Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol
Gönderi Oluştur

Seyfettin Kaya

5.5/10
2 Kişi
8
Okunma
0
Beğeni
532
Görüntülenme

Seyfettin Kaya Yorumları ve İncelemeleri

Seyfettin Kaya yorumları ve incelemelerini, Seyfettin Kaya kitabı hakkındaki okur görüşlerini , Seyfettin Kaya puanlarını 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
239 syf.
1/10 puan verdi
Metinlerde yer alan alim isimlerinin uzunluğu ve bazı konuların tekrarı ile iki katına çıkmış kitap. Birçok tarih profesörünün sebeplere dayandırarak makul bulduğu bir tezi ise sebepsiz aşağıdaki cümlelerle kendince abartılı bulmuştur. Üstelik Emeviler, Abbasiler ve Fatımiler ile ilgili her durumu makul buluyorken... Bu kanısından sonra kitabı benim için bitirmiştir. :) "Türk tarihinde nücum ilmine ilişkin faaliyetlerin Asya Hunları döneminde (MÖ 220-MS 216) başladığı iddia edilmektedir. Hatta bu iddiayı çok ileri götüren Rus araştırmacı Sofi Tram-Semen tarihte nücum ilmine ilişkin ilk faaliyetlerin Türkler tarafından başlatıldığını ileri sürmüştür. Sofi Tram-Semen, nücum ilminin ilk kez Hunlar tarafından ortaya çıkarıldığını, ancak bu dönemde bilimsel-kültürel etkinliklerin cereyan eden siyasi hadiselerin gölgesinde kalmasından ötürü bu durumun pek anlaşılamadığını dile getirmiştir. Rus araştırmacının bu iddiası çok abartılı gibi görünmektedir."
Ortaçağ İslam Dünyasında Rasathaneler
Ortaçağ İslam Dünyasında RasathanelerSeyfettin Kaya · Libra Kitap · 20202 okunma
128 syf.
9/10 puan verdi
·
9 saatte okudu
Orta Çağ İslâm Dünyasında Astronomi, Astroloji ve Gözlemevleri
Kitabı okuyunca aslında İslâm aleminin 9. ve 11.yüzyıllar arasında bilim konusunda baya yol aldıklarını görebiliyorsunuz. İşin vir güzel yanı da kurulan hemen hemen her ülkede bu ilimler ile uğraşan bilim adamlarının varolması. Kitap üç bölüme ayrılmış. Adından da anlaşılacağı üzere bu bölümler astronomi, astroloji ve gözlemevlerine ayrılmış. Birinci bölümde astronomi üzerinde durulmuş. Burada Orta Çağ'daki İslâm ülkelerinde astronomi ile ilgilenen bilim insanları ele alınmış. Bunların Batılı bilim insanlarından etkilenmeleri, çevirileri, eleştirileri ve yeni buluşları anlatılarak bilim insanlarının buluşları ve eleştirileri tablolar halinde gösterilmiş. İkinci bölüm astrolojiye ayrılmış. Ülkelerde hangi bilim insanlarının müneccimlikle uğraştığı anektodlar verilerek anlatılmış. Bana göre kitabın en keyif verici bölümü burasıydı. Üçüncü bölüm gözlemevlerini ve buluşlarını ele almış. Hangi gözlemevinde kimin çalıştığı üzerinde durulmuş. Bölümler ve konular devletlere ayrılarak incelenmiş. Örneğin astronomi alanında Emevîler, Abbâsiler, Fâtımîler, Selçuklular vs. gibi.