Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Suzan Seslenir

Suzan SeslenirRamses yazarı
Yazar
6.3/10
8 Kişi
80
Okunma
1
Beğeni
417
Görüntülenme

Suzan Seslenir Sözleri ve Alıntıları

Suzan Seslenir sözleri ve alıntılarını, Suzan Seslenir kitap alıntılarını, Suzan Seslenir en etkileyici cümleleri ve paragragları 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
"Döneminden yaklaşık elli yıl önce yaşanan ve başarısızlıkla sonuçlanan ilk tek tanrılı din Atonizm’in ardından, bu kez semavi ve tek tanrılı bir din olarak doğan Musevilik (Yahudilik) Mısır’da sonradan yerleşen ve en ağır angarya işlerde çalıştırılan İsrailoğulları tarafından geniş destek görmeye başlamıştır."
"Amon-Ra’ya dua etmek için ‘ya rab’ ya da ‘ya rabbim’ dendi, bu sıfat ilk olarak Tevrat’a, sonra İncil’e, en sonunda da Kuran’a geçti. Duaların tanrı tarafından kabul edilmesi için, dua sonunda en büyük tanrı adı eklenerek ‘Amon’ ya da ‘Amen’ dendi. Bu söylem semavi dinlerde Amen, Amin biçimine dönüştü.. "
Reklam
Mısır uygarlığı devamlılığının sağlanmasında güçlü otoriter devlet anlayışının önemli bir rolü vardır.
Dünyanın en eski medeniyetlerinden bir olan Mısır medeniyetinin kökleri Eski Taş devrinin geç dönemlerine kadar uzanır. Kuzey Afrika’da iklimin ısınması ve gelişen kuraklık, bu bölgelerde yaşayan toplulukları sulak Nil nehri kıyılarına yöneltti. Böylece nüfus yoğunlaşması yaşayan ve tarıma oldukça elverişli olan Nil nehri kıyıları, insanlığın en eski medeniyet merkezlerinden biri haline geldi.
Akhenaton’un ölümünden sonra Aton dini, Teb rahiplerinin etkisiyle yasaklanmıştı. Amon-Ra yeniden en büyük tanrı oldu. Amon-Ra’ya dua etmek için ‘ya rab’ ya da ‘ya rabbim’ dendi, bu sıfat ilk olarak Tevrat’a, sonra İncil’e, en sonunda da Kuran’a geçti. Duaların tanrı tarafından kabul edilmesi için, dua sonunda en büyük tanrı adı eklenerek ‘Amon’ ya da ‘Amen’ dendi. Bu söylem semavi dinlerde Amen, Amin biçimine dönüştü..
"Yahudilerin Mısır’dan İsrail’e göçünün II. Ramses döneminde gerçekleştiği, Musa’yı Kızıldeniz’de kovalayan firavunun II. Ramses olduğu ileri sürülmektedir."
Reklam
Hz. Musa doğduktan sonra peygamberin annesi, çocuğunun öldürüleceği korkusu ile çok üzülür. Bunun üzerine tanrı ona, korkmamasını ve üzülmemesini söyler. Bu olay, Kuran’da söyle anlatılmaktadır: “Musa’nın annesine: “Çocuğu emzir, başına geleceklerden korktuğun zaman onu suya (Nil’e) bırak. Korkma, üzülme. Biz şüphesiz onu sana döndüreceğiz ve peygamber yapacağız” diye bildirmiştik” (El-Kasas, 28/7).
II. Ramses, Mısır firavunları içinde en uzun süre firavun tahtında oturan firavunlardan biridir ve gerek kişiliği, gerek Yeni krallık döneminde Mısır hanedanlığını ulaştırdığı nokta ile firavunlar çağının belki de en görkemli firavunudur.
Kadeş Savaşı
II. Ramses her ne kadar Ebu Simbel tapınağındaki kitabelerde kendini savaşın galibi ilan etse de, savaş sonunda, savaş sebebi olan Suriye kolonileri Mısır egemenliğinden tekrar Hitit egemenliğine geçmiştir.
II. Ramses, askeri ve siyasi zekâsının yanı sıra acımasız ve hırslı bir firavundur. Uzun yıllar ülkeyi koyu bir baskı ve sömürü altında yönetirken, Antik Mısır’ın en görkemli çağına da damgasını vurmuştur.
Reklam
Firavunlar ve yüksek sınıf mensupları görkemli anıt mezarlara gömülürken, sıranda halkın mezarları bakımsızdır.
Burası önemli
Tanrını vahiyi üzerine Hz. Musa’nın annesi, çocuğunu bir sandığa koyar ve Nil nehrine bırakır. Hz. Musa’yı taşıyan sandık bir müddet derin dalgalarında sürüklenerek firavunun sarayına varır. O sırada nehirde yıkanmakta olan cariyeler, sandığı bulup Firavun’un karısına götürürler. Firavun’un karısı Asiye, çocuğa ilk görüşte büyük bir sevgi duyar. Ancak firavun II. Ramses çocuğu görünce derhal öldürülmesini emreder. Ne var ki, hiç çocuğu olmayan Asiye, çocuğun öldürülmemesini, onu kendi elleriyle büyüteceğini söyleyerek firavunu ikna eder. Bu olay Kur’an-ı Kerim, şöyle anlatılmaktadır; “Firavun’un karısı: Benim de senin de gözün aydın olsun! Onu öldürmeyiniz, belki bize faydalı olur yahut onu oğul ediniriz” dedi. Aslında işin farkında değillerdi” (El-Kasas, 28/9).
Mısır’da ölülerin iç organların çıkarılarak mumyalanması bir gelenekti. Bu nedenle insanın anatomisi hakkında geniş bir bilgiye sahip olan Mısırlılar tıpta oldukça ileri gitmişlerdi. Bununla birlikte, çöldeki mezarlarda bulunan mumyaların bir kısmı da sıcak ve kuru çöl toprağı sayesinde ölü bedenin suyunu hızla kaybederek kuruması yoluyla oluşmuştur. Buna doğal mumyalanmak denmektedir.
İktidarın sürekliliğini sağlamak üzere yazılmış tek yanlı ve gerçeklerden uzak bir anlatıdır. Tarihte hemen her devlet, kendi başarılarını abartıp, başarısızlıklarını gizleme amacına yönelik bir resmi tarih yazımı içine girmiştir.
İsrailoğulları kavminin soyu kuruması halinde angaryada çalıştıracak nüfus bulunamayacaktı. Bu nedenle II. Ramses, devlet bürokratlarının da uyarısı ile bu emrini esneterek erkek çocuklarının bir yıl öldürülmesi, bir yıl sağ kalması kararını vermiştir. Bu kararın bile bir kavim açısından kabullenilmesinin ne denli zor olduğu açıktır ve II. Ramses’in nasıl bir despotik rejim kurduğu hakkında da yeterli bir fikir vermektedir.
66 öğeden 1 ile 15 arasındakiler gösteriliyor.