Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol
Gönderi Oluştur
166 syf.
·
Puan vermedi
·
Beğendi
Seyahat Diyen Kitaplar, Zafer Saraç
Seyahatnameler, birer makine olmasalar da bizi bir nevi zaman yolculuğuna çıkarırlar. Yazıldıkları dönemin siyasi, coğrafi, ekonomik, sosyo-kültürel vb. durumları hakkında haber verirler. Elimizdeki eserde isminden de anlaşılacağı üzere seyahatnameleri okuyacağız. Yazarımız
Zafer Saraç
Zafer Saraç
, Seyahat Diyen Kitaplar’da VII.-XX. yüzyıllar arasında yazılmış 25 önemli seyahatnamenin tanıtımını, değerlendirmesini ve incelemesini yaptığı yazılarını bir araya getirmiş. Bu minvalde okuduğum ilk eser
Oğuzhan Saygılı
Oğuzhan Saygılı
hocamın Kitaplarla Söyleşi 1 eseriydi. Bu tür kitapları okumak insana okunması gereken ne kadar çok eser olduğunu, yemeden içmeden uyumadan okusa bile yine bir yerlerde okunacak bir sürü kitabın kalacağını gösteriyor. Güzel tarafı ise bir kitapla onlarca kitap hakkında ismen de olsa fikir, bilgi sahibi oluyor insan. Seyahat Diyen Kitaplar’la da ismini daha önce duyduğum ya da yeni öğrendiğim yirmibeş seyahatname/kitap hakkında bilgi sahibi oldum. Bazılarını da okuma listeme aldım bile. Eserde, Xuan Zang’dan İbn Fadlan’a, Marco Polo’dan Evliya Çelebi’ye, Yirmisekiz Mehmet Çelebi’den Aleksandr Puşkin’e kadar farklı coğrafya ve kültürde yetişmiş kişilerin seyahatnameleri/eserleri kronolojik bir şekilde sıralanmış. Bu seyahatnamelerin en önemli özelliği ise Türk kültür ve tarih dünyasına ışık tutmalarıdır. Eserin ismi Evliya Çelebi’nin ünlü rüyasından ilham alınması da güzel bir ayrıntı. Seyahatnameler üzerine ön bilgi sahibi olmak isteyenler bu kitapla başlayabilir, okuma listelerini düzenleyebilirler.
Seyahat Diyen Kitaplar
Seyahat Diyen KitaplarZafer Saraç · Post Yayınevi · 202094 okunma
166 syf.
·
Puan vermedi
Ülkemizde seyyah deyince akıllara hemen Evliyâ Çelebi gelir. Hep anlatılan bir hikaye vardır Evliyâ Çelebi bir gün Peygamber efendimiz (s.a.v) i rüyasında görmüştür ve şefaat yerine dil sürçmesiyle seyahat dilemiştir. Kitap Şuuru vesilesiyle tanımış olduğum Zafer Saraç Bey, bu eserinde; toplam 25 adet seyahat alanında yazılmış kitabı, kronolojik sıralamayla okurlarına sunmuştur. Yazılan bu eserler hakkında değerlendirmelerde bulunulmuş olup, okurlara kısa kısa bilgiler sunulmuştur. Orta Asya döneminden bu yana yazılmış bazı seyahatnameleri akıcı ve anlaşılır bir dille değerlendirmiştir. Bunun yanı sıra seyahatnameler hakkın da belirtmiş olduğu kaynakçalarla biz okurları aydınlatmış ve bu alanda okuma yapmamız gerektiğinin farkına varmamızı sağlamıştır. Seyahatnamelerin tarihte çok ayrı ve özel bir yeri vardır. Bunun farkına varımızı saglayan Zafer Saraç Bey'e şükranlarımı sunarım
Seyahat Diyen Kitaplar
Seyahat Diyen KitaplarZafer Saraç · Post Yayınevi · 202094 okunma
Reklam
166 syf.
·
Puan vermedi
25 farklı ülkenin seyahat eden gezginlerinin ; gezdikleri mekanlar hakkında yazdıkları seyahatnamelerin en dikkat çekici noktalarını inceleyerek biraraya getiren yazarın kitabı tarihe meraklı okurseverler için güzel bir kaynakça.Yazıldıkları döneme dair iyi ipuçları sergileyen kitapları inceleyerek dünya tarihi ve o dönemin hayat gidişatı hakkında da okuyucuya bilgi veriyor.
Seyahat Diyen Kitaplar
Seyahat Diyen KitaplarZafer Saraç · Post Yayınevi · 202094 okunma
166 syf.
