Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Yeşim Yasin

Yeşim YasinNeoliberalizm ve Mahremiyet yazarı
Yazar
9.0/10
1 Kişi
10
Okunma
0
Beğeni
1.232
Görüntülenme

Yeşim Yasin Gönderileri

Yeşim Yasin kitaplarını, Yeşim Yasin sözleri ve alıntılarını, Yeşim Yasin yazarlarını, Yeşim Yasin yorumları ve incelemelerini 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
Hastalık Anlatıları
Kanserin genetik, çevresel koşullar ve yaşam tarzı gibi çoğu zaman birden çok sebebi olsa da, doktorlar akciğer kanserli hastalarının sigara içmesini, sindirim sisteminde kanser olan hastaların hazır gıdaları sıklıkla tüketmesini hastalığın başlıca sebepleri olarak gösteriyor. Oysa kanserli hasta sayısının artması, 1980'lerden itibaren neoliberalleşme (sosyal devlet anlayışının terk edilmesi ve toplumsal ve ekonomik eşitsizliğin artması), kitlesel göçler, hızlı ve plansız kentleşme ve sanayileşmeyle de yakından ilgili. Bu sırada halk sağlığının tıp alanında önemini büyük ölçüde yitirmiş olması ve sağlığın bireysel bir mesuliyet olarak görülmesi de tıbbın bu olumsuz koşullan incelemesini engellemiştir.
Sayfa 125 - MetisKitabı okudu
Reklam
Travma hikayeleri anlatıldığında, dinleyicinin anlatanla arasına duygusal bir mesafe koyması yaygındır. Travma hikayeleri özünde inanılır ve konuşulabilir değildir; tehlikeye açık, kırılgan olduğumuza inanmak istemediğimiz için başkalarının da bundan bahsetmesini istemeyiz.
Medya yalnızca üzerinde herkesin anlaştığı şeyin genel sınırları içinde kaldığı müddetçe varlığını sürdürebilir. Küreselleşen, neoliberalleşen, piyasa mantığına teslim olan bir ülkede herkesin uzlaştığı değerlerin sınırlarını da bize elbette reklamlar hatırlatıyor.
Reklamlar teneffüs ettiğimiz hava kadar hayati bir biçimde bizi biz yapan kimi söylemleri dolaşıma sokarak bize mutluluk,kayıp ve zevk ölçütlerinin ne olduğunu gösteriyorlar.
Geç kapitalizmin işleyişinde, eşcinsel gruplar,özellikle de erkek eşcinseller önemli bir tüketici kitle olarak kabul gördükçe, hem erkek eşcinsellere yönelik reklamlarda bir artış yaşanıyor hem de paralel bir biçimde erkek eşcinseller görünürlük kazanıyor.
Reklam
Toplumsal farklılıkları ve bu farklılıklar arasındaki hiyerarşileri yaratan süreçler, kabul görme arzusunu da üretir.
En temel arzunun kabul görme arzusu olduğunu ileri süren Butler, bir birey-insan olarak tanımlanabilmeyi düşüncesinin merkezine oturtur. Toplumsal kabul görme ölçütlerini belirleyen süreçler, insanlık sınırları içine kimlerin dahil edilebileceğini de belirler.
Heteroseksist düzende üremeye katılmayan cinselliklere yer yoktur. Biyolojik üremeye katılmadıklari için ancak geç kapitalizme kâr sağlayarak var olabileceklerdir. Ekonomik sisteme sağladıkları kâr, bir bakıma üremeye katılmama kusurlarını telafi edip mazur gösterebilecektir.
Birey, toplumsal normlara uyarak, arzularına kapıları kapayarak, duygularını sükunetle kontrol altında tutmaya çalışarak, tutkularını göz ardı ederek, unutarak kendisi üzerine egemenlik kuruyor. Oysa hayat belki de ancak itiraf ve imtihandan uzakta ve tahakküm ilişkilerinin askıya alındığı yerlerde var olabilir.
Reklam
Siz hiç yok sayıldınız mı? İnsan olarak varlığınız yok sayıldı mı?
Bireyin öz denetim mekanizmalarını manipüle ederek yaratılan ve sıklıkla özgürleşme diye sunulan ıslah edilme hali, neoliberal mantık ile uyum içindedir.
Toplumsallık, mevcut artı-değer üretim yasasının ilga edilmemesi ve ötekilerin düzenin devamı için uyumlu olmayan sapkın davranışlarının göz önünden kaldırılması için herkesin her anın izlendiği bir gözetim uygarlığı olarak tanımlanabilir.
16 öğeden 1 ile 15 arasındakiler gösteriliyor.