Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Yakup Akkuş

Yakup AkkuşŞifahane'den Hastahane'ye yazarı
Yazar
8.0/10
1 Kişi
2
Okunma
0
Beğeni
848
Görüntülenme

Hakkında

İstanbul Üniversitesi Öğretim Üyesi
Unvan:
İktisat Tarihçisi

Okurlar

2 okur okudu.
3 okur okuyacak.
Reklam

Sözler ve Alıntılar

Tümünü Gör
Halife Harun Reşid'in Bağdat'ta inşa ettirdiği hastanenin tıbbi yöneticiliğini yapmış olan Masaveyh(777-857) ise, halifenin özel izniyle Dicle Nehri kenarında kurduğu laboratuvarda maymun cesetlerini inceleyerek anatomi bilimine önemli katkılar yapmıştır.
Sayfa 32 - Atıf YayınlarıKitabı okudu
Dokuzuncu yüzyılda Kahire'deki Tolun Hastanesi'nde (M. 872-874) psikiyatrik tedavi uygulanırken, ilk olarak 15. yüzyılın başlarında Avrupa'da uygulandığı yerler, Londra'da Betlehem Hastanesi(1404) ile İspanya'daki General Valencia Hastanesi'ydi (1409).
Sayfa 106 - Atıf YayınlarıKitabı okudu
Reklam
Burada bahsi, Sultan ||. Mahmud'un sözüyle kapatalım: "bu hastahanelerin bu kadar tekellüf ile inşa olunmasından murad yalnız ebniyesinin gösterişi içün olmayup ancak içinde olan hasta ve yaralulara güzelce baktırılmak içündür."
Sayfa 77 - Atıf YayınlarıKitabı okudu
Yabancı gezginler de Osmanlı'nın bu bakış açısını tecrübe etmişler; sadece elit tabakada değil toplumun her katmanında görülen hijyen anlayışından oldukça etkilenmişlerdi.
Sayfa 103 - Atıf YayınlarıKitabı okudu
Zira vakıf kurumu ve organizasyonu bilimsel gelişmenin önünde bir engel olmak bir yana gerek İslam gerekse Osmanlı toplumunda sadece tıp ilminin değil; fıkıh ve astronomi gibi nakli ve akli ilimlerin topluma yayıldığı "bilgi üretim merkezleri" olmuştur.
Sayfa 163 - Atıf YayınlarıKitabı okudu
Henüz kayıt yok

Yorumlar ve İncelemeler

Tümünü Gör
Reklam
184 syf.
8/10 puan verdi
·
Beğendi
·
7 günde okudu
 Vakıf kurumunun,  İslam toplumunda ve özellikle Osmanlı toplumunda ne gibi faydaları olmuştur? Vakıf kurumunun beşeri sermayeye ne gibi katkısı olmuştur? Sorularına elinizdeki kitap sayesinde cevap bulabilirsiniz.     Kitabın en önemli özelliği bana göre Tıp Tarihi ve Vakıf Kurumunun Tarihini birleştirmesi. Kitapta çoğu ilginç bilgiler mevcut.     Birde şunu belirtmek isterim ki daha önce okuduğum ve şaşırdığım bilginin iki Bilimsel - araştırma kitabının birbirinden habersiz yazılmasına rağmen aynı ortak sonuca varması; ve yazarlardan biri Avrupalı biri Türk olmasına rağmen: o da Avrupanın hijyen konusunda Doğu Toplumlarına kıyasla Orta Çağda geri olması(Fukaralığa Veda//Şifahane’den Hastahane’ye)    Şimdi ise sorulması gereken konu Avrupanın bu hijyen konusunda bizi nasıl gerilerde bırakması.       Kitapa gelirsek tekrardan vakıf kurumunun islam din anlayışı üzerine eleştirilsel demiyorum objektif olmayan bakış açısıyla ele alınması sebebiyle bilimin geri kalmasına sebebiyet verdiği düşüncesinin çok çok iyi bir savunmasını belirtiyor.       Keyifli okumalar.
Şifahane'den Hastahane'ye
Şifahane'den Hastahane'yeYakup Akkuş · Atıf Yayınları · 20182 okunma