Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Zeynep Güler

7.0/10
1 Kişi
1
Okunma
0
Beğeni
131
Görüntülenme

Hakkında

Unvan:
Yazar

Okurlar

1 okur okudu.
1 okur okuyor.
Reklam

Sözler ve Alıntılar

Tümünü Gör
1922 ve 1936 Anlaşmaları Britanya’nın Mısır’da hareket alanını daraltır, ancak bütünüyle ortadan kaldırmaz. Ülkedeki Bri­ tanya Büyükelçisi iç işlerine dahi müdahale etm e gücünü korur. Hourani’ ye göre önceki dönemde Mısırlıların işine ya­rayan Britanya reformları da ortadan kalkmıştır.
C.Abdulnasır'ın ülke yönetimine el koyma da belirleyici olay
4 Şubat 1942’de Britanya’nın M ısır Büyükelçisi Killearn Lordu Sir Miles Lampson Kralın bulunduğu Abidin Sara- yı’na zırhlı araçlar eşliğinde gelmiş, Sarayı kuşatmış ve Kral Faruk’a Başbakan Ali Mahir Paşa’nın görevden alınmwsını ve yerine Nahas Paşa’nın atanmasını söyleyen bir ültimatom sunmuştur. İngiltere bu dönem de diğer partiler Alman yan­lısı olduğundan yalnızca ülkenin tem sil gücü en büyük olan partisi, Vefd’e güvenm ekte, Nahas Paşayı Başbakan olarak görmek istemektedir. Ancak tanklar eşliğinde Kral sarayının basılması ve böyle bir konuda son kararın silahlar eşliğinde verilmesi, bu ulusal aşağılanma, Nasır ve arkadaşlarının 1952 yılında iktidarı almasının en önemli adımlarından biri­ni oluşturacaktır.
Reklam
Kavalalı Mehmet Ali Paşa:
Köken olarak Arap olmayan Mehmet Ali Paşa kozmopo­lit bir anlayışa sahipti. Yalnızca hükümranlık düşünen bir vali değil, avnı zamanda bir reformcuydu. Sağlık alanında reform çabalarına girişti. Eğitim alanında yalnızca askeri personelin değil, doktor, mühendis, çevirmen gibi profesyo­nellerin yetiştirilmesine de önem verdi. Fransız ve İtalyan hocaların öğretmenlik yaptığı okullarda öğrenciler yabancı dilleri öğrendiler. Mehmet Ali Paşa zamanında eğitime yöne­lik kitaplar basıldı, ilk kez 300 civarında öğrenci çeşitli Avru­ pa ülkelerine gönderildi. Mehmet Ali Paşa ülkede Memluk beylerinin dışında siyasi ve dini otoriteyi elinde tutan gele­nekçi ulemanın etkisini kırdı. Kendisine iktidara gelmesinde ve Mısır’ın İngilizlere karşı savunulmasında yardım da bulu­nan ulemadan bazı kişileri sürgüne gönderdi. Yeni siyase­tini destekleyen ulemayı ise ödüllendirdi. El-Ezher üniversi­ tesi yönetimi önceki dönem de geleneksel ulem anın elinde olmuş önemli bir mevki idi. Paşa bu mevkii de görüşlerine yakın din ve bilim adamlarıyla doldurdu. Zam anında Napol- yon’u destekleyen Şeyh Attar’ı El-Ezher Şeyhi yaptı.
Sun Yatsen'in beş Uluslu cumhuriyet fikrine karşı tek Çin fikri
1920'de Şanghay'daki Ulusalcı Parti konferansındaki konuşmasında "Beş Uluslu Cumhuriyet" sloganını "pek uygunsuz" bularak eleştirdi. "Ülkemizde beşten çok ulus yok mu? Benim görüşüme göre, Çin' deki bütün kimlikleri tek bir Çin ulusu altında toplayalım, (tıpkı Amerika gibi, başlangıçta Avrupa'dan gelen kökeni çeşit­li halkların bugün Amerikan ulusunu, dünyadaki en görkemli ulusu oluşturması gibi) Çin ulusunu en uygar topluma dönüştü­relim. İşte o zaman 'uluslaşmamız' gerçekleşecek."
Ingilizlerin 19.yy da Osmanlı politikası:
4 Haziran 1878’de Kıbrıs adasını ele geçirmesi, Osmanlı Devleti’nin parçalanma sürecinde Britanya’nın payını almaya başladığı tarih olarak görülebilir. Daha sonra 1882’de Mı­sır'ın işgali gündem e gelmiştir Britanya bu tarihten sonra Osmanlı Devleti’nin parçalanması ve yıkılmasını kaçınılmaz sayarak stratejik değeri olan Osmanlı topraklarını ele geçir­ meye ya da bu topraklar üzerinde kendisine bağlı devletlerin kurulmasını desteklemeye başlar.
Henüz kayıt yok

Yorumlar ve İncelemeler

Tümünü Gör
Reklam
Henüz kayıt yok