Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Tahsin Öz

10.0/10
1 Kişi
11
Okunma
3
Beğeni
243
Görüntülenme

Hakkında

Okurlar

3 okur beğendi.
11 okur okudu.
12 okur okuyacak.
Reklam

Sözler ve Alıntılar

Tümünü Gör
“…Yapılan tetkikler gösteriyor ki Türklerde,Avrupa şövalyeleri gibi tepeden tırnağa kadar zırhlanmak yoktur. Nitekim orduda da zırhlar mahdut miktarda olup ağırlıkla beraber sevkedilmektedir. Hükümdarların daha serbest ve manevi kuvveti de takviye maksadiyle bilâperva hareketlerini belirtmek üzere zırhları yukarda söylendiği veçhile kumaşlar içinde bir mintan şeklindedir.”
Uygur Türklerinin resim yaptıkları, Selçuk nakış sanatı da değişikliklerle bunun devamı olduğu malumdur. Osmanlılarda Çelebi Sultan Mehmet zamanında İlyas Ali tanınmış nakkaşlardandır. Ancak Fatih Sultan Mehmed'in bu sanat üzerinde ehemmiyetle durduğunu şimdiye kadar yapılan birçok yayınlarla belirtilmiş ve İtalya'dan Verona'lı Matteo di Pasti'yi ve Napoli'den Constanza da Ferrara'yı ve nihayet Centile Bellini gibi üstadları celp ettiği bilinmektedir. Mamafih bunlardan Matteo'nun gelemediği de rivayet olunur.
Sayfa 25 - Türk Tarih Kurumu YayınlarıKitabı okudu
Reklam
Fethi mütaakıp genç Fatih, en önce kültür mevzuu olduğunu (ve yusariune fi'l-hayrat) ayeti medlulunca, bazı manastir odalarını derhal medreseye tahvil ile tedrisata başlanması suretile belirtmiştir ki, Molla Zeyrek bu ilim kafilesinin başında görülüyor. Bir müddet sonra Fatih camii etrafinda mektep, tali ve âli medreseler yani tetümme ve medarisi semaniye, kütüphane, darüşşifa, tabhane, imaret ve kervansaray yapılmış yani ilk Türk üniversitesi kurulmuştur.
Türk Tarih Kurumu YayınlarıKitabı okudu
Fatih, şairdir, ediptir, divan sahibidir. Fatih âlimdir, ilim adamlarına hürmetkârdır. Türk üniversitesinin banisidir.
Sayfa 33 - Türk Tarih Kurumu YayınlarıKitabı okudu
Fatih'in tanınmış diğer resimlerine gelince; şüphesiz başta Bellini tarafından yapılmış olan ve Londra'da bulunan portresi gelir. Malûm olduğu veçhile bu resim 1877 tarihinde İngiliz elçisi Sir Henry Gayard tarafından Napoli'de satın alınmıştır. Bunun ne suretle yabancı ellere geçtiği birçok defalar mevzuubahs olmuş ve Fatih'in oğlu Bayazıt II. zamanında taassup neticesi saraydan çıkmış olacağı tahmin edilmektedir. Halbuki bizim kanaatımız bu merkezde değildir. Çünkü İkinci Bayazıt, sanat eserlerine ve sanata çok bağlıdır. Sarayda o devirden intikal etmiş Fatih'in ve diğer hükümdar resimlerinden başka, birçok resimli eserler ve bu arada gayrı İslâmî olanlar bile bulunmaktadır. Yine Hazine kayıtlarında gümüş çerçeveler içinde gebir resimleri muhafaza edildiği de görülüyor. Binaenaleyh yabancı hükümdarların resimlerini hazinesinde, çeşitli kitapları da kütüphanesinde saklayan ve hattâ Mikel Anji memleketine davet etmiş olan bir hükümdarın babasının resmini feda etmesine imkân verilemez.
Sayfa 28 - Türk Tarih Kurumu YayınlarıKitabı okudu
Henüz kayıt yok

Yorumlar ve İncelemeler

Tümünü Gör
Reklam
138 syf.
·
Puan vermedi
·
25 günde okudu
Kitabın ilk baskısı 1962. Ayvansarayi Hüseyin Efendi'nin Hadikatü'l-Cevami (1779) adlı eserini esas almış. Artık var olmayanları ve sonradan yapılanları da eklemiş. 1. ciltte Suriçi, 2. ciltte Surdışı İstanbul'daki camiler verilmiş. 1962'de İstanbul'da 900'den fazla cami varmış. 2020'de Diyanet'in verdiği sayı 3.446.
İstanbul Camileri 1-2
İstanbul Camileri 1-2Tahsin Öz · Türk Tarih Kurumu Yayınları · 20155 okunma
138 syf.
·
Puan vermedi
·
Beğendi
A -Ulu Camiler B - Tek Kubbeli Camiler C - İki Fonksiyonlu Camiler D - Monümantal Camiler Cami Ve Mescitlerdeki Mühim Aksamın Tarihçeleri Mihrap - Minber - Hünkâr Mahfeli - Mahfel - Müezzin Mahfeli - Maksure - Mükbire - Son Cemaat Yeri - Avlu - Şadırvan Avlusu - Dış Avlu - Minare - Alem Istanbul Camileri Bibliyografya Dizin 1. Cami, Mescit, Tekke, Tarihî Bina Adları Ve Bunlarla Ilgili Birtakım Deyimler 2. Kişi Ve Yer Adlar
İstanbul Camileri 1-2
İstanbul Camileri 1-2Tahsin Öz · Türk Tarih Kurumu Yayınları · 20155 okunma
102 syf.
10/10 puan verdi
·
Beğendi
·
24 saatte okudu
Topkapı Sarayı Müzesi eski müdürlerinden Tahsin Öz tarafından hazırlanan bu kıymetli eser,Saray-ı Cedid(Topkapı Sarayı) bünyesinde bulunan Fatih Sultan Mehmet’e ait eserleri tanıtmaktadır. Sarayı oluşturan unsurlar(Çiniliköşk’ün mozaik çini süslemelerinden kömürlüğüne kadar) üzerine tafsilat verilmekte,Fatih’ten günümüze yapılan değişikliklerden bahsedilmektedir. Bununla birlikte Fatih Sultan Mehmet’in portreleri,madalya ve sikkeleri de eserde açıklanmaktadır. 33,5 x 24 ebadında olan bu güzel çalışmanın ekler bölümünde yazılarda bahsi geçen yapılar,yapı planları,Fatih’in portreleri,çini örnekleri,hat yazı sanatına ait örnekler ve madalyalar dahil pek çok görsel yer almaktadır. Bu bölüm kuşe kağıda basılmıştır. Bu kıymetli eseri Türk Tarih Kurumunun internet satış mağazasından 6 liraya satın alabilirsiniz.
Topkapı Sarayı'nda Fatih Sultan Mehmet II.'ye Ait Eserler
Topkapı Sarayı'nda Fatih Sultan Mehmet II.'ye Ait EserlerTahsin Öz · Türk Tarih Kurumu Yayınları · 19935 okunma