Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Ziya Mısırlı

Ziya MısırlıAltı Yazardan Sekiz Öykü yazarı
Yazar
7.5/10
6 Kişi
28
Okunma
3
Beğeni
639
Görüntülenme

Hakkında

5 Şubat 1926 günü Zonguldak’ın Çaycuma ilçesinde dünyaya geldi. Terkadın ve kunduracı Ahmet Mısırlı’nın oğlu; şair Ertan Mısırlı’nın ise babasıdır. İlkokulu Çaycuma’da bitiren Ziya Mısırlı ortaöğrenimini Bartın’da başlayıp Bolu’da tamamladı. 1944 yılında Zonguldak Mehmet Çelikel Lisesi’nde ikinci sınıf öğrencisiyken bir boğulma tehlikesi geçirdi ve görme yetisini kaybetti. Daha sonra keman ve ud dersleri aldı, beste yaptı. 1951-1970 yılları arasında İzmir Körlere Yardım Derneği üyesi olarak Anadolu’yu gezdi. Okullarda göz sağlığı ve görmezlik üzerine konferanslar verdi. Mısırlı, yaşamını halen İstanbul’da sürdürmektedir. Ziya Mısırlı’nın yapıtlarında “topluma çöken ve çürüyen ile birlikte, gelişen ve olgunlaşan gerçeklerden algıladığını, sezinlediğini, duyumsadığını yansıtmaya çalıştığı” belirtildi. Kendi imkanları ile bastırdığı kitaplarından bazıları ise Milli Eğitim Bakanlığı tarafından okullara tavsiye edildi. Haydar Ergülen Mısırlı hakkında şu satırları kaleme aldı: “Gören Kalp Mağazası vaktiyle / bir şiir telgrafhanesi gibi çalışmış belli / Ziya Bey’in gönlüyle yazıp, / elleriyle okuduğu şu dizelerden: / ‘Gurbetin sayfalarında resim gibiyim, / ‘Gecemde güneş doğuyor, gündüzümde yıldızlar, / ‘cesaret vermeli hatıralar insana’, / açık bir mektup gibi ne pul / ne zarf istiyor Ziya Bey’in gören kalbi” Türkiye Yazarlar Sendikası üyesi olan Ziya Mısırlı, Altı Nokta Körler Derneği’nin yayın organı Sesli Gazete tarafından düzenlenen öykü yarışmasında ve biz gazetenin şiir yarışmasında ödüller aldı.
Unvan:
Şair, Öykü ve Roman Yazarı
Doğum:
Zonguldak, 5 Şubat 1926

Okurlar

3 okur beğendi.
28 okur okudu.
3 okur okuyacak.
Reklam

Sözler ve Alıntılar

Tümünü Gör
Bir gün öğretmenimiz Atatürk'ü anlattı. Değişik yönlerden ödev verdi. Bu ödevi en iyi biçimde yapmak istiyordum. Sonsuz bir ♡ sevgi, saygı duyuyordum yüreğimde O'na karşı. Çoğu zaman büstünün yanına giderek güzel başını ellerimle okşuyor, mendilimle tozlarını alıyordum. Yaşantımın en tatlı, en güzel anıları, onun kahramanlığını, özveriliğini, yurt için, ulus için yaptıklarını dinlerken oluşuyordu.
Reklam
Tanrım, insanlara sunmuş olduğun us, onların tam eşitlik içinde bir yaşantı kurmaları için yeterli değil. Bu eşitliği sağlamaktan sen niye kaçındın?
İnsanı güzelleştiren tek şey eylemdi
Olanakları sınırlıydı ama özlemlerinden dolayı da herhangi bir üzüntüyü yaşamıyordu. Çünkü her an yapabileceği bir şey vardı. İnsan da bir şeyler yapmaya gücü yettiği, bilinci erdiği sürece karamsarlığa düşemez, üzüntüyü yaşayamazdı. O da böylesi özlemlerin içinde, bir sevinçli sesle hemencecik olmazı atıyor, sevince sevinç ekliyordu. O düşündüğü düşlediğini yapamazsa da, ona yakın şeyler yapabilirdi. Yapabileceği şeyleri anlatmaya da koyulurdu geçen ve keyfi yerine gelirdi.
Sayfa 20 - Altı Nokta Yayınları, 1998
Henüz kayıt yok

Yorumlar ve İncelemeler

Tümünü Gör
Reklam
87 syf.
·
Puan vermedi
·
3 günde okudu
Genel itibariyle görme engelli insanlar üzerinden yazılan öyküler. Okuduğum anda empati yapma isteği geliyor. Ama gözlerimi kapatıp bir dakikalığına bile empati yaparsam aklımdan binbir türlü şey geçecek ve o an ki dikkatimi dağıtacak. İşte dikkatim eksilmesin diye düşündüm lakin onların çoğu doğum anından itibaren ya da sonraki zamanlarda görme duyularını kaybettiklerinden sonra ölene kadar bu şekilde yaşıyorlar. Bu cümlem onlara karşı acınası değil mi, ama onlar acımamızı istemiyorlar engelleri olmasına rağmen normal bir insan gibi muamele görmek istiyorlar ya da aynı şekilde göremediklerinden dolayı değil insan oldukları için yardım görmek istiyorlar. Rabbim dert verirse sabrını da verir. Yüce Rabbim sabırlarını arttırsın inşallah. Hayırlı geceler..
Altı Yazardan Sekiz Öykü
Altı Yazardan Sekiz Öyküİbram Erdem · Altı Nokta Yayınları · 199820 okunma