Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Sultan Vahdettin

Sultan VahdettinBen Hain Değilim yazarı
Yazar
7.6/10
10 Kişi
55
Okunma
7
Beğeni
1.159
Görüntülenme

Sultan Vahdettin Gönderileri

Sultan Vahdettin kitaplarını, Sultan Vahdettin sözleri ve alıntılarını, Sultan Vahdettin yazarlarını, Sultan Vahdettin yorumları ve incelemelerini 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
72 syf.
·
Puan vermedi
Sultan Vahdettin Han
Sultan Vahdettin Hân'ın yurtdışına çıktıktan sonra verdiği ilk beyanname: Mekke beyannamesi. Nitekim, içinde bulunduğu durumu, tahta çıktığında varolagelen sorunları ve ne niyetle ülke dışına çıktığının anlaşılması önem arz ediyor. Bu beyanname ise, tarihçiler ve meraklıları için birincil kaynak niteliğini taşıyor. Sultan Vahdettin'in, o zaman için Başkâtibi Ali Fuat Türkgeldi’ye söylediği sözler ise çokça manidar: Ben milletin ateşli külü üzerine oturdum; taht-ı saltanatın (saltanat tahtının) kuş tüyünden minderleri üzerine oturup gömülmedim! Bunlardan kimseye bahsedilemiyor, millete de malumat verilemiyor. Elbette bir gün tarih bu hakâyıkı (hakikatleri) yazar.
Ben Hain Değilim
Ben Hain DeğilimSultan Vahdettin · Derin Tarih Yayınları · 201354 okunma
Hiçbir zaman uygulanamayan ve yalnızca bir proje olarak kalan Sevr'i imzalayanları Yüz Ellilikler listesine koyan Mustafa Kemal Paşa nedense yurdun işgallere uğramasına neden olan Mondros Mütarekesi'ni imzalayan Rauf Bey'i Malta sürgünü dönüşünde Başvekil yapmıştır.
Derin Tarih - Bir Mazlum Padişah: Sultan Vahideddin/Kadir MısıroğluKitabı okudu
Reklam
... gerek hükümet değişikliklerinde, gerek diğer icraatta seçtiğim yol, şahsî fikir ve duygularımdan ziyade daima kamuoyu veyahut direnilmesi mümkün olmayan diğer tesirlerden kaynaklanmıştır. Bunun en büyük delili de, son Tevfik Paşa hükümetini, sadece ve sadece aleyhinde kamuoyu oluşumu gözlemlenmediği için şahsım ve makamım hakkında kötü niyetleri açık olan Kemalcilerin İstanbul'da nüfuz edinmelerine müsait bir hükûmet olmasına rağmen iki seneyi aşkın iktidarda tutmamdır.
Sayfa 51 - Derin Tarih - Sultan VahdettinKitabı okudu
Mondros Mütarekesi
Bu mütarekenin yapılmasıyla görevlendirilen delegelerin başı şu an Ankara'daki Başbakan Rauf (Orbay) Bey'di. Ayrıca o zaman memleketin en mühim askerî kuvvetinin başında da şu anda Ankara Meclisi Başkanı olan Mustafa Kemal'in bulunmakta olduğu herkesin bildiği bir şeydir. Asayiş meselesi ileri sürülerek gerekli gördükleri herhangi
Sayfa 48 - Derin Tarih - Sultan VahdettinKitabı okudu
"Kısa Vadeli Düşünme Hatası" İnsanların Canına Okudu
Bir çok önemli hatıratın 1945 sonrasında ama özellikle 1950'yi takip eden yıllarda yayınlanma şansını bulması (mesela İstiklâl Savaşı'nın "ilk beş"inden General Ali Fuat Cebesoy'un Millî Mücadele Hatıraları'nın yayın yılının 1953 olması gayet manidardır) DP döneminde tarih üzerindeki sansürün yavaş bir seyirle gevşediğini göstermektedir. Ancak merhum Adnan Menderes'in kısa vadeli düşünme hatası olarak zikretmemiz gereken Atatürk'ü Koruma Kanunu talihsizliği yüzünden bu dönemde istenilen mesafe alınamayacaktır.
Sayfa 10 - Derin Tarih - Önsöz'den.Kitabı okudu
1919 yılı başlarında İstanbul tam bir işsiz Osmanlı generalleri temerküz kampı gibidir. Bu kadar tecrübeli ve yetenekli paşanın İstanbul'da toplanmış bulunması, her an yakalanıp tutuklanmaları tehlikesini de beraberinde getirmektedir. Bu yüzden İstanbul'da bulunarak mücadele etmelerindense Anadolu'ya geçerek görünüşte pasif gibi görünse de, bir göreve atanmaları yeğdir. Nitekim Kâzım Karabekir 19 Nisan 1919'da Trabzon'a çıkacak, Ali Fuad Paşa Konya'ya hareket edecek, Cafer Tayyar Paşa da Trakya'nın yolunu tutacaktı. Yani Millî Mücadele'nin ilk ışıklarını bu paşalar daha önce yakmışlardı.
Sayfa 8 - Derin Tarih - Önsöz'den.Kitabı okudu
Reklam
Altı yüz yılın yükü,kahrı ve kederi Ak saçlı başımdadır. Başımdadır yıkılan saltanatların uğultusu Söyle ben miyim bu yıkıntıların ve bu harabe şehirlerin suçlusu?.. Sen söyle mehteranım,sen söyle Ben hangi çağın sürgünüyüm? Bunun içindir ki çal diyorum sana Madem ki hiçkimse uğurlamaz beni limandan İşte son duam:Eylemesin Mevlam bizi dinden imandan
Sultan Vahdettin
Sultan Vahdettin
'' Şu açıktır ki; Allah'ın gözetimini kesin olarak bilen kişi, dünyevi çalışmalarında O'nun emirlerine asla karşı gelmeyecektir. ''
Sayfa 49 - Şafak Yayınları, Birinci BaskıKitabı okudu
" Gerçek şu ki, aramızda İslam'dan siyaseti ayıran hiç kimse yoktur. "
Sayfa 20 - Şafak Yayınları, Birinci BaskıKitabı okudu
72 syf.
·
Puan vermedi
Sultan Vahdettin'in İstanbul'dan ayrılması
Milli mücadele dönemine farklı bir pencereden de bakmak gerekir. Bu kaynak tek başına yeterli olmasa da Sultan Vahdettin'in o dönemin şartlarında İstanbul'dan ayrılması gerektiğine karar vermesinin altında yatan sebepleri öğreniyoruz.
Ben Hain Değilim
Ben Hain DeğilimSultan Vahdettin · Derin Tarih Yayınları · 201354 okunma
Reklam
Türk; dini, soyu, sopu, yurdu belirsiz, karmakarışık cahiller sürüsüdür!..
Sultan Vahdettin
Sultan Vahdettin
Ben  milletin ateşli külü üzerine oturdum ; saltanat tahtının kuş tüyü minderleri üzerine oturup gömülmedim.
72 syf.
5/10 puan verdi
Yakın tarihimizin en çok tartışılan konularından birisi: Vahdettin vatan haini mi?. Tek bir kaynakla bunun cevabı kesinlikle verilemez. Nutuk okuyorum. Murat Bardakçı, birkaç değişik kaynaktan bilgi edinmeye çalışıyorum. Hepsini okuyup mukayese ederek zannımca bu soruya bir cevap bulmayı, ümit ediyorum.
Ben Hain Değilim
Ben Hain DeğilimSultan Vahdettin · Derin Tarih Yayınları · 201354 okunma
101 öğeden 1 ile 15 arasındakiler gösteriliyor.