Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol
36 syf.
10/10 puan verdi
·
Beğendi
Yeni Ufuk Dergisi sayı 69. Aylık eğitim ve kültür dergisi. Derginin bu sayısında kapağa milli şehidimiz Yozgat Boğazlıyan Kaymakamı Kemal Bey'in portresi konulmuştur. İslamiyet'in Avrupa'da yayılması ve buna karşı Avrupalı devlet ve bilim adamlarının, İslamiyetin yayılmasını engellemeye yönelik girişimlerini, Nail Kocabay Yeni Bir Dünya kuruldu makalesi ile incelemektedir. Emrah Varolun, Oktay Sinanoğlu ile ilgili yazmış olduğu makaleyi özellikle Türkçe öğretmenlerinin okuması gerekir. Peyami Safa'dan alıntılanan, Beden ve Ruh Temizliği makalesi maddi ve manevi temizlik noktasında yol göstericidir. Doğu Türkistan'dan başlayıp Türkiye'de biten Salih Aydın'ın, Esaretten Hürriyete Yolculuk hikayesinin ikinci bölümü duygusal bölümleri ile dikkat çekmektedir. Kalkınmanın İki Yönü, Seyit Ahmet Arvasi'den alıntılanan bir makaledir. Onur Can Aktaş, Başbuğ makalesi ile başbuğ ünvanının, Türklerde neyi ifade ettiğini tarihi bilgilerle gözler önüne sermektedir. Genç bilim adamlarımızdan Zafer Saraç'ın, Seyahat Diyen Kitaplar adlı eserini Uğur İnce incelemektedir. Derginin bu sayısında, dosya konusu olan Milli Şehit Boğazlıyan Kaymakamı Kemal Bey'i Atalay Gökçe hazırlamıştır. Türkçemizin problemlerini gözler önüne seren Yağmur Tunalı'nın, İki Gözüm Türkçe kitabını Okan Balkan, Nihat Sami Banarlı'nın Türkçe'nin Sırları ile karşılaştırması okuyucu düşündürmektedir. #Kitapşuuruinsanlıkşuurudur.
Yeni Ufuk Dergisi - Sayı 69
Yeni Ufuk Dergisi - Sayı 69Yeni Ufuk Dergisi · 20204 okunma
166 syf.
10/10 puan verdi
·
Beğendi
Eser 25 seyyahın kaleme almış oldukları seyahatnamelerinin tanıtımını yalın bir dil ile gerçekleştirmektedir. Bilimsel çalışmalar yapanların da aynı zamanda yerel araştırmalar yapmak yapanların hangi seyahatnamelerden faydalanması gerektiği hususunda yön gösteren bir çalışma olmuştur. Türkiye coğrafyalara yapılan seyahatlerin okunup ele alındığı bu çalışmada çarpıcı olan şu ki seyyahların pek çoğunu ya din adamı olarak veya devlet memuru olarak seyahat etmesidir.kimileri doğruca kendi devletleri tarafından görevlendirilir casusluk yapması için görevlendirilmiş Ken kimileri ise ticaret ve din adamı kisvesi altında seyahat etmişlerdir. Kaynak taraması yapmakta olan araştırmacılara çok büyük bir destek sağlayan Zafer Saraç hocama böyle bir çalışma kaleme aldığı için teşekkür ediyorum.
Seyahat Diyen Kitaplar
Seyahat Diyen KitaplarZafer Saraç · Post Yayınevi · 202094 okunma
Reklam
Bazen bölge halkıyla yaşadığı diyaloglar; Örneğin; “...ikincisi bana sordu: ‘Sen nerelisin?’; ‘Türk’üm’ dedim. Bu sözleri söylerken, bana sual sorana değil, arkadaşına bakıyordum. O elini göğsüne koymuş, başını selam verir gibi eğerek, ‘biz de ‘Türk’üz’ dedi. Bu kullandığı tabir acayipti, zira Orta Asya’da bilhassa halk arasında bugün, Türk tabiri kullanılmaz. Kazak, Özbek, vb. gibi mevzii isimler duyulur.”
Sayfa 166 - Post Yayın DağıtımKitabı okudu
166 syf.
·
Puan vermedi
Seyahatnameler, dönemin toplumsal yapılarını irdelemek için mühim yapıtlardır. Çünkü yazarına bağlı olarak ziyaret edilen her konuma yeni bir pencere açabilmektedir. Örneğin tüccar bir seyyah, ticari yapının işleyişinden, ticari adaletten bahsederken siyasi gayeyle gönderilen seyyah doğrudan devlet işlerine müdahil olduğundan, devlet mekanizmasının işleyişinden, yönetim içi liyakatten bahsedebilir. Ünlü Rus yazar Puşkin'le dönem Erzurum'unu gezebilir, Marco Polo ile Asya'ya açılabilirsiniz. Zafer Saraç tam burada devreye girerek hangi kitapta neye dikkat etmemiz gerektiğine, hangi basımın dikkate alınmasına, basımlardaki eksiklik veya emeğe dair muhteşem anektodlar vermektedir.Oğuzhan Saygılı'nın Kitaplarla Söyleşi eserini anımsatan bu yapıt nispeten daha dar bir kitleye hitap etmektedir. İlgilisine tavsiye olunur. Kitap Şuuru İnsanlık Şuurudur
Kitap Şuuru
Kitap Şuuru
Seyahat Diyen Kitaplar
Seyahat Diyen KitaplarZafer Saraç · Post Yayınevi · 202094 okunma
"Türk tarihi keşfedilmeyi bekleyen koca bir sandığı andırır. Bu sandığın nadide parçaları zamanın yüksek ateşinde eridikten sonra, tekrar coğrafyanın tezgâhında işlenerek farklı mücevherler olarak günümüze ulaşır.
Okur seyahatnamenin tadına vardığında öylesine geniş bir bilgi yelpazesiyle karşılaşır ki tarihi verilerle beraber tarifi imkansız keşiflerin zevkini yaşar.
Reklam
"Türk tarihi keşfedilmeyi bekleyen koca bir hazine sandığını andırır."
166 syf.
8/10 puan verdi
·
17 günde okudu
25 farklı seyahatnamenin Zafer hocanın da değerlendirmesiyle okuyucuya sunduğu bu kitap seyahatnameler ve onların yazılış amaçlarını içirmektedir.Zafer Hoca 25 seyahatnamenin yazılmalarını değerlendirmelerini yaptığı bu eserde seyahatnamelerin artı ve eksi yönlerini tüm şeffaflığıyla okuyucuya sunmuştur.Kitap bir başucu kitabı olmamakla birlikte seyahatnameleri okumaya teşvik eden bir yönüyle bu alana girmek için sadece merdivenin ilk basamağı.Bu kitabın elime geçmesini sağlayan OĞUZHAN SAYGILI hocama da teşekkürlerimi sunarım
Seyahat Diyen Kitaplar
Seyahat Diyen KitaplarZafer Saraç · Post Yayınevi · 202094 okunma
170 öğeden 16 ile 30 arasındakiler gösteriliyor.