Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Tina Chanter

Tina ChanterToplumsal Cinsiyet yazarı
Yazar
8.3/10
3 Kişi
31
Okunma
1
Beğeni
849
Görüntülenme

Tina Chanter Sözleri ve Alıntıları

Tina Chanter sözleri ve alıntılarını, Tina Chanter kitap alıntılarını, Tina Chanter en etkileyici cümleleri ve paragragları 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
Kadınlara evde kalmalarını dayatan ve onları annelik rolüyle sınırlandıran şey, sadece gelenektir.
Bir şeyleri farklı açılardan görebilmeyi öğrenmek bir yandan inanılmaz zorlu, öte yandan ise gülünç derecede basittir.
Sayfa 137Kitabı okudu
Reklam
Kadınların fiziksel, maddi ve biyolojik özelliklerinin onların kimliğini belirlemediğini, kadınlık rollerini sınırlayan ve belirleyenin toplumsal eğilimler, adetler, inançlar ve önyargılar olduğunu kabul ettiğimizde; yeniden eğitilme, dönüşüm ve toplumsal değişimin kapıları açılır.
Bilinçli tüketiciler olmak ille de bazı şirketleri boykot etmek değildir. Daha ziyade bilinçli bir tüketici olmak, şirketleri çalışma koşullarını iyileştirmeye zorlamanın yollarını bulmayı gerektirir.
Bizler aslında halihazırda var olan kültürel bir bakış açısından yola çıkarak birtakım durumlara doğalmış gibi görünen bir temel hazırlar ve sonrasında zaten olması gereken ve değişmez bir gerçeklik varmış gibi bir tutum sergileriz.
Çoğu zaman kadınlardan beklenen, belirli bir milliyetçi kültürle ilgili iyi, saf ve kutsal görünen ne varsa, onu temsil etmeleridir. Çocuk yetiştirmek ve ev işlerini halletmek gibi kendilerinden beklenen esas roller göz önüne alındığında, bu rollerin dışına çıkmaya çalışan kadınlar, bu beklentiye uymamalarının yanında 'Batılı' feminist fikirlerden etkilendikleri suçlamasıyla karşı karşıya kalacaklardır.
Reklam
Çabalarımızın karşılığını almak için sarf ettiğimiz büyük çaba, yolumuza engel olabilir.
Sayfa 137Kitabı okudu
Bunu anlayabilmek önemli
Kadınların erkekler için tahsis edilen rollere uygun olmadıklarını düşündürecek tek şey, siyasetten anlayan sorumlu vatandaşlar olarak yetişmelerine olanak sağlayacak eğitimden yoksun bırakılmalarıdır. Böylesi bir fırsat sunulduğunda kadınların da en az erkekler kadar başarılı olmasına hiçbir engel yoktur. Bu savdan yola çıkarak kadınların fiziki yapılarının, bedenlerinin ya da üreme kabiliyetlerinin onların kamusal alanda ve siyasi arenada, ayrıca özel alanda ve ev işlerinde başarılı olmalarına engel oluşturmayacağını söyleyebiliriz.
Kadınlara yönelik moda dergileri ve internet reklamlarında kadınlara kendi 'bireysellik'lerini ortaya koymaları gerektiği mesajı verilerek esasen erkeğe ait bakış açısı içselleştirilir.
Sömürgeci batı dünyası, bir yandan gerçekte köleciliğin ve sömürgeciliğin barbarlığını sürdürürken bir yandan da doğunun barbarca pratikleri olarak gördüğü şeylere karşı çıkarken kendisini özgürlük ve eşitliğin temsilcisi olarak sunmakta ısrarcıdır. Batı dünyası, gerçekte kapitalizmin gereklerine uygun biçimde hareket edip özgürlüğü kötüye kullanırken, bir yandan da kendisini özgür dünyanın öncüsü, masumiyetin ve adaletin koruyucusu olarak takdim etmek ister.
Sayfa 128Kitabı okudu
Reklam
'Doğal olarak' kadın ve erkek olmak üzere yalnızca iki cinsiyet olduğunu ve bu cinsiyetlerin kendine has özellikleri olduğunu ileri sürmek, Batılı, egemen, gelişmiş ve geç kapitalist döneme ait heteroseksist inançları yansıtmak ve cinsiyetin işlevini üremeden ibaret olarak yorumlamakla eşdeğerdir. Bu türden bir anlayış cinsiyet olarak nitelendirdiğimiz şeyin toplumsal cinsiyetle bağlantılı olarak kültür tarafından bize benimsetilmeye çalışılan düşüncelere göre şekillendiğini ortaya koyan pek çok kaynağı görmezden gelmek demektir.
Saç yıkamadan tutun en kadınsı etkiyi uyandıracak şekilde konuşmaya kadar her konuda adım adım talimatlar sunan video ve reklamlar, uygun gördükleri davranışı bizlere aşılar. Esasen geleneksel normların sürdürülmesini teşvik eden reklamların bireyselliğe vurgu yaptığı ileri sürülür. Bizler, uysal bedenlerimizi modanın en son tekniklerine göre eğiterek kadın güzelliğine yönelik ataerkil normların uysal hizmetkarlarına dönüşürüz.
Genetiğe bağımlıyız yine de
Genetik, kadınları annelik kimliğine hapsetmez. Buna sebep olan çevredir.
Kadının giydiği kıyafetler, sarhoş olup olmadığı ve bakire olup olmadığı gibi unsurların hiçbiri tecavüzü tetikleyen sebepler olarak görülemez. Bu tür unsurların hiçbiri bir kadının tecavüze kapı araladığının göstergesi olarak kabul edilemez.
Sayfa 202Kitabı okudu
Bedensel feminizme göre ataerki genelde zayıf olmayı öne çıkaran ideal güzellik anlayışına yönelik temsilleri dayatır, bu temsiller içselleştirilir ve sonuçta anoreksia gibi yeme bozuklukları, tüketim örüntülerini ve kadınların beden imgelerini denetleyen tehlikeli ataerkil kapitalist pratiklerin sonuçları olarak görülür. Böylece neyi istediğimiz -ve neyi istemediğimiz-, metalaşmış, boyalı süper model güzelliği biçiminde piyasaya sızan, dişilik idealleri tarafından şartlandırılmış olmaktan gelir.
Sayfa 175Kitabı okudu
174 öğeden 1 ile 15 arasındakiler gösteriliyor.