Şeref Günday

Şeref GündayZihin Felsefesi yazarı
Yazar
10.0/10
1 Kişi
11
Okunma
0
Beğeni
289
Görüntülenme

Hakkında

Okurlar

11 okur okudu.
1 okur okuyor.
10 okur okuyacak.
Reklam

Sözler ve Alıntılar

Tümünü Gör
Yemek yeriz, saçlarımız dökülür, büyürüz, yaşlarınız vb Tüm bu olaylar bir harekettir ancak davranış (action) değildir.Davranış seçim içeren bir harekettir. Örneğin, kolumu kaldı­ rıp kaldırmamam, koşup-koşmamam gibi. Bir davranış, yapılıp yapılmaması kendi elimizde olan hare­ ket biçimidir. Bu anlamda "hazım" bir davranış değildir.
Sayfa 127Kitabı okudu
Düalizm ile iradeli davranışları açıklamak mümkündur. İra­de, immateryal zihnin bir fonksiyonu olarak kabul edilebilir.
Sayfa 131Kitabı okudu
Reklam
Bu durumda, davranışlarımızın ne kadar bizim seçimimiz olduğu tartışma konusudur. İradeli davranış teorisine göre, davranış için, önce bir istek olmalıdır. Sonra, bununla ilgili bir inanış, istek ve inanış bir niyet (will) oluşturur ve bu da davranışa neden olur. Reid davranışta "niyet" üzerinde durur. İradeli davranış teorisi, felsefe tarihinde popülerdir. Locke'da niyet (will), istek (desire)'ten ayrılabilir. Locke'a göre davranışın temelinde irade vardır. Berkeley de aynı fi kir­ dedir. Berkeley'de "Niyetli davranış" (art of will) iradeli davra­ nışla aynıdır. Hume da benzeri bir görüş savunur. Basitçe, kolunuzu kal­ dırmak isterseniz kaldırırsınız. Günümüzde, N.A. Prichard da aynı görüştedir. Hepsinin ortak noktası davranışın temelinde irade veya ni­yetin olmasıdır.
Sayfa 129Kitabı okudu
Davranış ve sorumluluk (responsibilty) arasında yakın bir i­lişki vardır. Davranış içinde intentionality 'yi barındırır. İçinde bir "a­maç" (purpose) vardır. Wittgenstein şöyle bir soru sorar: "Kolum yukarıya gitti ile, kolumu kaldırdım, durumları arasındaki fark nedir?" (1953, s.622). Kolumuz iradesiz bir şekilde de yukarıya gidebilir (örneğin , gıdıklanma durumu). Demek ki, kolumuzun her yukarı kalkışı bir davranış değildir. O zaman, gerçekten kolumu kaldırmam ne demektir?
Sayfa 128Kitabı okudu
Aristotales, objeyi, madde + form olarak belirledi.(...) Aristotales için doğa teological veya goal-directed'tir. Yani, doğadaki olaylar belli bir amaca doğrudur veya belli bir sona ulaşmak içindir(...). Bu evren anlayışı 17. yy'dan itibaren ciddi bir şekilde değişime uğramaya başladı (Günday 2002; 20-21).
Rorty'ye göre, zihnimizin bize özgü, bize açık, kprivileged access'la ulaşabileceğimiz bir yönü yoktur. Ona göre, kararla­rımız kültürümüzle ilgilidir ve farklı kültürler, farklı kararlar alırlar. Kararlarımız da, genellikle, dilimiz ile ilgilidir (Burada, sanki zihin sosyal olanak oluşturulmaktadır). Rorty'ye göre, en ilginç soru "insanın ne olduğudur". Ne felsefe ne de bilim "insan olmak nasıl bir şeydir?" sorusuna cevap veremezler. Bu soru, dilin nasıl kullanıldığına bağlıdır. Felsefenin görevi, zihni terimlerin, zihnin doğasından çok, dil ile ilgili olduğunu göstermektir.
Zihin Felsefesi
Zihin Felsefesi

Yorumlar ve İncelemeler

Tümünü Gör
Reklam
150 syf.
10/10 puan verdi
Zihin Nedir? Zihin gayri maddi bir şey midir? Yoksa maddi bir şey midir? Gayri maddi ise zihin ve maddenin ilişkisi nasıldır? (Zihin-Beden problemi) Özgür irade nedir? Var mıdır? Benlik nedir? Bilinçli olmak ne demektir? gibi sorular Zihin felsefesinin alanına girer. "En genel anlamıyla, zihin felsefesi, zihin özünün araştırılmasıdır veya "zihin aracılığı ile zihnin çalışılmasıdır." Zihin felsefesi, zihinsel kavramların, zihinsel dilin araştırılması, bir zihin teorisinin oluşturulması, zihinsel problemlerin ortaya konulması, bilimsel verilerin öte­sine geçilmesi, zihin hakkında a priori tartışmaların ortaya konması, bir zihin biliminin oluşturulması, zihin teorileri ile diğer teoriler arasında bağ kurulması, insanın kendi ve diğerle­rinin yaşantılarına eğilmesi, bilimin yarattığı kavram kargaşa­sından bir çıkış yolu bulması, çalışmalarının tümünü içine alır. Şeref Günday, bu kitapta zihin felsefesinin tarihsel arka planını vererek zihin felsefesinin tartışmalarını ve kavramlarını sade, anlaşılır bir şekilde ortaya koyuyor. Kitapta dikkat çeken en önemli detay, kavramların ingilizce karşılıkları ile birlikte verilmesi. Bu terimlere daha aşina olmak açısından çok önemli. Bu kitapta Aristo, Sokrates, Platon, Descartes, Leibniz, Spinoza , Locke, Berkeley, Hume, Hobbes, Kant'tan Wittgenstein, Ryle, Swinburne, Churchland, Searle, Lewis, Putnam, Popper, Dennett, Armstrong, Kripke, Nagel'a daha pek çok ismin zihin felsefesi noktasında görüşlerini ve fikirlerini bulabilirsiniz. Zihin felsefesine başlangıç olarak okunabilecek, bu alanda genel olarak bilgi sahibi olunmasına katkı sağlayacak bir eser.
Zihin Felsefesi
Zihin FelsefesiŞeref Günday · Asa Kitabevi · 200311 okunma
150 syf.
·
Puan vermedi
·
21 saatte okudu
Zihin Felsefesi - Şeref Günday
Zihin felsefesinin temel tartışmalarını ve temel kavramlarını içeren, hacimce küçük bir eser. Tabi 150 sayfa az. Biraz detaylandırılsa daha iyi olur. Puan olarak 8/10 veriyorum. Okumanızı tavsiye ederim.
Zihin Felsefesi
Zihin FelsefesiŞeref Günday · Asa Kitabevi · 200311 okunma