Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Thierry Kellner

Thierry Kellner100 Soruda İran yazarı
Yazar
7.8/10
13 Kişi
43
Okunma
1
Beğeni
629
Görüntülenme

Thierry Kellner Gönderileri

Thierry Kellner kitaplarını, Thierry Kellner sözleri ve alıntılarını, Thierry Kellner yazarlarını, Thierry Kellner yorumları ve incelemelerini 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
Devrimden sonra, İslam öncesi İran'a yapılan kuvvetli göndermeleri silmek maksadıyla Ayetullah Halhali, kendi İslam devrim muhafızları ile Persepolis harabelerini buldozerlerle yıkmaya kalkıştı ama sahanın muhafızları araya girdiler. Şiraz halkı ve yerel yönetimler seferber oldular ve antik şehir son anda kurtarıldı.
Eski Yunanca "Perslerin şehri", eski Parsî lisanında ve Farsçada Taht-ı Cemşid denen Persepolis, Ahameniş İmparatorluğu'nun en itibarlı başkentiydi. Milattan önce 330 yılında Büyük İskender şehre gelecek ve yaklaşık dört ay kalacaktı.
Reklam
Persler ve Medler, milattan önce iki bin yılında, muhtemelen Rusya'nın güneyinden ve Orta Asya'dan gelip İran platosuna yerleşen Hint-Avrupa halklarındandır.
Biraz tanıdık geldi ;)
Yeni iktidar, Batılı değerleri sürekli olarak reddetmesine karşın Batı'yla ve özellikle Avrupa ile olan temasların bıraktığı silinmez izleri tamamen yok etmekte hiçbir zaman başarılı olamamıştır. Yeni İslâmcı seçkinler, Batı karşıtı söylemlerine devam ederken, çocuklarını Avrupa ve Amerika'daki üniversitelerde eğitimlerini sürdürmeye gönderiyorlardı.
Sayfa 279 - Bilge Kültür SanatKitabı okudu
Çıkmasa daha mı iyiydi?
26 Mayıs 1908 günü sabah dörtte, ülkenin güneydoğusunda yer alan Irak'a yakın Kuzistan eyaletinde, Mescid-i Süleyman yakınında İran toprakları sarsıldı. Söz konusu olan deprem değil, ilk defa fışkıran petroldü. Bu buluş İran'ın ve Ortadoğu'nun tarihi akışını değiştirecekti, çünkü dünyanın bu bölgesinde ilk defa bir kuyudan petrol çıkıyordu.
Sayfa 255 - Bilge Kültür SanatKitabı okudu
Şiîlik için en önemli olay hiç şüphesiz 2003 yılında Irak'ta Saddam Hüseyin rejiminin devrilmesidir. Gerçekten de Baas rejiminin düşüşü, nüfus olarak çoğunluğu oluşturan ama siyaseten kenara itilmiş Iraklı Şiî topluluğun artık kendi ülkelerinde birinci derecede rol oynamalarına imkân vermiştir. Yerleşmeye başlayan yeni siyasi sistemde, Irak'ın çağdaş tarihinde ve Arap âleminde ilk defa Şiîler yönetimi ellerine almış oluyorlardı.
Sayfa 220 - Bilge Kültür SanatKitabı okudu
Reklam
İran'da uygulanan Şiîlik mezhebi on iki esasına, yani Ali'den sonra on iki imamı kabul etmeye dayanır. On ikinci imam, Mehdi 874 yılında Samarra'da kaybolur–görünmez olur–. On iki imam anlayışındaki Şiîler için Mehdi ölmemiştir, ama "saklı" kalmaktadır ve adalet ve gerçekliğin saltanatını kurmak üzere çağlar sonra yeniden ortaya çıkacaktır. Yeni hanedanın (Safeviler) uyguladığı bu Şiîlik, İran'ın birliğini sağlamakla kalmamış, kurumlar ile dinî altyapıları da güçlendirmiştir. Bu hanedandan itibaren İran, Şiîliğin esas kalesi olmuştur.
Sayfa 160 - Bilge Kültür SanatKitabı okudu
İran gençliği...
Gençliğe dayatılan ideolojik sükût ve uygulanan bütün yasaklamalar onları kedere ve öfkeye itmektedir. Bu gençler doğduklarından itibaren geleneklerin sıkı kontrolü altına alınmaktadır. Okullarda karma eğitim yasaktır. İlkokuldan itibaren kızların başörtüsü takması dayatılmaktadır. Üniversitelerde kız ve erkek öğrenciler ayrı yerlerde bulunmaktadır. Kamuya açık yerlerde kızların ve oğlanların bir arada olmalarına getirilen kısıtlamalar ve özellikle eğlence şenliklerini hedef alan bir sürü yasaklama. Bütün bu kısıtlamaların amacı vücudun, görünümün, davranışların kontrolünü zorlamaktır.
Sayfa 85 - Bilge Kültür SanatKitabı okudu
Devrim Muhafızları...
Ayetullah Humeynî iktidara gelir gelmez etrafında yer alan birkaç silahlı gruptan yeni rejimi korumaya azmetmiş bir milis oluşturdu. Bugün Pasdaran denen Devrim Muhafızlarının mevcudu yüz yirmi beş kişiyi aşmış olup, İslâm Cumhuriyeti Anayasası'nın 150.maddesine göre görevi "devrimi ve sonuçlarını korumaktır". Pasdar olabilmek için rejime ve Rehber'e sarsılmaz bir bağlılık göstermek gerekmektedir. Adaylar, geldikleri yörenin dinî makamlarının desteğini almış, dinî vecibelerini yerine getiren Müslümanlar olmak zorundadır. Devrim Muhafızları Ordusu, İran'ın en güçlü askeri ve güvenlik örgütü olmuştur.
Sayfa 120 - Bilge Kültür SanatKitabı okudu
82 öğeden 51 ile 60 arasındakiler gösteriliyor.