Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Sultan Murad Han (II. Murad)

Sultan Murad Han (II. Murad)Fatih Sultan Mehmed'e Nasihatler yazarı
Yazar
8.9/10
9 Kişi
33
Okunma
3
Beğeni
548
Görüntülenme

Sultan Murad Han (II. Murad) Sözleri ve Alıntıları

Sultan Murad Han (II. Murad) sözleri ve alıntılarını, Sultan Murad Han (II. Murad) kitap alıntılarını, Sultan Murad Han (II. Murad) en etkileyici cümleleri ve paragragları 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
Çok yaşamayı kim istemez? Hemen herkes ister ama, onun gerekli şartlarını, bu isteklerden kaç kişi yerine getirir? Yani kaç kişi zararlardan, aşırılıklardan korunma gereğini duyar acaba?
"Padişahlar ellerinde terazi tutmuş kimselere benzerler. Asıl padişah odur ki, elindeki teraziyi doğru tuta." Sultan II. Murad
Sayfa 9 - Tercüman 1001 Temel EserKitabı okudu
Reklam
Senin, isimlerini anmış olduğun padişahlara gelince; onların da adı geçen işleri kılıç yardımıyla yaptıklarını, ama hemen yanı başında da, düşünce, ileri görüşlülük ve ön tedbirlerden ayrılmadıklarını görüyoruz. Kılıç, tek başına, onların da işlerine yaramamıştır. Onların o yarınlara kalarak her fırsatta anılan büyük işleri, görünüşte, kılıcın gölgesinde olmuşsa da, gerçek anlamda, akıl, mantık ve sevgi güçleriyle gerçekleşebilmiştir.
Sayfa 67 - Sultan Murad HanKitabı okudu
Gençliklerinde, doğru ve iyi yolda gidenler bunun karşılığı olarak, yaşlılıklarında hürmet ve ikram görürler. Aksine, gençliğinde kötülük yapanlarsa, yaşlandıkları zaman, yine aynen bunun karşılığını görmekte gecikmezler.
Görmez misin ki: bir kimse bir bağçe yemiş yesin diyu girse ve dahi hâm iken ağacında olmağa katlanmayup hemân bulduğın koparsa yise, yemiş değil, belki zehirdir yidügi. Amma kim vaktine koyup olduktan sonra koparup yise, ol vaktin yemiş olur yidüği..
İnsanoglu yapmakta bulunduğu herhangi bir iyiliğin mahiyetini o anda araştırmaya gerek duymaz; onun tadını, ancak, aradan uzunca bir zaman geçtikten sonra anlayabilir.
Sayfa 104Kitabı okudu
Reklam
İhtiyarlar, bir gemide oturmuş, hiçbir iş yapmaz gibi görünen bir dümenciye benzerler. Çünkü, geminin diğer mürettebatı bir aşağı, bir yukarı, devamlı çalışma halindedirler. Kimileri yelken toplar, kimi su çeker, kimi ipleri bağlar, kimi de serene çıkar, fakat dümenci olduğu yerde durur. Onu görenler hiçbir iş yapmadığını sanırlar, halbuki geminin bütün sorumluluğu onun üzerindedir. Dümenci, gemiyi gereği gibi iyi kullanamazsa, gemi devrilir veya karaya oturur; o zaman da gemi içindeki diğer bütün çalışmaların hiçbir anlamı kalmaz.
Sayfa 122 - Tercüman 1001 Temel EserKitabı okudu
Ben yine, her durumun birbirinden çok farklı şartlarına da gereği gibi uymaya çalışırım..
Sayfa 93 - Sultan 2. MuradKitabı okudu
Gençlik çağında duyulan zevk ve sefayı, ben, uyuz hastalığına yakalanmaya benzetirim. Bu hastalığa tutulan, ancak kaşındığı zaman rahata kavuşur.
Sayfa 103Kitabı okudu
İnsandaki akıl ve konuşabilme yeteneği, ona verilmiş olan lütuf ve ikramları tek başına özetleyebilir.
Sayfa 101Kitabı okudu
42 öğeden 1 ile 10 arasındakiler gösteriliyor.