Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Talip Kabadayı

Talip KabadayıDuhem'den Laudan'a Çağdaş Bilim Felsefecileri yazarı
Yazar
Derleyen
Çevirmen
9.0/10
2 Kişi
17
Okunma
4
Beğeni
1.822
Görüntülenme

Talip Kabadayı Sözleri ve Alıntıları

Talip Kabadayı sözleri ve alıntılarını, Talip Kabadayı kitap alıntılarını, Talip Kabadayı en etkileyici cümleleri ve paragragları 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
"Hakikate giden yol tuzaklarla dolu, yanlışlarla kaplıdır; başarısızlıklar başarılardan daha sık görülür o yolda."
Ne ki çağımızın en büyük bilim felsefecilerinden birisi olarak düşünülen Karl R. Popper, Mantıkçı Pozitivistleri özellikle bilimsel yöntem olarak doğrulamayı kabul ettikleri için sıkı bir biçimde eleştirir.
Reklam
Mantık silahlarıyla tepeden tırnağa kuşanmış olan Viyana Çevresi, deneyi aşan her türden sorunun ve soruyu, olgusal olarak anlamsız bulur (Feigl 1969: 5).
Lakatos'ta yanlışlama kuramlar arasındaki bir ilişkidir ve bir kuram, ancak yerini alacak daha iyi bir kuram varsa yanlışlanmış sayılabilir.
Popper'in yöntemi kuramların ve bilginin doğrulanmasıyla ilgili değil, fakat hataların ve yanlışların ortadan kaldırılmasıyla ilgilidir.
Bilimsel bir kuram bir kez paradigma konumuna geldikten sonra, ancak yerini alabilecek bir başka alternatif aday varsa geçersiz kılınabilir.
Reklam
Şimdiye kadar öyle olmuş olması, bundan sonra da öyle olacağını göstermez; nedenle etki arasında zorunlu bir bağ yok; bu bağlantıyı biz kuruyoruz, der Hume.
Bilimin birikimsel bir biçimde ilerlediğini söyletenler bilim tarihini bilmiyorlar demektir.
Poincare'ye göre, bilimin genel ilkeleri uylaşımla oluşturulur; eş deyişle, bilimsel bir kuramın anlamı uylaşımla belirlenir ve böylece bilimsel bir yasanın doğruluğunun deneyden ve tecrübeden bağımsız olduğu da ortaya çıkmış olur.
Reklam
Bilimsel dünya görüşü metafiziği yadsır ve sadece her türden şey hakkındaki deneysel ifadeler ile mantık ve matematiğin analitik önermelerini kabul eder (Neurath, Carnap, Hahn 1973: 9-10). Başka bir deyişle, metafizik ifadeler doğrulanamadıkları ve içeriksiz oldukları için anlamsızdır.
Hume, nedenle etki arasında bir zorunluluk olduğunu söyleyecek hiçbir meşruluk zeminimiz olmadığını ileri sürdükten sonra bir anlamda tümevarımın temelsiz olduğunu da işaret ediyor.
Aristoteles'in evren tasarımının hakim olduğu bir dünyada yaşayan Kepler bu yasayı keşfedememiştir, çünkü Kepler'in kafası Aristoteles'in bilgi ya da bilim tasarımı ve kavramlarıyla yüklüdür.
Giambattista Vico
"İnsan zihninin bir diğer özelliği de insanların uzak ve bilinmeyen şeylere dair hiçbir şey tasarlayamadıklarında, onlar hakkında mevcut ve bilinen şeylerle hüküm vermesidir."
Sayfa 34 - BilgeSu YayıncılıkKitabı okudu
Bilim tarihi araştırmalarına bakıldığında görülecektir ki Galileo'nun teleskopuyla yaptığı gözlemlerin sağlamlığı ya da güvenilirliği, teleskopun optik kuramının sağlamlığına veya güvenilirliğine bağlıdır.
46 öğeden 1 ile 15 arasındakiler gösteriliyor.