Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol
Gönderi Oluştur

William Frankena

William FrankenaEtik yazarı
Yazar
9.3/10
3 Kişi
11
Okunma
0
Beğeni
560
Görüntülenme

William Frankena Gönderileri

William Frankena kitaplarını, William Frankena sözleri ve alıntılarını, William Frankena yazarlarını, William Frankena yorumları ve incelemelerini 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
Tanrının neyi emrettiğini bilmeden, Tanrının iyiyi sevdiğini ya da sevgi dolu olduğunu nasıl bilebiliriz?
Reklam
Sokrates: “Bir şey, Tanrı onu emrettiği için mi doğrudur, yoksa Tanrı onu doğru olduğu için mi emretmiştir?"
Ahlakta sadece özne değiliz; aynı zamanda seyirciyiz, öğüt vereniz, öğretmeniz, yargıcız ve eleştirmeniz.
Erdemler
Erdemler, hiçbir şekilde doğuştan olmayan huylar ya da karakter özellikleridir. Bütün erdemlerin kazanılmaları gerekir...
İmge yayınları
Euthyphro dilemması
Bir şey, Tanrı onu emrettiği için mi doğrudur, yoksa Tanrı onu doğru olduğu için mi emretmiştir? (Sokrates)
İmge yayınları
Reklam
evrenselleştirilebilirlik
Kişi, X doğrudur ya da iyidir derse tam olarak X gibi olan ya da belli açılardan X'e benzeyen her şeyin doğru ya da iyi olduğunu söylemekle yükümlü olur.
İmge yayınları
toplum ve ahlak
Bir toplumun kuralları, bunlara ahlaki kurallar dense bile, kötü, ahlaka aykırı ya da yanlış olabilir, adaletsiz ya da anlamsız bir şekilde insan yaşamına zarar verebilir.
İmge yayınları
Ahlakta sadece özne değiliz; aynı zamanda seyirciyiz, öğüt vereniz, öğretmeniz, yargıcız ve eleştirmeniz.
İmge yayınları
Burada sorulacak iki soru olduğu görülüyor. İlk olarak, toplum, neden ahlak gibi bir kurumu benimsesin? Toplum, neden geleneklere, yasalara ve sağduyuya ilave olarak, insanların davranışlarına rehberlik yapması için böyle bir düzen geliştirmek istesin? Bu soruya verilecek cevap bellidir. Gruplar halinde yaşayan insanlar, yeterli insani yaşam koşullarına başka türlü çok zor ulaşabilir. Bunun dışında, iki devlet alternatifi olabilir; ya içinde hepimizin veya çoğumuzun olduğumuzdan daha kötü bir durumda bulunacağımız bir doğal devlet, ya da yasalarıyla, yaşamın her yanını kuşatan ve bireylerin mümkün her farklılığını, fiili güç tehdidi ile bitiren, akla gelebilecek olandan çok daha baskıcı canavar gibi bir sivil devlet.
Sayfa 207 - İmgeKitabı okudu
Reklam
“Herhangi türden bir doyum içermiyorsa, hiçbir şey içsel olarak iyi değildir” tezi, bana açık bir şekilde doğru görünüyor. Bu nedenle bence bilgi, yetkinlik, güç gibi şeyler, kendi başlarına bize zevk vermiyorlarsa ya da doyum yaratmıyorlarsa, sadece anlamsız, boş ve değersiz şeylerdir.
Sayfa 166 - İmgeKitabı okudu
Shakespeare
Ve dünyevi gücün Tanrının gücüne en çok benzediği zaman, bağışlama ile adaletin birleştiği zamandır.
Sayfa 92 - İmgeKitabı okudu
“Tanrının emrettiği ya da yasakladığı şeyi nasıl bilebiliriz?” Sokrates, bu soruyu Euthyphro'da sorar. Ama bu soru, burada tartışamayacağımız sorunlar doğurur. Daha önemli olan, Sokrates tarafından sorulan başka bir sorudur. Euthyphro, aslında bir şeyi doğru yapan şeyin, Tanrı tarafından emredilmiş olması olduğunu söyler ve Sokrates ona: “Bir şey, Tanrı onu emrettiği için mi doğrudur, yoksa Tanrı onu doğru olduğu için mi emretmiştir?" diye sorar. Euthyphro buna elbette “Doğru olduğu için Tanrı onu emretmiştir” cevabını verir ve Sokrates, hemen, eğer söylediği doğruysa, Euthyphro’nun teorisinden vazgeçmesi gerektiğine işaret eder.
Sayfa 62 - İmgeKitabı okudu