Selma Yel

8.0/10
1 Kişi
1
Okunma
1
Beğeni
289
Görüntülenme

Hakkında

1978 yılında Kayseri Kız Öğretmen Lisesinden mezun oldu. 1982 yılında Ankara Üniversitesi Dil ve Tarih-Coğrafya Fakültesinin Genel Türk Tarihi Bölümünden mezun oldu. 26.05.1983 tarihinde Ankara Üniversitesi Türk İnkılâp Tarihi Enstitüsüne Araştırma Görevlisi oldu. Aynı yıl A.Ü. Eğitim FakültesindenPedagoji FormasyonSertifikası aldı. 1984 yılında Montreux Boğazlar Sözleşmesi konulu Yüksek Lisans Tezini verdi.
Unvan:
Prof. Dr., Yazar

Okurlar

1 okur beğendi.
1 okur okudu.
1 okur okuyor.
6 okur okuyacak.
Reklam

Sözler ve Alıntılar

Tümünü Gör
Sevr Antlaşması ile Boğazlar tamamıyla Türk hâkimiyetinden çıkarılarak,
Her iki antlaşmada da Boğazlar Komisyonu’na yer verilmekle birlikte, aralarında ciddi farklılıklar mevcuttur. Sevr Antlaşması ile Boğazlar tamamıyla Türk hâkimiyetinden çıkarılarak, İngiltere, Sovyet Rusya, Fransa, Japonya'dan teşkil edilecek olan Boğazlar Komisyonu'nun kontrolüne bırakılmaktadır.
ikinci Bizans yaratılmaya çalışılmış
Tarafsız bölge sınırları öylesine plânlı çizilmiştir ki, Osmanlı Devleti ikiye ayrılarak, ikinci Bizans yaratılmaya çalışılmıştır. Üstelik hem barışta ve hem de savaş halinde bütün ticaret ve savaş gemilerine hiçbir kısıtlama getirilmeden geçiş hakkı verilmesi sebebiyle, Boğazlar ve payitaht İstanbul her türlü tehlikeye açık bırakılmıştır.
Reklam
Deniz yoluyla petrol taşımacılığı belirli yollar vasıtasıyla gerçekleştirilmekte olup, bunlar Hürmüz Boğazı, Panama Kanalı, Süveyş Kanalı, Malacca Boğazı ve İstanbul Boğazı’dır. Bu tip yerlere tıkanma noktası denilmekte olup, dar ve riskli su yolları olarak kabul edilmektedirler.
Sayfa 204Kitabı okudu
Montreux Boğazlar Sözleşmesi, barış zamanında ticaret gemilerinin Boğazlardan serbestçe geçmesine imkân vermektedir. Bu gemilerin yükü ne olursa olsun, Türkiye’nin engelleme imkânı yoktur.
Sayfa 208Kitabı okudu
Konferansın ilk oturumunda İngilizlerin Türkiye’ye teklif ettikleri şartlar, Sevr’in çok az değişikliğe uğramış hali iken, imzalanan anlaşma tam bir zafer olup, “...Sevr’i bir vazo gibi bin bir parça etmişti...”
Henüz kayıt yok

Yorumlar ve İncelemeler

Tümünü Gör
Reklam
Henüz kayıt yok