Yorum

Mehmet isimli okurun asıl gönderisini gör
Mehmet okurunun profil resmi
“Ters Seçim” ve “Ahlaki Tehlike” asimetrik bilgiden kaynaklanan sorunlardır. Ters seçime gizli bilgi sebep olurken, ahlaki tehlike sorununa gizli eylem sebep olmaktadır. Akerlof, 1970 yılında kaleme aldığı, “Limon Piyasaları: Belirsizlik ve Piyasa Mekanizması” başlıklı makalesinde ikinci el araba piyasasında satıcının alıcıya göre arabası hakkında fazla şey bilmesi ve bu bilgileri arabasını yüksek fiyattan satma düşüncesiyle paylaşmaması neticesi ters bir seçimin oluştuğunu ve bu ters seçim yüzünden iyi ve kaliteli arabaların piyasadan çekilerek yerini “limon” arabalara bıraktığını belirtmiştir.
Mehmet okurunun profil resmi
Akerloff, verdiği bu örnekle Adam Smith’den beri süregelen piyasaların karşılıklı tam bilgiye sahip olduğunda mükemmel işlediği varsayımındaki klasik iktisat yaklaşımına ilk eleştiri getiren J. M. Keynes’den sonra güncellenen Neo-Keynesci modeli tanıtmaktadır bir nevi. Laisser Faire’ci piyasalar, ters seçim davranışı yüzünden hiçbir zaman otonom bir şekilde rayına girmez yeni düşünce şekli olmuştur. “Ahlaki tehlike”, hayatın içinden pek çok farklı alanda karşımıza çıkabilmektedir, bu kavramı günlük yaşama yerleştiren ilk sektör ise sigortacılık sektörüdür. Sigorta yaptıran insanların önceki kadar özenli ve tedbirli davranmamaları, maliyet unsuru olarak dikkate alınması gereken bir ahlaki tehlike durumudur. Ünlü ekonomist Paul Krugman ahlaki tehlikeyi, “Bir tarafın ne kadar risk alacağı ile ilgili bir karar alması, bu konunun tamamen dışında, ama aynı gemide olan diğer tarafın da alınan bu kararın işlerin kötü gitme durumunda sonuçlarına katlanması” olarak açıklamıştır.
Mehmet okurunun profil resmi
Ters seçim işlemden önce (ex-ante), ahlaki tehlike işlem gerçekleştikten sonra (ex-post) ortaya çıkan asimetrik bilgi problemleridir. Bir örnek ile açıklamak gerekirse, ters seçim problemi, örneğin kredinin riski yüksek olan borçlulara kullandırılma olasılığını arttırırken; ahlaki tehlike problemi, kredinin geri ödenmeme olasılığını artırmaktadır. Asimetrik bilginin bulunduğu bir ortam, etkinlik ve rekabet şartlarından uzaklaşmaktadır. Örneğin asimetrik bilgi, kredi piyasalarında fonların doğru biçimde aktarımını engellemekte, bu suretle tasarrufların etkin kullanımını ve yatırımların etkin finanse edilmesini zorlaştırmaktadır. Piyasada gerçekten fona ihtiyacı olan basiretli tacirler ise bu durumdan fon sağlayanların fonları kısması, faizleri yükseltmesi, bürokrasiyi fazlalaştırmaları yüzünden olumsuz etkilenerek çoğu zaman piyasadan çekilmektedirler.
Yorum yapabilmek için giriş yapmanız gerekmektedir.