Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Yelda Ongun

Yelda OngunTürk Dış Politikasında Hasar Tespiti yazarı
Yazar
Editör
9.3/10
4 Kişi
15
Okunma
0
Beğeni
2.653
Görüntülenme

Yelda Ongun Gönderileri

Yelda Ongun kitaplarını, Yelda Ongun sözleri ve alıntılarını, Yelda Ongun yazarlarını, Yelda Ongun yorumları ve incelemelerini 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
2019 ilkbaharında artık Rusya’yı Türkiye vasıtasıyla güneyden çevreleyen bir Türkiye değil, NATO’yu Türkiye’nin güneyinden çevreleyen bir Rusya vardır. Rusya Suriye’ye müdahalesiyle NATO’nun çevreleme zincirini kırmış, dışına açılmış, adeta boğazından sıkan Türk boğazlarından geçerek Akdeniz’e açılabilmiş, daimi üs elde edebilmiştir.
Son dönemde kitle imha silahlarından yola çıkarak literatürde yeni bir kavram oluştu, Kitle İmha Göçleri. Kitle imha göçleri bir ülkenin etnik dokusunu, milli yapısını değiştirecek ölçüde büyük göçleri kastediyor. Aslında bunu tarihten bir kavramla görüp cevap verirsek veya pişirmeye çalışırsak Kavimler Göçü ile kullandığımız ve yaşadığımız bugün kullanılan kitle imha göçleri aşağı yukarı aynı şeyi ifade ediyor ve Türkiye’ye yönelik bir Kavimler Göçü veya kitle imha göçü ile karşı karşıyayız. Suriye’nin kuzeyinde bir büyük nüfus kalkıyor Türkiye’nin Güneydoğu Anadolu’dan başlayarak içine doğru uzanıyor ve onun boşalttığı alan şu anda PKK kontrolünde.
Reklam
İran devleti, Türklerin Türkiye ve Azerbaycan televizyonlarını izlemelerini yasak etmiş ve çatılardaki antenleri polis gücüyle söktürmekte ve izleyenleri cezalandırmaktadır. Amaçları Türklük bilincinin oluşmaması ve Anadolu Türkçesinin öğrenilmesini önlemektir.
Türkiye Montrö Antlaşması’na kuvvetle sahip çıkmaya ve bu antlaşmayı titizlikle uygulayarak Boğazlar üzerindeki hâkimiyetini korumaya mutlaka devam etmelidir.
Esad Türkiye’nin değil Suriye halkının sorunudur. Suriye halkı, görülebildiği kadarıyla mevcut rejimin hemen işbaşından ayrılması durumunda yerine geçebilecek ve istikrarı sağlayacak bir alternatif olduğundan emin değildir. Uluslararası camia da bu konuda tereddütlü görülmektedir. Şu durumda yapılması gereken Suriye’de içsavaşa son verecek, çatışmaları durduracak ve terörü sonlandıracak bir uluslararası girişimi hayata geçirmektir. Esad’ın siyasi akıbetine, bir sonraki aşamada Suriye halkı karar vermelidir.
Rusya’ya göre evrensel olarak kabul edilmiş insan hakları yoktur ve “koruma sorumluluğu” ilkesi çerçevesinde gerçekleşen çokuluslu askeri müdahaleler Batı’nın emperyalist çıkarlarını maskeleme işlevi görmektedir (Baranovsky and Mateiko 2016. 49-69).
Reklam
KKTC Hükümeti tam bu aşamada, 18 Haziran 2019’da 45 yıldır kapalı olan Maraş’ın 1974 öncesi sakinlerine KKTC yönetiminde açılması için çalışma başlattı. Bu karar, hükümetin artık iplerin atıldığını sembolize eden bir adımıydı. Maraş’ın açılması, kalıcı bölünmenin ilan edilmesidir.
Büyük güçler arasında denge siyaseti izlemek Türkiye’nin geleneksel dış politika anlayışının bir parçasıdır. Çünkü Türkiye orta büyüklükte bir devlettir ve kendi imkânlarının yeterli olmadığı durumlarda diğer ülkelerle işbirliği içerisine girmesi gereklidir.
46 öğeden 1 ile 15 arasındakiler gösteriliyor.