·
Puan vermedi
Seyahatnameler ilk başta  önyargılı olduğum bir alandı. Bunun sebebi ise anlatılanları harita üzerinde takip edememekten ve anlamanı bilmediğim kelimelerden kaynaklanıyordu. Okuduğum birkaç eser ile bu yargımı kırdım . Seyahat Eden Kitaplar ile de ilgim daha da artmaya başladı.Kitabımız yirmi beş adet seyahatnamenin tanıtımlarını ele almıştır. Bu eserler kronolojik bir sıralama ile okuyucuya sunulmuştur. 7.yy ve 20.yy alanlarını kapsayan seyahatnameler incelenmiştir. Sadece kitap eleştirisi olarak düşünmemek lazım çünkü Zafer Bey, seyahatnamenin yazım aşamasında nelere dikkat edileceği hakkında bilgi vermiştir. Seyahatnamede harita var mı veya akademik bir boyutu olup olmadığı ya da kaynakçanın sağlamlığı ve birçok dikkat edilmesi gereken konudan bahsetmiştir. Seyahatnamelerin o dönemi anlamak için ne kadar önemli olduğunu bir kez daha anladım. O dönemdeki insanların kültür ve medeniyetleri hakkında bilgi sahibi oluyoruz. Geçmişe dair merak ettiklerimiz bize seyahatnameler sunmaktadır. Seyahanetmlerin yazılış amacı da zaten meraktan doğmaktadır. Bilinmeyene dair merak...  Birçok seyyah bu amaçla bilinmeyene karşı adım atarak eserlerini meydana getirmiştir. Benim en çok merak ettiğim seyyahlar da kitapta yer almıştır. Bunların Marco Polo ile Evliya Çelebi'dir. Bunun yanında ise birçok yeni yazarla tanıştım. İçlerinden okumak istediğim eserler var. Eserin akıcı dili sayesinde yeni limanlara demir attım. Eser için yazarımıza çok teşekkür ederim. Kitabı okumama vesile olan Kitap Şuuru ailesine de  çok teşekkür ederim. #kitapsuuru
Seyahat Diyen Kitaplar
Seyahat Diyen KitaplarZafer Saraç · Post Yayınevi · 202094 okunma
Bölge ile ilgili seyahat notları,bir şehrin geçmişini çok güzel bir şekilde ortaya koyarken ,o bölgede yaşayan etnik unsurun meydana getirdiği kültürün muhtevasını dair önemli verileri okuruna ulaştırır
Sayfa 157
Seyahat notların üst düzey bir yapıya ulaşması ise yazanın bilgi birikimi ve entelektüel kapasitesiyle ilgilidir Çünkü anlatımı zenginleştiren yorum, yorumu zenginleştiren ise bilgidir.
Sayfa 144
Reklam
Seyahatnameler, içerisinde birçok tadın alınabileceği lezzetli yemekleri andırır. Bu tatlar siyasi, iktisadi, coğrafi, sosyal ,kültürel ve dini olabilir, Seyyah bazen bireysel ve çevresel faktörlerin etkisine bağlı olarak mezkûr tatların bazılarını daha baskın bir şekilde sunar.
Sayfa 66
Tarih gerçeklerle ilişkisine göre ciddiyet kazanan bir bilimdir.
Sayfa 47
Zaten bir seyyahın dediklerinin tutarlı olup olmadığı, dönemin diğer kaynakları aracılığıyla yapılan karşılıklı değerlendirme sonrası ortaya çıkmaktadır.
Sayfa 33
Ortaçağların en önemli seyahat meselesi ise ticarettir. Ticaret birden fazla yere ve uzak coğrafyalara yapıldığından bir tacirin izlenimleri çok renkli ve kayda değer olabilmektedir.
Sayfa 24
Reklam
Uçsuz bucaksız nozkırı kendilerine vatan yapan Türkler ,toplumlar arasındaki temasım günümüzdeki kadar kolay olmadığı bir dönemde ,birbirlerini daha iyi tanımak adına veya farklı misyonlarla hareket eden seyyahlar tarafından sıkça ziyaret edilir.
Sayfa 19
166 syf.
·
Puan vermedi
Dilimize çevrilen seyahatname türündeki eserlerin bir panoraması sayabiliriz. Kronolojik sıralanmış seyahatnamelerin, seyyahlar hakkında bilgi sunuş faslını geçtikten sonra eserin en dikkat çekici noktalarına değinilmiş. Kısa ancak öz bilgiler sunulmuş. Seyahatnamede yer alan sosyal hayatın dile getirildiği bölümlerin, eserin de içinden alıntılar ile örneklendirilmiş olmasını yerinde buldum. Akademik camiiaya kolaylık sağlayacağını düşündüğüm, eksiklikler konusunda isabetli eleştrilerde bulunulmuş. Seyahatnamelerin içeriklerine değinildikten sonra basımın eksiklerine temasta bulunulmuş yani eserler şeklen de yorumlanmış. (dizin, harita, fotoğraf eksikliği vs.) Okurken keyif aldım. Bu türe ilgi duyan arkadaşlara da rehberlik edeceğine inanıyorum. İyi okumalar..
Kitap Şuuru
Kitap Şuuru
'na teşekkür ederim.
Seyahat Diyen Kitaplar
Seyahat Diyen KitaplarZafer Saraç · Post Yayınevi · 202094 okunma
Wilhelm Von Rubruk Seyahatnamesi
"Seyahatnameler, içerisinde birçok tadın alınabileceği lezzetli yemekleri andırır. Bu tatlar siyasî, iktisadî, coğrafî, sosyal faktörlerin etkisine bağlı olarak mezkûr tatların bazılarını daha baskın şekilde sunar."
Sayfa 66 - PostKitabı okudu
Ön Söz
"Yeni bir seyahatname bulmak; kayıp bir yüzyılı, kayıp bir gezegeni bulmak kadar ilginç ve büyük bir keşiftir."
Sayfa 16 - PostKitabı okudu
Ön Söz
"Seyyahın mekânsızlığı, üzerinde kalem oynatılmamış coğrafyaları ve insan gruplarını daha aşikâr kılar."
Sayfa 16 - PostKitabı okudu
170 öğeden 1 ile 15 arasındakiler gösteriliyor.