Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Shelley Walia

Shelley WaliaEdward Said ve Tarih Yazımı yazarı
Yazar
0.0/10
0 Kişi
1
Okunma
0
Beğeni
49
Görüntülenme

Hakkında

The writer is Professor of English at Panjab University
Unvan:
Yazar, profesör
Doğum:
Bilinmiyor

Okurlar

1 okur okudu.
1 okur okuyacak.
Reklam

Sözler ve Alıntılar

Tümünü Gör
Batı söylemi içinde, dimdik ayakta du­ran bir Hıristiyan ahlâk anlayışından fark­lı bir hayatın çiğliğini göstermek için Müs­lüman prensesler vefasız, sefih ve menfaatçi olarak temsil edilmiştir.
Uzak diyarlar hakkında verdiği abartılı bilgileriyle ve fantastik hikayeleriyle gezi anlatıları, itaat ettirilmesi gereken yerli kültürler hakkın­ da bilgi verirken müthiş derecede önemli etnolojik bir söylem üretmişlerdir.
Reklam
Said Şarkiyatçılık’ta, “Üçüncü Dünya’yı baştan başa saran o büyük sömürgesizleşme hareketi içinde” doruğa ulaşması gere­ken direnişe gösterilen tepkiyi göz ardı et­tiğini hisseder. Bu, iktidar ve bilginin ka­lan parametrelerini durmadan şekillendi­ ren ve yeniden biçime sokan önemli sesle­rin yükselmesine neden olur.
Hıristiyan dün­ya cisimsiz bir cenneti temsil ederken, Do­ğu şehvet ve açgözlülük cennetini gözler önüne seriyordu. Gezginler Doğu’yu ço­ğunlukla hazcı, beyaz adamın şehvetli kö­ lelerden ve ihtiraslı kadınlarla dolu ha­remlerden oluşan hazır bir kaynak bulabi­leceği bir yer olarak tarif ediyordu.
Rider Haggard’ın Sultan Süleyman’ın Hâzineleri Batı emperyalizmine ve onun sömürge al­tındaki, egemen gücün tüketimine sunu­lan maddi bir meta olan kadının denetimi­ni ele geçirmek için yola çıkan ataerkil söylemine başka bir örnektir. Buradaki cinsiyet sadece cinsel bir kategori olmak­tan çok daha başka bir şeydir; sadece eme­ğin değil, sömürü ve denetimin semantiği­ni de yüklenir.
Henüz kayıt yok

Yorumlar ve İncelemeler

Tümünü Gör
Reklam
104 syf.
10/10 puan verdi
·
Beğendi
·
1 saatte okudu
Postmodern Hesaplaşmalar, milenyumdan psikanalize, kuantum kuramından kaçıklık kuramına kadar bir dizi temayı işleyen bir seridir. Bu kitapların her biri çağdaş düşüncenin keskin ucunda duran anahtar bir fikri ele almakta ve yirmi birinci yüzyıl düşüncesinin temellerini atmış paradigmatik düşünür ve beyinlerin yaklaşımlarını anlaşılır bir dille ortaya koymaktadır. "Kimliğin inşası... karşıtların, 'ötekiler'in belirlenmesini gerektirir; bunların fiili halleri 'biz'den farklılıklarına ilişkin kesintisiz yorumlara, yeniden yorumlamalara konu olur hep." (Edward Said)
Edward Said ve Tarih Yazımı
Edward Said ve Tarih YazımıShelley Walia · Everest yayınları · 20041 okunma