Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Wolfram Eilenberger

Wolfram EilenbergerKüçük İnsanlar Büyük Sorular yazarı
Yazar
6.6/10
9 Kişi
46
Okunma
4
Beğeni
1.240
Görüntülenme

Hakkında

1972’de Almanya’nın Freiburg kentinde doğdu. Yazar, gazeteci ve filozof olan Eilenberger, Heidelberger Üniversitesi’nde felsefe yüksek lisansı yaptı, doktorasını ise Zurich Üniversitesi’nde tamamladı. Doktora çalışmaları esnasında gazetecilik yapmaya başladı, yazıları Die Zeit, Seuddeutsche Zeitung, Der Tageddpiegel gibi mecralarda yayımlandı.
Unvan:
Alman Gazeteci, Yazar, Filozof
Doğum:
Freiburg, Almanya, 1972

Okurlar

4 okur beğendi.
46 okur okudu.
1 okur okuyor.
39 okur okuyacak.
3 okur yarım bıraktı.
Reklam

Sözler ve Alıntılar

Tümünü Gör
En ciddi kuşku varoluş ile ilgili kuşkudur. Varoluşu, "şüphe edilemeyecek şeyin ne olduğu" şeklinde sorgulayan Descartes, varoluşun düşünceden ve kuşkudan ibaret olduğu sonucuna va­rır; kuşku duyuyorum ve düşünüyorum, o halde varım. Buradan hareketle Descartes insanın varoluşunun özünü oluşturan şeyin ne olduğu sorusuna da yanıt vererek, "Varlık, düşünmekten ibarettir." sonucuna varır.
Son yarım saatten beri kendinizi bir camın arkasında göz­lemlediğinizi düşünün. Nasıl bir yaratık görürdünüz acaba? Hep aynı zoraki döngü, hiçbir şey getirmeyen, hep aynı döngü. Hayvanat bahçesinde kafeste bir hayvan gibi davrandığınızı, insansı maymunlardan birisi gibi, bütün gün kafesin bir ucundan diğer ucuna gidip gelen, hep aynı çizgide, hep aynı yol üzerinde anlamsız, saçma alışkanlıklar. Gözleri donuk ve hüzünlü bir yaratık görürdünüz.
Reklam
İşaretlerden oluşan düşünce akımınızdaki size özgü işaretleri oluşturan şey, işaretler ırmağının büyük bir bölümünün sadece size ait olan içinizde akmasında yatan gerçeklik değildir. Bunlar ortak değerlerdir ve ta baştan beri vardır. İşaretler akımını size ait işaretler akımı yapan ve size ait ol­duğunu tanımlayan şey, işaretlerin akım içindeki diziliş tarzına ve doğal olarak hangi işaretlerden oluştuğuna bağlıdır. Sözü edilen tarz her insanda farklıdır ve o kişiye özgüdür, kişinin tinsel özünün, ruhunun kişiliğidir.
İnsanlık her bireyde vardır, bireyde vücut bulmuştur ve hiçbir birey başka bir birey tarafından araç olarak kullanılmayı veya kendinde amaç olarak itibarlı olmayı istemez.
Niye bu kadar çok kitap var? Gerçekliğimiz tüm arzularımıza yeterli olmadığından. Kurgu olmadan tahammül edilesi değil de ondan.
Henüz kayıt yok

Yorumlar ve İncelemeler

Tümünü Gör
Reklam
176 syf.
·
Puan vermedi
·
8 günde okudu
Bu kitap üzerine henüz hiç inceleme yazılmadığını fark edince doğruca kalemi elime aldım. Belki kitabı okumadan önce göz gezdirmek isteyen olur diye :) Öncelikle şunu söylemek istiyorum, düşünsel kitaplar okumaya niyetli çoğu kişi zaten şunu biliyordur; felsefe yalnızca belli bir zümrenin uğraş alanı değil. Felsefe, felsefe yapmak isteyen herkesindir. Peki nasıl ve neden yapılır felsefe? Yazarımız giriş bölümünde bununla ilgili şunları söylemekte; "Elinizdeki kitap felsefi deneyim ile ilgilidir.", "Felsefi deneyimler, gerçekliğimizin karmaşasına anlam kazandırır ve bu anlamın diri kalmasını sağlar." Eilenberger bu tezi kanıtlamak adına yirmi beş bölümden oluşan bir örnek dizisi sunuyor. Her bölümde günlük hayatta karşımıza çıkan bazen fark edip üzerine düşündüğümüz bazen ise görmezden geldiğimiz konuları nasıl felsefi düşünüş biçiminde ele alırız onu gösteriyor. Bölüm sonlarında ele aldığı konu hakkında ünlü filozofların da fikirlerini ilave etmesi (kimilerine yetersiz gelebilir) ve üstüne detaylı okumalar yapabilmek için yetkin kaynaklara yönlendirmesi oldukça faydalı. Yalnız felsefeyle yeni ilgilenmeye başlayan biriyseniz anlatılanlar çok yüzeysel, felsefi okumalar konusunda deneyimliyseniz de sıkıcı gelebilir diye düşünüyorum.
Hâlâ Hayalleri Olanlar İçin Felsefe
Hâlâ Hayalleri Olanlar İçin FelsefeWolfram Eilenberger · Ayrıntı Yayınları · 201617 okunma