Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol
Gönderi Oluştur

Sinan Sertöz

Sinan SertözMatematiğin Aydınlık Dünyası yazarı
Yazar
8.5/10
169 Kişi
776
Okunma
25
Beğeni
7,5bin
Görüntülenme

Sinan Sertöz Sözleri ve Alıntıları

Sinan Sertöz sözleri ve alıntılarını, Sinan Sertöz kitap alıntılarını, Sinan Sertöz en etkileyici cümleleri ve paragragları 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
Satranç oynarken satranç haramdır diyenlere
"İnsana bu mükemmel beyni veren Tanrı'nın, insanın bu beyni kullanmasını istemediğine inanmıyorum." (Galileo)
Matematikten hiç anlamıyorum diyenlere gelsin)
Matematik; belli bir eğitimden sonra, kişinin kendi kendisine kazandıracağı bir eğitimden sonra, elde edilen bir yaşama sevincidir, bir insanlık macerasıdır.
Reklam
Benim çocuğum olmadan önce, "Çocuk beyaz bir kâğıt, siz ne yazarsanız öyle olur." diye düşünüyordum. Ama hiç öyle değilmiş! O kendi karakteriyle, kendi eğilimleriyle geliyor. Öte yandan toplumun eğitim sisteminin de belli standartları var. Çocuğun karakteri o standarda ne kadar uyuyorsa o sistem içinde o kadar başarılı ya da başarısız oluyor. Başarı dediğimiz, eğitim sistemine göre başarı.Çoktan seçmeli sınavlarda kısa zamanda daha fazla doğru cevap işaretleme becerisinden başka hayatta hiçbir beceri olmadığı saplantısıyla yeni nesilleri eğitiyoruz. Toplumda zamanla değiştirmemiz gereken yanılgı, başarı için kabul ettiğimiz bu kriterlerdir.
Matematik, Yaratıcının doğanın içine bıraktığı ipuçlarıdır.
|| • … Newton’un kafasına zaten bir elma düşmemiştir. Leibniz ile arasında olan integral ve diferansiyel hesap tekniklerini “ben önce buldum, sen sonra buldun” kavgasında öne çıkabilmek için bu elma masalını Newton kendisi uydurmuştur.
"Bu bilgiler gerçek hayatta ne işimize yarayacak Hocam?". Aslında bu bir sorudan çok bir böbürlenmedir. İçinde "hayatı biz anlıyoruz ama sen anlamıyorsun" suçlaması vardır. Bir küçümseme taşır sorudaki tını, "bize sadece gerçek hayatta gerekli olan şeyleri öğret, gerisi sana kalsın" der âdeta. Peki, şu meşhur "gerçek hayat" nedir? Sıradan öğrencinin düşündüğü gerçek hayat şudur: Bir işe girecek, ona yapması için sonu iyi tanımlanmış bazı işler verilecek, o da o işleri okulda öğrendiği teknikleri kullanarak yapacak ve ay sonunda maaşını hak ederek alacak. Peki ona o işleri kim verecek? Ona o işleri verenleri kim yetiştirdi? Her şeyden önce sorulması gereken de o iş yerini kimin açtığı. Yenilikçi, özgün ve girişken insanları kim nerede yetiştiriyor? Öte yandan sıradan bir iş bile yapsanız, o işi sizin mahallede en iyi yapan kişi mi olmak istiyorsunuz, yoksa Türkiye'de en iyi yapan kişi mi? Dünyada o işi en iyi yapan kişi olmayı da hedefleyebilirsiniz. Bir sonraki aşama ise başkalarından bağımsız olarak, o işi mükemmel yapan kişi olmak isteyebilirsiniz. Evet, mükemmellik diye bir kavram vardır ve üniversite eğitimi de bunu hedefler. Bu bilgiler ne işinize yarayacak gerçek hayatta? Elbette mükemmel olmaya bir adım daha yaklaşmanıza yarayacak.
Reklam
|| •Matematik Antik Yunanca “matesis”, ben bilirim kelimesinden türetilmiştir. Osmanlılar da “riyazet”, yani “toy taylara başkaldırma eğitimi” kelimesinden türettikleri “riyaziye” kelimesini kullanmışlardır.
|| •Yıldızları parlaklıklarına göre sınıflandırma metodu Hipparkhos’tan kalmadır. Hipparkhos günümüzden 2000 yıl kadar önce ay takvimine göre bir ayın uzunluğunu da aslından bir saniye farkla hesaplayabilmiştir.
"Matematikçi olmak kişinin kendine kalmış bir serüvenidir."
Bilim adamlarının sıkıntısı hep gerçekleri inandırıcı kılabilmenin zorluğunda yatmıştır. Çünkü gerçeğin ufku hayalden daha geniştir.
Reklam
Laurentius de Voltolina'nın on dördüncü yüzyılda yaptığı bir üniversite sınıfı tablosu var. Bu tablo ile bugün yapılacak bir üniversite sınıfı tablosu arasındaki tek fark hocaların ve öğrencilerin kıyafetlerinde olacaktır. O gün de bugün olduğu gibi, dersi sınıfın yaklaşık beşte biri takip ediyor. Diğerleri ya dalga geçiyor ya uyuyor ya da yanındakiyle konuşuyor. Buna rağmen hocanın gözünde inatçı bir umut ışığı var. Şimdi vermeniz gereken bir karar var. Sınıfta dersi dinleyenler arasında mı yoksa dalgacılar arasında mı olacaksınız? Bu tamamen sizin kendi tercihinizdir. Uzun vadede o önde oturup dersi takip edenler dünyayı yönetecek. Onların ülkeleri dünya liderliğine oynayacak.
"... hayatı mesut olmak için yaşamıyoruz zaten. Ama mesut olduğumuz anların bir yerleri var. 'Anlar' diyorum. Ben saadeti hep anlar şeklinde yakaladım."
"Kendi çağındaki insanların artık şiirden zevk almadığını, paradan ve 'hemen, derhal, şimdi' elde edilecek maddi çıkarlardan başka bir şey göremediğini gelecek kuşaklara şikâyet etmenin ve bugünün yalnızlığını yarınların hayali okuyucularıyla gidermeye çalışmanın bir yolu mudur acaba kitap yazmak?"
Beş yıl önceki bilgilerimiz eskir. Şimdiki bilgilerimiz de beş yıl sonra eskiyecek ama biz bu bilgilerin omuzlarında o yeni bilgilere ulaşmış olacağız.
Öldükten sonra anlaşılma olgusunun bu denli tez gerçekleştiği bir daha görülmedi..
782 öğeden 1 ile 15 arasındakiler gösteriliyor.