Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

William Noel

William NoelArşimet'in Elyazmaları yazarı
Yazar
8.8/10
4 Kişi
10
Okunma
0
Beğeni
610
Görüntülenme

William Noel Sözleri ve Alıntıları

William Noel sözleri ve alıntılarını, William Noel kitap alıntılarını, William Noel en etkileyici cümleleri ve paragragları 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
Arşimet, giriş bölümünde eski bir arkadaşlı ve önemli bir astronom olan Conon'ın ölümünden yakınıyordu: "Beni anlayabilecek tek kişi oydu!". Arşimet'in mektuplarının çoğunda hafif bir öfke belirtisi de var; yazabileceği hiç kimsenin olmadığından, okuyucuların yeterince iyi olmadığından şikayetçiydi.
Gerek dolaylı ispatı gerekse potansiyel sonsuzluğu hayali diyaloglar olarak daha kolay düşünebiliriz. Dolaylı ispatı anlamak daha kolaydır. Bunun bir çeşidini siz de yapmış olabilirsiniz. Birini durumunuzun gerçekliğine inandırmaya çalışırsınız. Örneğin, diyelim ki karşınızdakini bir çember üzerindeki iki noktayı birleştiren çizgi üzerindeki bütün noktaların çemberin içinde kaldığına ikna etmeye çalışıyorsunuz. Bu çizgi hakkında söylediğiniz hiçbir şey onu ikna etmeye yetmiyor. Bu durumda siz de dolaylı ispata başvurursunuz. Muhatabınızla aynı fikirdeymiş gibi davranak gerçeğin tam tersini varsayarsınız.
Reklam
Filmde yaptığı konuşmalardan biri şöyleydi: "İstanbul antik dünyada, antik metinlerin kopyalanması ve incelenmesi geleneğinin hiç bozulmadığı tek şehirdir."
Modern bilim bir denklemler bilimidir; antik çağ bilimi ise diyagramlar bilimiydi.
Arşimet ile Dositheus arasındaki mektuplaşma, antikçağda bir Yunan ile bir Yahudi araskındaki bilnen tek iletişim ve bu belki de kültürler arası böyle bir temasın ancak bilim sayesinde olabileceğini gösteriyor. Ne de olsa, matematikte din ve ulus önemli değildir, en azından bu hâlâ değişmedi.
A. N. Whitehead
“Avrupa felsefe geleneği hakkında yapılacak en genel tanımlama, Platon’la ilgili bir dizi dipnottan ibaret olduğudur.”
Sayfa 43 - Alfa Yayıncılık
Reklam
Modern bilimin yaratıcıları Arşimet'ten şu iki prensibi öğrendiler: -> Sonsuzluğun matematiği -> Matematiksel modellerin fiziksel dünyaya uygulanması
Ancak Yunan matematikçileri çok eski zamanlardan itibaren üç önemli keşifte bulunmuşlar. 1-) Düz çizgilerle sınırlanmış her alan üçgenlere bölünebilir. 2-) Her üçgen bir yarım dikdörtgene eşitlenebilir. 3-) Her dörtgen bir kareye eşitlenebilir.
Sayfa 58 - Alfa Yayıncılık
:DD
Peki bunu yapan cahil Hıristiyan'ın adı neydi? Ve onu Arşimet'i tahrip etmekten yargılanmadan önce eğer varsa savunmanın toplayabileceği hafifletici koşullar ne olabilir? Bu soruların nasıl yanıtlanabileceği konusunda hiçbir fikrim olmadığı için bu kimliği belirsiz kara cahili şiddetle kınadıktan sonra konumuza devam ediyorum.
Reklam
Günümüzde okuyucuları korkutan şey nedir? Onlar denklemlerden korkuyor. Hakları da yok değil; çocukluk ve ergenlik dönemlerindeki birkaç korkunç yıl boyunca böyle denklemlerle zorla beslenmişler. Bunun sonucunda da: bir, bu denklemlerden nefret etmiş ve iki, bunların bilimin doğal formatı olduklarını düşünmüşlerdir. Her iki varsayımda yanlıştır. Denklemler harika buluşlardır; sevilmese bile saygı gösterilmesi gerekir ve doğal değillerdir. Bunlar kaynağı palimptest gibi belgelere dayanan tarihi keşiflerdir. Yunanlılar denklem kullanmadılar. Arşimet denklem kullanmadı. Onların bilimi sol taraftaki sayfalara hiç benzemiyordu.
Modern bilimin yaratıcıları Arşimet'ten şu iki prensibi öğrendiler: -Sonsuzluğun matematiği -Matematiksel modellerin fiziksel dünyaya uygulanması.
Sayfa 44 - Alfa Yayıncılık
Antikçağ uzaklaştıkça, tanrıları da onunla birlikte gitti.
Sayfa 93 - Alfa Yayıncılık
Dil geneldir ancak diyagram özel bir durumdur.
Sayfa 109 - Alfa Yayıncılık
Gerçekten de temel araçlarını anlamadan Yunan bilimini anlamamız çok zordur. Ancak bu arabirimler denklem değildir. Bunlar diyagramlardı.
Sayfa 107 - Alfa Yayıncılık
71 öğeden 1 ile 15 arasındakiler gösteriliyor.