Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Zeynep Yargıç

0.0/10
0 Kişi
3
Okunma
0
Beğeni
563
Görüntülenme

Hakkında

Tam adı:
Avukat,Arabulucu

Okurlar

3 okur okudu.
1 okur okuyacak.
Reklam

Sözler ve Alıntılar

Tümünü Gör
anlaşmalı boşanma kurumu, insanların hayatını kolaylaştıran, bireyin özgür iradesinin üstün tutulduğu çağdaş bir sistemdir. Eşlerin boşanma hususunda anlaşma sağlamış olmaları kavga ve kaos ortamından çiftlerin uzaklaşmasını, sağlıklı bireyler yetiştirmesini bu yolla sağlıklı bir toplumun var edilmesini amaçlamakta olup, özgür iradesine yaraşır bir kurum olarak kişilik haklarını da korumaktadır.
Kilise hukukunda evliliğin ölene kadar sürdürülmesi inancı hakim olup, evliliğin sonsuz temelli olduğuna ilişkin sert ve katı bir yaklaşım sergilenmiştir.
Reklam
Roma’da boşanmaya ilişkin resmi kurallar mevcut olmadığı gibi hakimin kararına da ihtiyaç duyulmazdı, boşanma sebeplerine ihtiyaç yoktu. Klasik devir ve sonrasında da evlenme nasıl taraf iradesi ile mümkün ise boşanma da yine taraf iradesi ile sonlandırılıyordu.
Her evlilikte mutluluk mümkün değildir. Kimi zaman eşlerden kaynaklı nedenlerle kimi zaman zorunlu nedenlerle (hastalık, ölüm) evlilikler bitme noktasına gelebilir. Bu haller mevcut ise evli kalmak daha büyük felaketlere sebebiyet vereceğinden boşanmak daha sağlıklıdır. Boşanmaktan başka çare kalmadığında en az zararla kurtulmayı hedeflemek gerekir.
İslam Hukuku talak yetkisini sadece kocaya tanımış ise de anlaşma yoluyla kadına da cevaz vermiştir. Boşanma hukukundaki anlaşmalı boşanma İslam Hukukunda hul’ ve muhala’a olarak anılmakta idi. Şöyle ki, karı ile koca arasında evlilik hayatı çekilmez hale geldiği zaman, Kur'ân'ın tavsiye ettiği "muhâla'a" yoluna başvurulurdu. Eğer zorunlu sebepler varsa örneğin ahlaki sebepler, kocadan kaynaklanan zihni ve fiziki kusurlar varsa muhala’a yani anlaşma yolu ile kadının kocasından ayrılmasına izin vermektedir. Ancak tek taraflı olarak erkeğin bu hakkı rastgele ve keyfi kullanmaması için de kadına mehir borcu, iddet nafakası ödemesi ve onun barınma masraflarını karşılaması şartı getirilmişti.
Henüz kayıt yok

Yorumlar ve İncelemeler

Tümünü Gör
Reklam
Henüz kayıt yok