Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Yorum

Metin T. isimli okurun asıl gönderisini gör
Samet Ö. okurunun profil resmi
Hepsiyle hemfikirim de sizinle iki konuda ayrılıyoruz Metin hocam; Şöyle ki tevazu kararında olduğunda asıl anlamını ifade eder. Bu yerlere kadar eğilen, binbir özür dileyen tevazuda siz de biraz kibir, gösteriş, iki yüzlülük kokusu sezmediniz mi? Benim burnumun direği pek bir sızladı. İkinci husus da zeka eğrisi meselesi. Zeka arttıkça çok yönlü ve toplumsal düşünme kapasitesi artar bu salt bir gerçek, lakin ABD'nin ortalamasının da uşak Stevens'ten pek parlak olmadığını siz benden kat kat iyi bilirsiniz. Demeye çalıştığım şey sizin bilim adamları yanılıyor olmasınlar(!), ortalama zeka değil de başımızdaki %3'ün insafı ve bilimsel donanımı daha bir anlamlıdır diye söylüyor da bazı bilim adamları, bu beyaz önlüklülerin bir dediği bir dediğini tutmuyor(!) Bu yerinde inceleme için teşekkürlerimi sunuyorum.
Metin T. okurunun profil resmi
Değerli Samet, eğer benim biradere kibar davranan zatı muhteremler ta baştan kendi kimliğini sunsaydı, kesinlikle sana katılırdım. Öyle yapmıyorlar. Hatta, bu adamların aristokrat sınıftan olmalarıyla alakalı hep bir kuşkusu var biraderin. Galiba bu adamlar için söylenenler yalan, diye düşünüyor. Bu kadar tevazulu yaşamı aklı bir türlü almıyor. Beni böyle düşünmeye iten bir başka şey ise, İngiliz aristokrat sınıfı içerisinde ırkçılığın hemen hemen sıfıra yakın olması. Bu konuda elimde bir istatistik yok elbette. (Amistad filmini Spielberg'in tavsiye ederim) Ama, ırkçılığın her daim orta ve alt gelir gruplarında karşılık bulduğunu sen de fark etmişsindir. Çünkü elindekini kaybetme korkusu çok manipüle edilebilir bir şey. Zaten artık aristokrat sınıfı diye bir sınıfın kaldığını söylemek çok zor. Bir kısmı burjuvaziye dönüştü, çoğu da yok oldu gitti. Çünkü, mevcut üretim ilişkilerinde varlıklarını devam ettirmelerine imkan yoktu. Ekonomik dönüşüm, o sınıfı da dönüştürdü. Ama dedim ya, bu konuda elimde bir istatistik yok ve dolayısıyla her an yanlışlanabileceğimi aklımın bir köşesinde tutuyorum. Zeka eğrileriyle alakalı söylediklerim ise çok daha nesnel diye düşünüyorum. Bu savı destekleyecek çok delil var. İşin garibi bu konuya olumsuz laf eden tek bir bilim insanı bulamazsın. Buna bir filozof olarak Marks da dahildir. Çünkü kapitlizasyon dönemini o da gördü. Daniel Zhang, Jeff Bezos, Larry Page, Sergey Brin, Nevzat Aydın, Melih Ödemiş gibi insanların aldıkları yolu nasıl açıklayabiliriz sence? Aslında %3 dediğin şey bir sabit olarak kabul edilse bile, bu oranı oluşturan kişiler devamlı değişmektedir. Yani süreç oldukça dinamik. Özellikle üretim ilişkilerinin yeni yol ayırımına geldiği dönemlerde bu dinamik çok hızlı. Peki bu dinamiğin belirleyicisi zeka değilse ne olabilir? Lokomotifin ulaşıma katıldığı ilk dönemleri okumanı salık vermek isterim. Güzel bir hafta sonu dilerim.
Metin T. okurunun profil resmi
Aklıma şimdi geldi, Sametciğim, bu Trump'ın yaptığı bir tv show vardı. Kendine gerekli çalışanları bulmak için bir yarışma düzenliyordu. Program tamamen bunun üstüne kuruluydu. Youtube'da bulursan izlemeni öneririm. Herif tam "bok suratlı herif, o boklu donunu benim bahşişimle ancak değiştirebilirsin, acele et,” diyenlerden biri.
Samet Ö. okurunun profil resmi
Alt sınıf manipüle edilemese ortalıkta asker masker kalmazdı da, Freud amca içgüdüleri yüceltmeyi bilen herkesi kontrol edebilir diye ifade ederken buna vurgu yapıyordu. Aristokrat sınıf benim hakkında çok az bildiğim bir sınıf, ama göze batan her davranışın arkasınds bir tilkinin beklediğini tecrübe ettiğimden böyle bir yorumda bulundum, hakikati bilmem pektabii. Zeka ise çok karmaşık bir fenomen; IQ ile açıklanamayan çok fazla şey var, kaldı ki kimin zeki olduğuna/olmadığına karar verilebilsin. Zeka eğrisi konusunda biraz araştırayım.Amistad'ı not aldım hocam, güzel bir pazar dilerim.
Yorum yapabilmek için giriş yapmanız gerekmektedir.