Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol
Gönderi Oluştur

William Plank

William PlankNietzsche ve Varlık yazarı
Yazar
7.0/10
1 Kişi
9
Okunma
2
Beğeni
452
Görüntülenme

Hakkında

Unvan:
Yazar

Okurlar

2 okur beğendi.
9 okur okudu.
11 okur okuyacak.
1 okur yarım bıraktı.
Reklam

Sözler ve Alıntılar

Tümünü Gör
Nietzche'nin tüm eserleri öylesine muazzam bir tutarlılık içindedir ki, bütün eserlerini okumuş olan bir kişi bunların hangi sırayla okunduğunun önemli olmadığını farkedecektir. Eserlerin sıralaması konusunda kızkardeşi Elizabeth ve editörlerin yarattığı sorunlar eserlerin tüm bölümleri birbirinden koparılır, Tristan Tzara usulü boş bir deftere yapıştırılıp oradan okunursa dahi, sadece Güç İstenci değil, diğer tüm eserlerin de esasen aynı şeyi söylemekte oldukları görülecektir. Her bölüm geride kalan diğerleri ile tutarlılık içinde olacaktır, çünkü filozofun kafasında defalarca her şeyi açıkladığını söylediğim ve gerçek anlamda iç çelişkileri nadir olan Güç İs- tenci kavramı vardır. Bu nedenle, Nietzche'nin kapsamlı ve düzenli bir düşünce sistemi ortaya koymak açısından yeterli olmadığı eleştirileri içi boş bir iddiadan ibaret olup aslında Nietzche'nin veciz ve bölümlere ayrılmış üslubu olduğunun bir açıklamasıdır. Sabit fikirli ve her şeye tepeden bakan Sokratçı Yahudi-Hıristiyan metafiziğini reddederek, Nietzche insan aklmı Doğa'yı ve insanın Doğa içindeki konumunu yeni bir ışık altında görebilmesi için özgür bırakmıştır.
Sayfa 371 - :) - PdfKitabı okudu
Nietzche'den sonra dahi, Nietzche'nin olguculuğunu gerçekten anlayabilen ilk kişi, kitabının zar atışı üzerine olan bölümü (1962) ve “makinesel bilinçdışı” ve “arzu makineleri” kavramlarıyla Güç İstenci'ni yeniden yaratışı (1972) ile Deleuze olmuştur.
Sayfa 253 - PdfKitabı okudu
Reklam
“Kuantum Kuramının Soruları”
Atom-altı parçacıklar neden atom ya da moleküler madde gibi davranmaz? Bir şey, kendisi orada yokken başka bir şey üzerinde nasıl etki yapabilir? Ortada etkisini görebileceğimiz bir “neden” bulunmuyorsa, neden-sonuç ilişkisinin doğası nedir? Eğer bir şey kendisi ortada yokken bir etki oluşturabiliyorsa, birbirleriyle iletişim içinde oldukları
Sayfa 91 - 92 - 93 - PdfKitabı okudu
Ahlakın Soykütüğü, ahlakın kökenlerinden nelerin çıktığı üzerine bir yöntem arayışı içindedir, bizim ne yapmamız gerektiği üzerine değil. Nietzche'nin bu eserde “sarışın canavarlar” ifadesi ile tanımladığı şeyler, gücün ahlaka denk olduğunda geçmişte nelerin olduğunu bizlere sunmaktadır, gelecekte nelerin olması gerektiğini değil. Bu nedenle Übermench asla bir "sarışın canavar" değildir.
Sayfa 129 - PdfKitabı okudu
"Nietzsche yanılsaması" ifadesinden anlamamız gereken şey apaçık ortada olan bir belirsizlik durumuna bir değer vermekten ibarettir.
“Aslında, İtalyan Rönesansı modern dünyanın gelişimi sürecinde ortaya çıkan muhafazakar bir gelişmeydi ve amacı eski metafiziği koruyarak modern dünyanın gelişimini geciktirmekti. Amblemi ise Mikelanj'ın bir Hıristiyan kahramanı, Yunan atleti ve akılcılığı, somut (yani mermer) bir kanıtta biraraya topladığı Davud heykelidir.”
Kuantum Nietzsche
Kuantum Nietzsche
s. 259, pdf
Nietzsche ve Varlık
Nietzsche ve Varlık
Nietzsche ve Varlık
ile Kuantum Nietzsche
Kuantum Nietzsche
Kuantum Nietzsche
kitabının ikisi de aynı kitap.
Reklam

Yorumlar ve İncelemeler

Tümünü Gör
Henüz kayıt yok