Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Selim Tezcan

Selim TezcanKırım'ın Kısa Tarihi yazarı
Yazar
10.0/10
1 Kişi
2
Okunma
0
Beğeni
343
Görüntülenme

Hakkında

Sosyal ve Beşeri Bilimler Fakültesi Tarih Bölümü Öğretim Üyesi.
Unvan:
Akademisyen

Okurlar

2 okur okudu.
1 okur okuyacak.
Reklam

Sözler ve Alıntılar

Tümünü Gör
Tatarların dönüşü ve Kırım Tatar ulusal özerkliğinin yeniden sağlanması ihtimali, burada çoğunluğu oluşturan Rus sakinler arasında kaygıya neden oldu. Tepki olarak, böyle bir gelişmenin önünü almak amacıyla, Şubat 1991’de, Tatarların yer almadığı Kırım Özerk Cumhuriyeti’ni kurdular. Yeni yönetim, Tatarların dönüşü konusundaki eski olumsuz siyaseti devam ettirdi. Tatarların güçlü tepkisi, 1993’te Rus milliyetçilerini 98 üyeli Kırım Meclisi’nde 14 Tatar vekil için kota koymaya mecbur bıraktı. Meclisteki Rus çoğunluk, nihayet 14 koltuk kotasını da kaldırıp bunları tamamen meclis dışında bırakacak şekilde, Tatarlar lehine herhangi bir gelişmenin önünü tıkamayı sürdürdü.
2014 başlarında Ukrayna’da yaşanan karışıklık sırasında Rus birlikleri, Kırım yarımadasını işgal etti ve Kırım Tatarları’nın çoğunun katılmayı reddettiği bir referandum ile, Ukrayna’nın oldubittiyi tanımayı reddetmesine rağmen yarımada, Rusya Federasyonu’na bağlandı. Tatarlar işgale karşı çıktı.
Reklam
Fisher, Crimean Tatars, 59-62.
Bağımsızlığın ilk dönemi, Ruslarla ittifakı bozan Sahib Giray ve veliahdı Devlet Giray’ın Osmanlı’dan Kırım’ı tekrar egemenliği altına almasını talep etmesiyle başladı.
Bolşevikler, Kırım’da kontrolü kalıcı olarak sağladıktan sonra, gizli Bolşevik polis kuruluşu Chekha, Sovyetlerin tüm muhaliflerini temizleme işlemini uygulamaya koydu; Kasım 1920’den 1921 yazına kadar olan altı aylık dönemde 60,000 kişi öldü. Burjuva milliyetçiler ve sınıf düşmanları olmakla suçlanan Tatarlar, Bolşevik karşıtı Ruslar yanında hedef alındı.60,000 Tatarın da içinde bulunduğu 100,000 kişilik bir Kırımlı grubu ise, Kırım mahsulü tahılın ihracı ve yabancı yiyecek yardımının başka yerlere aktarılması ile suni olarak kışkırtılan 1921-1922 kıtlığı sırasında hayatını kaybetti.
Devlet Giray Han, faal bir biçimde kendi adına yeni bir büyüme siyasetine girişti.Ancak,hedefi Astrahan değil Moskova idi.Belki de, doğrudan Ruslara zarar verebilmeyi ve hatta sonuç görüşmelerinde Kazan ve Astrahan’ı elde etmeyi hedefliyordu. Oka nehri kıyılarında Rus ordusunu yenerek Rus başkentine hücum etti ve şehrin etrafını yaktı; ateş merkeze sıçrayınca Moskova’nın neredeyse tamamı yandı, birçokları öldü ya da esir alındı. Çarın kendisi, başkentten Tatarları çıkaramayınca Aleksandrovski’ye kaçtı.
Henüz kayıt yok

Yorumlar ve İncelemeler

Tümünü Gör
Reklam
Henüz kayıt yok