Tom Rockmore

Tom RockmoreHegel'den Önce Hegel'den Sonra yazarı
Yazar
8.3/10
7 Kişi
19
Okunma
6
Beğeni
1.031
Görüntülenme

Hakkında

1942 doğumlu Amerikalı düşünür Tom Rockmore, Kant, Fichte, Hegel, Marx, Lukacs ve Heidegger çalışmalarıyla bilinir. 1974 yılında Vanderbilt Üniversitesi’nde doktorasını tamamladıktan sonra Duquesne Üniversitesi ve Pekin Üniversitesi’nde hocalık yapmıştır. Yayımlanmış kitapları şunlardır: Before and After 9/11: A Philosophical Examination of Globalization, Terror, and History (2011); Kant and Phenomenology (2010); Kant and Idealism (2006); In Kant’s Wake (2006); Hegel, Idealism and Analytic Philosophy (2005); On Constructivist Epistemology (2005); On Foundationalism: A Strategy for Metaphysical Realism (2004); Cognition: An Introduction to Hegel’s Phenomenology of Spirit (1997); On Hegel’s Epistemology and Contemporary Philosophy (1996); Heidegger and French Philosophy: Humanism, Anti-Humanism and Being (1995); Before and After Hegel: A Historical Introduction (1993); On Heidegger’s Nazism and Philosophy (1992); Irrationalism. Lukács and the Marxist View of Reason (1992); Habermas on Historical Materialism (1989); Hegel’s Circular Epistemology (1986); Fichte, Marx and the German Philosophical Tradition (1980).
Unvan:
Amerikan filozof
Doğum:
New York, New York, ABD, 4 Mart 1942

Okurlar

6 okur beğendi.
19 okur okudu.
1 okur okuyor.
36 okur okuyacak.
Reklam

Sözler ve Alıntılar

Tümünü Gör
Hegel felsefe tarihini hakikat hakkında sürdürülen uzun bir diyalog olarak anlar. Hegel için geçmiş felsefi görüşleri basit çe reddetmek veyahut sanki daha önce hiç kimse yazmamış gibi başlangıçtan tekrar başlamak söz konusu değildir.
Sayfa 22 - sayKitabı okudu
Alman idealizminin ayırt edici özelliği, tüm büyük Alman idealistlerinde bu ortaktır; öznenin deneyimlediğine nazaran asla pasif olmaması, her zaman aktif olmasıdır.
Sayfa 30 - sayKitabı okudu
Reklam
Akıl saf değildir, aksine zorunlu olarak katışıktır; toplumsal, politik ve tarihsel bağlamıyla sınırlandırılmıştır. Hegel için bilgi, saf aklın veya sırf aklın ürünü değildir, yani Kant'ın ünlü metaforundaki gibi havada süzülerek uçan ve boş uzayda daha da kolay bir uçuşu düşleyen güvercin gibi değildir.
Sayfa 143Kitabı okudu
...akıl saf değildir, aksine zorunlu olarak katışıktır; toplumsal, politik ve tarihsel bağlamıyla sınırlandırılmıştır. Hegel için bilgi, saf aklın veya sırf aklın ürünü değildir, yani Kant'ın ünlü metaforundaki gibi havada süzülerek uçan ve boş uzayda daha da kolay bir uçuşu düşleyen güvercin gibi değildir. (...) Hegel'in demek istediği, felsefi olanı dahil, bilginin a priori olmadığı ve olamayacağıdır. Tersine, insanların, kayıtlı tarihin akışı içinde kendi dünyaları ve kendileriyle hesaplaşma çabalarının ürünüdür.
Sayfa 143Kitabı okudu
Hegel insan gelişimini tarihsel bir süreç olarak ve gerçek yaşamın gerilimleri aracılığıyla anlar. Fakat tarihsel süreci kendinin-bilinci fikri aracılığıyla anlayarak, sadece pratikte çözülebilecek gerçek problemleri bilinç düzeyinde çözdüğünü sanır.
Sayfa 244Kitabı okudu
Henüz kayıt yok

Yorumlar ve İncelemeler

Tümünü Gör
Reklam
279 syf.
10/10 puan verdi
·
Beğendi
·
4 günde okudu
Okuduğum en iyi kitaplardan biri. Dili çok temiz, akıcı, anlaşılır. Hegel’i bilhassa Kant’tan başlatarak arkasından gelenlerle bitiren ve bugünüyle de yorumlayan başarılı bir çalışma olmuş. Sözü edilen tüm düşünürler ya da filozofları bir süreklilik ya da etkilenme çerçevesinde incelemesiyle dikkate değer bir noktaya parmak bastığını düşünüyorum. Kant’tan Hegel’e, Hegel’den Marx’a süreklilik gösteren bir tamamlanış hikayesi akla yatkın görünüyor. Bence eksiksiz bir çalışma. Hegel’i anlamak isteyen herkesin açıp okumasında yarar var.
Hegel'den Önce Hegel'den Sonra
Hegel'den Önce Hegel'den SonraTom Rockmore · Say Yayınları · 201919 okunma
279 syf.
·
Puan vermedi
Rockmore'un bu çalışmasıyla karşılaştığımda aklıma ilk olarak Beiser'in "Hegel'den Sonra"sı geldi; fakat Beiser, çok daha kapsamlı bir çalışma sunmuş.Esasında Rockmore'un verdiği dersin notları bir metin haline getirilmiş. Dikkatimi çeken noktalardan ilki Rockmore'un sürekli "tüm büyük filozoflar" ve "tüm önemli filozoflar"parantezini kullanması ve "gibi"ile Hegel'i bütün felsefe tarihine dıştan eklemlemesi oldu. İkinci nokta Hegel'i anlamanın zorluğunun kendine has bir zorluk olduğu vurgusu. Ve üçüncü nokta (en önemli) Hegel'in felsefe tarihine sadık kalarak kurmak istediği yeni sistemin açıklamasının dayanak noktası olarak "diyalog"un ele alınması.
Hegel'den Önce Hegel'den Sonra
Hegel'den Önce Hegel'den SonraTom Rockmore · Say Yayınları · 201919 okunma
279 syf.
9/10 puan verdi
Hegel ile ilgili okuduğum 3. kitap oluyor ve en iyisi buydu diyebilirim. Çok daha yalın ve anlaşılır, savunma amacı gütmeden veya daha az güden bir kitap. Hegel felsefesini bana sevdirdi. Dilerim Türkçede Hegel'e dair daha çok çeviri olur. Hegel felsefesini açıklamakla kalmayıp karşıtlarının ve haleflerinin de görüşlerini ve ayrıldıkları noktaları özetliyor.
Hegel'den Önce Hegel'den Sonra
Hegel'den Önce Hegel'den SonraTom Rockmore · Say Yayınları · 201919 okunma