Yorum

Şevval‘s isimli okurun asıl gönderisini gör
Emirhan Saral okurunun profil resmi
Bilim= Deney ve gözlemler sonucu bir sonuca ulaşılıp bunu teorik bir temele oturtup herkes için aynı olan aksi kanıtlanmadığı sürece kanıtlanan şey doğru olarak kabul edilir kısacası bilim deneyler ve gözlemler sonucu gelişen ve büyüyen bir şeydir Din= İnsanın kendi inancıdır inandı dinin kitabına uyan deney ve gözlem yapılamıyan maksimum kendi aklında muhakeme yapabiliceğin bir metafiziksel olaydır Lütfen ikisini aynı kefeye koymayın çok farklı şeyler İkisi de ayrı ayrı yaşanınca güzel
Şevval‘s okurunun profil resmi
Burda anlatmak istediğim şey iki düşünce yapısınında birbirine rakip olmadığı. Eğer tarafsız bi şekilde dışardan bakarsanız ne dinin bilime karşı çıktığını görürsünüz ne de bilimin dine. İki unsur birbirini tamamlayıcı niteliktedir. Biri olmadan sadece diğerini kullanarak evreni veya yaratılışı tam anlamıyla anlayabileceğimizi düşünmüyorum ben bu yüzden. Yoksa elbette ikisi de birbirinden apayrı şeyler. Biri fiziksel dünyayı çözümlerken öbürü kendi düşünce yapımız dışında somut kanıtlarını bulamayacağımız inanç esaslarıdır. Ama bu ikisine aynı anda itibar edemeyeceğimiz anlamına gelmez. Tek birine körü körüne güvenmek şimdiye kadarki tarih boyunca kimsenin işine yaramadı zaten.
Emirhan Saral okurunun profil resmi
Evet benimde kast ettiğim birbirlerine rakip olmadıkları ama bir noktada size katılmıyorum . Evreni ve hayatı anlamak için dinin bir tamamlayıcı olduğunu . Din sadece insanları ve toplumu ilgilendiren bir şey bence . Dinin de güzelliği orda . Manevi olarak toplumu birleştiriyor aileleri birleştiriyor ve hayatın manevi bir amacı da olduğunu gösteriyor . Maneviyat konusunda haklısınız . Sadece maneviyat
Şevval‘s okurunun profil resmi
Emirhan Saral
Emirhan Saral
düşüncenizi anlasam da ben de buna katılmıyorum. Dünyadaki her şeyi bilime bağlayabilirsiniz ama bilim bir şekilde en sonunda dine bağlanacak emin olun. Bu iki kavram o kadar iç içe geçmiş ki herhangi bi zaman diliminde bu düğümü çözmek imkansız. Dinin sadece maneviyatta kaldığını söylemek kolaya kaçmak gibi bana kalırsa. Dini yanlızca insan davranışlarına ve ahlaka indirgemek geri kalan koskocaman bi yaratılışı görmezden gelmek anlamına gelir. Evet insanları hizada tutmak ve davranışlarına düzenleme getirmek de amaçlarından olsa da evreni yöneten ve vareden binlerce iplik sonuçta tek bir birime bağlanmazsa her şey yapboz parçası gibi dağılır giderdi. Ne olursa olsun her şey en sonunda tek şeye bağlanmak durumunda. Bu size göre din olmasa bile bir şekilde o ipliklerin ucu bir yere bağlanmalı. Yaratılışı da bu yüzden maneviyatta bırakamayız. İnsanoğlu her zaman inanışı somut biçime dönüştürmeye çalışmıştır. Bunu anlamlandıramadığımız şekilleri ve olayları matematik dilinde sembollerle anlatmak gibi düşünebiliriz. Dinin matematik dili de bilimdir. Bu yüzden ben hala ikisinin birbirinden bağımsız şekilde işleyebileceğini düşünmüyorum.
Emirhan Saral okurunun profil resmi
Şevval‘s
Şevval‘s
Sizin ne dediğinizi anladım ben de ama bende size katılmıyorum Sizin kast ettiğiniz din mesela hangi din dünya üzerinde binlerce din var ve bir dine doğru demek diğer tüm dinleri yanlış demek anlamına geliyor . Bunu kanıtlayabileceğimiz verimiz yok maalesef. O yüzden din sadece insan ve ahlak odaklı olmalı . En azından benim düşüncem ve inanışım o yönde. Sadece İslam dinin bilime katacak olursanız Allah ın indirdiği diğer kitaplara haksızlık etmiş olmaz mısınız ? Bence artık din ve bilim o yüzden bu kadar koptu . Bilim ne zaman dinden sıyrıldı ayrıldı o zaman insanlık gelişti evreni ve dünyayı daha iyi daha hızlı keşfetmeye başladı . Kısacası insanların inanışı tamamen kendi maneviyatına ve isteğine göre bence . Eğer o kişinin inancı diğer kişilerin inancına zarar vermiyorsa istediği şeye inanıp istediği şekilde yaşayabilsin.
Şevval‘s okurunun profil resmi
Emirhan Saral
Emirhan Saral
ben genel anlamda inanıştan bahsetmiştim aslında. Kavram olarak din gerekli olan bişey yaşamımızda. Doğru din yanlış din olayından önce her şeyin var olmasını sağlayan(bilim de dahil) bi güç olduğunu kabul etmeliyiz. Herkes buna farklı isim verebilir; karanlık madde, karanlık enerji, Tanrı, Allah ya da zeus bile olsa hiç farketmez. Evet kanıtlamak için elimizde somut veri yok ama insanlar yüzyıllardır bunun cevabını bulmaya çalışıyo zaten. Kimi büyük patlamaya inanıyo kimi evrime ama aslında bunların hepsinin kaynağı inanç. Yani büyük patlama büyük olasılıkta kanıtlanmış durumda mesela. Ama en başında herkes karşı çıkarken buna inananlarında inancının dinden pek farkı yok teknik olarak. Din o kadar genel bi kavram ki en küçük yaprak düşümü bile din olarak kabul edilebilir. Siz o yaprağın biyolojik veya fiziksel nedenler yüzünden düştüğünü söyleyebilirsiniz ama yaprak düşmesi diniyle iç içe bir bilim olduğunu da reddedemezsiniz. Bu manada bakarsak ikisi kesinlikle birbirinden ayrılamaz,ayrılmamalı. İkisi iç içe olduğunda en güzel halinde aslında.
Emirhan Saral okurunun profil resmi
Şevval‘s
Şevval‘s
yani ikimizde farklı şeyleri düşünüyoruz herkesin düşüncesi kendine. Ben size katılmıyorum
Yorum yapabilmek için giriş yapmanız gerekmektedir.