda İngilizce sohbet edebilen ELIZA'yı geliştirmiştir. Doğal dil işleme alanındaki ilk yapay zekâ programı olan ELIZA aslında doğal dili gerçekten anlamıyordu. Girilen bir ifadede, düzenli ifade (regular expression) ya da herhangi bir desen (pattern) arıyordu. Bu programın psikoterapist sürümü, o dönemde oldukça popüler bir program haline geldi. 1966 yılında ARPA ev sahipliğinde, kaynak paylaşımlı bilgisayar ağları adı verilen ve çeşitli araştırma kurumlarıyla inşa edilen (internetin atası olarak adlandırılan) Arpanet kurulmuştur."
Sayfa 59 - Abaküs YayınlarıKitabı okudu
"(...)yapay zekâ kolaylıkla paylaşılabilir. İnsan zekâsı eğitim, öğretim, deneyim ve diğer çevre etkenleri ile gelişmektedir. Edinilen toplam deneyimin ve bilginin başka bir insana aktarılması, hangi teknik kullanılırsa kullanılsın, uzun zaman alan bir süreçtir. Oysa yapay zekanın dijital bir ortamda bir varlıktan (entity) diğerine aktarılması oldukça kolaydır."
Sayfa 48 - Abaküs YayınlarıKitabı okudu
Netflix'in başarı hikayesi:
"Netflix, henüz büyük veri kavramının bilinmediği bir dönemde, topladığı verilerden stratejik enformasyon elde edip edemeyeceği konusunda bir araştırmaya girmiştir. Bu araştırmanın ilk adımı, şirketin Netflix Prize olarak 2006 yılında duyurduğu 'İzleyicinin önceki beğenilerine/puanlamalarına göre bir filmi beğenme/puanlama durumunu tahmin edebilecek algoritmaya verdiği 1 milyon dolarlık ödüldür.' 2009 yılına kadar ödülün sahibi açıklanmazken, bu süre içinde bu küçük şirket, başlangıçta 5 değişkenle yapılan tahmin uygulamasını, satmış olduğu DVD kayıtlarını da inceleyerek geliştirmiş ve izleyici için en mükemmel filmi/yapımı tahmin edebilir hale gelmiştir."
Sayfa 40 - Abaküs YayınlarıKitabı okudu
Velocity (Hız) Kavramı:
"(...)derlenen veri hangi türde olursa olsun, üretildiği zamana karşı ne kadar hızlı işlenebilirse, elde edilen enformasyonun değeri o kadar yüksek olacaktır."
Sayfa 31 - Abaküs YayınlarıKitabı okudu
Reklam
"Tahminler arasında 2025 yılında Dünya genelindeki veri miktarının 163 ZB[Zettabyte]'lara kadar ulaşacağı da yer almaktadır. Bu miktar 40 trilyon adet DVD demektir."
Sayfa 28 - Abaküs YayınlarıKitabı okudu
"Alan Turing, 'makine karşısında ancak makinenin başarı gösterebileceği' fikrinden yola çıkarak, Enigma kırıcıyı icat etti. Böylece insan, üretilen veri miktarı karşısındaki acizliğini, makineler yardımıyla giderebileceğini ilk kez fark etti."
Sayfa 21 - Abaküs YayınlarıKitabı okudu
"17. yüzyılda Avrupa'da tüm dehşetiyle baş gösteren veba salgını, tarihin ilk istatistikçisi/veri bilimcisi olarak anılan John Graunt'un dikkatini çekmiştir. Kara vebanın içindeki aydınlık küçük (veriler) zerreler, Graunt'un Ölüm Pusulaları (Bills of Mortality)'nda yer bulmuştur. Salgının görüldüğü yerler, hastalığı kapan kişilerin demografik özellikleri ve yaşam koşullarına dair pek çok veriyi derleyen Graunt, topladığı verileri analiz ederek bazı kişilerin aslında vebadan değil, çiçek hastalığından öldüğünü, kara kedilerin salgının kaynağı olmadığını, yeni kralın tahta çıkışı ile hastalığın seyri arasında bir ilişki bulunmadığını ortaya koymuştur."
Sayfa 20 - Abaküs YayınlarıKitabı okudu
"Farklı ve güncel bir tanıma göre 'veri yeni çağın petrolüdür' ya da diğer bir deyişle 'ham petrolüdür' çünkü veri işlenmezse (ya da rafine edilmezse) sahip olduğu değere karşın kullanılabilir değildir."
Sayfa 19 - Abaküs YayınlarıKitabı okudu
Reklam
"Beceri sıralamasındaki bu radikal değişimin ana kaynağı, geleceğin dünyasında, bireylerin, işyerlerinde geçirdikleri zamanın %41'inden fazlasını kritik düşünmeye, %77'den fazlasını da bilim ve matematik ile ilgili becerilerini kullanmaya harcayacakları düşüncesidir."
Sayfa 17 - Abaküs YayınlarıKitabı okudu
"Duygusal zekâ bir insanın çevresindeki kişilerin duygularını analiz etme, anlama ve yönlendirme yeteneğinin ölçümü olarak tanımlanabilir. Duygusal zekâmız sayesinde insanlarla etkileşimlerimizi güçlendirebilir, empati yaparak anlaşmazlıkları engelleyebilir, karşımızdaki kişileri olumlu anlamda yönlendirerek zor durumları yönetebiliriz."
Sayfa 16 - Abaküs YayınlarıKitabı okudu
"Karmaşık problem çözme yeteneğine sahip kişiler, eleştirel düşünce uygulamalarına dayanarak bir problemi farklı bakış açılarından inceleyebilir, alternatif çözümler geliştirebilir ve sorunu etkileyen faktörleri analiz ederek en uygun çözüme karar verebilirler."
Sayfa 14 - Abaküs YayınlarıKitabı okudu
"Çeşitli raporlarda yapay zekanın 7 farklı endüstriyi baskın bir biçimde etkileyeceği ifade edilmektedir. Bu endüstriler; taşımacılık, üretim, paketleme ve teslim, müşteri hizmetleri, finans, sağlık ve tarım olarak sıralanmıştır."
Sayfa 9 - Abaküs YayınlarıKitabı okudu
"(...)insandan makineye doğru kaymanın en çok yaşandığı alanların yönetim, fiziksel olarak yapılan işler, görevlerle alakalı enformasyonun değerlendirilmesi, enformasyon ve verinin işlenmesi şeklinde olduğu görülmektedir."
Sayfa 9 - Abaküs YayınlarıKitabı okudu
28 öğeden 1 ile 15 arasındakiler gösteriliyor.